verze pro tisk

Jak grilovat zeleninu?

9. srpen 2014

Grilovaná zelenina již dávno není jen přílohou ke grilovanému masu či uzenině, ale funguje i jako hlavní chod. Existuje mnoho způsobů, jak zeleninu na grilu připravit a stojí za to je vyzkoušet. Grilování bez pořádné flákoty si ale přece jen nedokážete představit? Nevadí! Vždyť zeleninu lze připravovat třeba i obalenou ve slaninovém kabátku! A na své si tak přijdou i milovníci masa. Jak tedy grilovat zeleninu?

Reklama

Vhodná zelenina!

Často grilujete jen papriky, rajčata a cibuli? Na grilu se však dá připravit mnoho druhů zeleniny a v některých případech můžete z obyčejné zeleniny, tak trochu bez chuti, udělat opravdu kulinářský zážitek!

Vhodné jsou například brambory, cibule, fazolové a hráškové lusky, papriky všech barev,  rajčata, kedlubny, kukuřice, lilky, patizony, cukety, celer, mrkev nebo třeba oblíbený chřest.

Zkuste zapátrat i po jiné zajímavé zelenině a vykouzlit z ní delikatesu!

Jak dlouho grilovat?

Doba přípravy se u různých druhů liší. Vždy ale grilujte jen tak dlouho, jak to zelenina vyžaduje. Přepékáním a sušením zelenina ztrácí vitamíny rychlostí blesku!

Některé druhy zeleniny, jako třeba mrkev, je lepší nejprve krátce ovařit. Předvařené zelenině pak bude stačit 15 – 25 minut. Měkké zelenině ale bohatě postačí 7 – 12 minut. Na brambory ale nespěchejte a vydržte 50 minut, než budou dokonale připravené.

Nezapomeňte na koření!

Koření se nebojte a zkuste experimentovat! K zelenině se nejlépe hodí čerstvé bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, majoránka nebo třeba i petržel. Bazalka perfektně doplní rajčata i další druhy zeleniny, ale ráda se připaluje a nerozumí si s teplem, ztrácí brzy barvu i chuť, proto ji raději přidejte až v závěru nebo na talíři.

Zeleninu skvěle dochutí pepř, hořčičné semínko, kmín, česnek, grilovací koření nebo použijte směs přímo namíchanou pro grilovaní zeleniny.

A nezapomeňte solit, ovšem tady raději šetřete. Zelenina po osolení pustí šťávu a tu pak před samotným grilováním vysušte. Obzvlášť některé druhy zeleniny, třeba cukety nebo lilek je nutné před přípravou nechat tzv. vypotit.

Olej nebo marináda?

Zelenina s kapkou oleje chutná lépe a dopomůže organismu ke vstřebávání vitamínů, proto zeleninu po nakrájení lehce potřete či pokapejte olejem. Můžete použít olivový či jakýkoliv jiný oblíbený druh oleje.

Zeleninu ale můžete i marinovat. Úplně nejlepší a nejjednodušší marináda vznikne smícháním trošky oleje s bylinkami a citrónovou šťávou. Použijte ale jakoukoliv marinádu, která se vám zdá vhodná, postupem času zjistíte, která je na nejvyšší příčce oblíbenosti!

A jde se na to!

  • Připravte si gril. Nejlepší je uhlí, které je již alespoň 30 minut rozpálené. Gril může být hodně rozžhavený, ale musíte vše hlídat!
  • Olej na zelenině zajistí, že se nepřichytí ke grilu, můžete ale použít grilovací tácky nebo alobal, vaše grilování bude o něco zdravější.
  • Postupujeme podle vybraného receptu. Vkládáme postupně na gril zeleninu od nejtvrdší po tu měkčí.
  • Připravte si zeleninový špíz! Napíchejte jednotlivou zeleninu na jehlu a doplňte dobrým dipem, majonézou nebo jinou studenou omáčkou.
  • Rošt grilu potřete vepřovou kůží nebo kůží ze slaniny. Dodá tomu ten správný šmrnc!
  • Papriky grilujte vcelku. Až bude ze všech stran scvrklá a její slupka bude načernalá, sundejte ji a na 15 minut zabalte do alobalu. Poté oloupejte, zbavte jader a podávejte.
  • Kukuřici během pečení potírejte bylinkovým másle. Dosáhnete luxusního výsledku!

Grilujte tak, jak máte rádi, obklopeni rodinou a přáteli a nebojte se jim nabídnout nějakou tu zeleninovou gril novinku!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jakou zeleninu sázet v květnu?

Jakou zeleninu sázet v květnu?

Květen je pro zahrádkáře měsíc ve znamení práce. Chcete-li si v létě pochutnat na vlastnoručně vypěstované zelenině, je ten pravý čas na setí a sázení. Pro jakou zeleninu je teď ten správný čas?

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?


Jak připravit zahradu na jaro?

Jak připravit zahradu na jaro?

Venku začíná být hezky a sluníčko nás láká na zahradu. Však je tam po zimě spousta práce. Po zimě se vše začíná probouzet a zahrada potřebuje naši péči.

Kdy a jak správně sázet brambory?

Kdy a jak správně sázet brambory?

Brambory patří k oblíbeným přílohám. I když je koupíte v téměř každém obchodě, není nad ty doma vypěstované a čerstvě vykopané. Tak jestli máte tu možnost, zkuste si vypěstovat svoje vlastní brambory. A jak na to?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Kiera

úterý, 2. duben 2019
08:15

Great post. I'm dealing with some of these issues as well..


Napsal: Kiera [Odpovědět]

Bianca

pondělí, 6. květen 2019
12:24

I got this site from my buddy who shared with me concerning
this site and now this time I am visiting this web page and reading very informative articles here.


Juliet

úterý, 18. červen 2019
01:00

Thanks for finally talking about >Jak grilovat zeleninu?


Normand

čtvrtek, 25. červenec 2019
22:14

Good article. I am facing many of these issues as well..
pof natalielise


Ivos

neděle, 25. srpen 2019
04:57

Tak s grilováním zeleniny už mám své zkušenosti. Moje žena je totiž vegetariánka, takže kdykoliv grilujeme, tak jí dávám na gril i nějakou zeleninu, ať z toho má také nějaký požitek. Zvlášť toto léto jsme grilovali opravdu hodněkrát. Může za to hlavně to, že jsem si letos na zahradu pořídil nový gril, který jsem si vybral podle recenzí na http://www.levny-zahradni-gril.cz/ Musím říct, že zatím jsem s ním naprosto spokojený. Myslím si, že chybu ve výběru jsem určitě neudělal.


Napsal: Ivos [Odpovědět]

ErikaH

pondělí, 19. únor 2018
15:43

Zelenina na grilu je top! My máme nejradši brambory pečené v kouři, ty si v létě děláme při každé grilovačce. :)


Napsal: ErikaH [Odpovědět]