verze pro tisk

Jak udělat kvásek?

6. červen 2014

Na pultech je v dnešní době nepřeberné množství různých druhů chleba, rohlíků, bulek, slaného i sladkého kynutého pečiva. Stále častěji ale pečeme doma. Co takhle křupavý chléb právě vytažený z trouby s bylinkovým máslem vlastní výroby? Kdo by odolal? Základem celého chlebu je kvásek, který byl v době našich babiček běžnou součástí spíží. Ale víte, jak si ho doma udělat dnes?

Reklama

Vytvořený s péčí a láskou!

Příprava není tak úplně jednoduchá a vyžaduje spoustu trpělivosti a taky lásky k tvoření i k pečení. Nemusíte se ale bát, že byste to nezvládli. Stačí to správné nadšení pro věc!

Kvásek je živý organismus, o který je třeba se starat, omlaďovat ho a krmit. Vaši péči vám ale kvásek vrátí a díky němu upečete mnoho a mnoho chlebů a pečiva!

Co budete potřebovat?

Je mnoho postupů a receptů a záleží jen na vás, který si oblíbíte. Co takhle recept na kvásek z celozrnné žitné mouky?

Potřebujete:

  • 500 g jemně mleté celozrnné žitné mouky
  • vodu ( kupovanou kojeneckou, pramenitou, nebo alespoň převařenou kohoutkovou, kvásek nemá rád chlór)

Jaký je postup?

  1. den  - do vhodné keramické či skleněné vysoké 3 litrové nádoby dáte 200 g jemně mleté žitné mouky a ¼ l vlažné vody. Zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě.
  2. den – přimíchejte 100 g jemně mleté celozrnné žitné mouky, přidáme ¼ l vody, přikryjte a nechte stát.
  3. den – opět přidejte 100 g jemně mleté celozrnné žitné mouky a tentokrát 1/8 l vody, promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte odležet.
  4. den – i dnes přimíchejte 100 g jemně mleté celozrnné žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjte a nechte odpočívat 24 hodin při pokojové teplotě.

 

Po uplynutí 5 dní by měl mít kvásek svoji charakteristickou vůni, konzistenci měkkého těsta.

Jak s kváskem pracovat?

Kvásek používejte tak, jak je uvedeno v receptu. Po odebrání potřebného množství, kvásek omlaďte přidáním mouky a vody v poměru 1:1.

Jak kvásek uchovávat?

Kvásek je třeba pravidelně krmit a uchovávat v lehce zakryté nádobě při teplotě do 20 stupňů. Pokud kvásek ponecháte v chladničce, vydrží tam spát i několik týdnů. Před přípravou těsta ale nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se aklimatizoval.

Delší dobu lze kvásek uchovávat v podobě drobenky. Stačí přimíchat dostatek mouky, udělat ,,žmolenku“ a usušit. Před použitím ho včas nařeďte vodou a dokrmte.

 

Až upečete svůj první kváskový chleba, možná nebude úplně dokonalý, ale bude upečený s láskou a péčí. A to je to podstatné!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak udělat rychlé langoše?

Jak udělat rychlé langoše?

Ačkoliv langoše původně pocházejí z Maďarska, již mnoho let se tyto chutné smažené placky drží na výsluní popularity i u nás. V letních měsících je nabízí téměř na každém kroku stánky s rychlým občerstvením, nutno ale podotknout, že tato pochoutka nepatří k nejlevnějším.

5 rad, jak udělat ten nejlepší dojem!

5 rad, jak udělat ten nejlepší dojem!

Už je to tady. Vaše přítelkyně vás chce dnes poprvé představit rodičům a vy se už teď strachujete, že se rodičům nebudete líbit? Nebo snad nastupujete do nové práce a bojíte se, co na vás řeknou kolegové? Důležité je udělat dobrý dojem hned na první schůzce. Ale jak toho dosáhnout?


Jak udělat pečený čaj?

Jak udělat pečený čaj?

Také milujete chvilky pohody v křesle se šálkem dobrého čaje? Takové okamžiky dodávají člověku energii, uvolnění, zklidnění či nabuzení, podle toho, jaký čaj si dopřáváme. Velice oblíbený je čaj pečený, který si pohodlně zvládnete udělat sami doma. Ale jak?

Jak udělat špekové knedlíky?

Jak udělat špekové knedlíky?

Kdo má rád českou kuchyni, určitě rád jí i knedlíky. Nejoblíbenější jsou knedlíky houskové, i když v létě musejí o své prvenství tvrdě bojovat s ovocnými. Každého napadnou i bramborové knedlíky nebo známý karlovarský knedlík. Ale co si takhle udělat výborné špekové knedlíky?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Earle

pondělí, 3. červenec 2017
06:08

Thanks for finally writing about >Jak ud lat kvsek?


Napsal: Earle [Odpovědět]

Benito

neděle, 16. duben 2017
09:07

Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.

Please let me know where you got your design. Thanks a lot


Elias

středa, 3. květen 2017
12:08

Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
Anyway I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.


Napsal: Elias [Odpovědět]