verze pro tisk

Jak zavařit okurky?

12. říjen 2016

Okurky jsou sice sezónní zeleninou, doma si je ale můžete dopřát klidně po celý rok, a to z vlastních zásob. V dnešním článku se totiž dozvíte, jak je zavařit, aby vám vydržely dlouhé měsíce.

Reklama

Jaké okurky vybrat?

Před zavařováním je důležité si vybrat správný typ okurek. Ideální jsou menší a tvrdší kusy, protože i po zavaření dobře chutnají a nezměknou natolik, že byste z nich měli spíše jakési bláto.

Co je potřeba?

  • Uzavíratelné sklenice
  • Okurky
  • Mrkev
  • Cibule
  • Pepř celý
  • Nové koření
  • Ocet
  • Hořčičná semínka
  • Sůl
  • Voda

Postup zavařování okurek

Jakmile máte vytříděné okurky, můžete se pustit do práce.

Další ingredience dle libosti a chuti – křen, petržel, bobkový list atd.

Okurky nejprve důkladně myjte ve studené vodě, abyste je zbavili veškerých nečistot a hlíny. Totéž proveďte i se zavařovacími sklenicemi.

Připravte si lák z octa, cukru, soli a vody. Poměr je takový, že na 100 ml octa připadnou 2 lžičky cukru a 1 lžička soli. Vodu dolijte dle potřeby, aby nálev nebyl příliš trpký.

Na dno každé sklenice vyskládejte mrkev, cibuli a veškeré koření, které uvádím výše.

Poté už do sklenice vložte okurky. Postupně je prokládejte kolečky cibule. Pro vylepšení chuti je možné přidat třeba i kousky křenu. Vše zalijte připraveným nálevem, a to tak, aby sklenice byla plná až po víčko.

Sklenice uzavřete čistými víčky a zavařte v troubě o teplotě cca 90 stupňů Celsia.

Jak dlouho to potrvá?

Samotné zavařování trvá přibližně 20 minut. Příprava zabere zhruba stejný čas.

Kromě výše uvedeného postupu existuje samozřejmě i celá řada jiných receptů na zavařování okurek. Tento je však nejpoužívanější. Díky němu získáte lahodné okurky, které následně po určité době odležení můžete v kuchyni vyžívat pro vaření celé řady receptů.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 1.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak a kdy zasadit okurky?

Jak a kdy zasadit okurky?

Čerstvá okurka utržená přímo ze záhonu, to je dobrota. Takovou v obchodě nekoupíte, tu si musíte sami vypěstovat. Možná proto jsou okurky nejčastěji pěstovanou zeleninou na našich zahrádkách. Jak a kdy okurky zasadit?

Jak zavařit maso na dovolenou?

Jak zavařit maso na dovolenou?

Chystáte se na dovolenou do kempu, k vodě nebo pod stan a budete si sami zajišťovat stravu? Pak si můžete už doma připravit dostatek jídla a a zavařit si třeba i maso. Nejenže nijak neztratí na chuti, ale ušetří vám spoustu času, takže místo dovolené u plotny si budete moci užívat zaslouženého volna…


Jakou zeleninu sázet v květnu?

Jakou zeleninu sázet v květnu?

Květen je pro zahrádkáře měsíc ve znamení práce. Chcete-li si v létě pochutnat na vlastnoručně vypěstované zelenině, je ten pravý čas na setí a sázení. Pro jakou zeleninu je teď ten správný čas?

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!