Jak správně stolovat?
16. únor 2014Je velký omyl myslet si, že lidé jedí jen proto, aby se nasytili. Pokud by tomu tak skutečně bylo, těžko by vznikl kuchyňský stůl. Stůl se stal místem, kde lidé nejen jedí, ale kde se setkávají po náročném dni, vytváří zde rodinnou pohodu, pospolitost.
ReklamaSprávně vychovaný člověk ví, jak se u takového stolu správně chovat. Dětem by tyto základy měli předat rodiče. Je třeba si ale sáhnout do svědomí. Opravdu víme, jak správně stolovat? Zvládáme to jen v domácím prostředí nebo bychom byli schopni chovat se podle etikety i na větší společenské události?
Začít je třeba v dětství
Už v době kolem jednoho roku, kdy dítě začíná samostatně jíst, vytváříme základy správného stolování. Dítě pozoruje, že si před jídlem vždy umyjeme ruce, zasedáme ke stolu čisti. Každý člen rodiny má svoje místo, kde rád sedává.
Někdy vzniká nepsané pravidlo o tom, jak který člen pomáhá při stolování. Děti obvykle dávají talíře, či prostírání a příbory. Rodina zasedá ke stolu společně, taktéž začíná jíst, až když má poslední člen jídlo před sebou.
Správné držení příboru je třeba děti naučit. Během jídla není nutné úplně vynechat komunikaci, ba naopak. Hovor jistě patří ke stolu, někdy je to totiž jediná chvíle, kdy se celá rodina sejde. Ale pozor! Nemluvíme s plnými ústy, a neřešíme rodinné problémy.
Dále by si dítě mělo z prvních let života odnést to, že u stolu nekřičíme, neodcházíme během jídla a z pravidla čekáme, až ostatní dojí. Chvíle u stolu by měla být časem klidu, kdy nejenže nasytíme tělo, ale potěšíme i duši tím, že jsme se svými nejbližšími.
A jde se na večeři!
Dostali jste od přátel pozvánku na večeři do luxusní restaurace? A už teď se bojíte, aby nedošlo k nějakému společenskému trapasu? Stačí si zapamatovat pár důležitých rad.
Při příchodu ke stolu si nesedáme dříve než hostitel, a nebo přítomné dámy. Je-li sousedka u stolu dámou, samozřejmě ji pomáháme se židlí.
Slavnostní večeře začíná přípitkem. Skleničku vždy berte za nožku. K ťuknutí dochází pouze v případě, že se jedná o víno, či sekt. Pokud pijete pivo nebo jiný nápoj, sklenici jen pozvedáte.
Po usednutí přijde na klín látkový ubrousek, papírový zůstává na stole.
Příbory
Nyní před námi stojí úkol, správně rozpoznat připravené příbory. Pamatujte si, že příbor, který je nejdále od talíře, používáte jako první. Ten, který je naopak nejblíže talíře, použijeme jako poslední.
Nikdy neodkládejte příbor jinam, než na talíř. Tím, jakým způsobem pokládáte vidličku s nožem, komunikujete s obsluhou. Pokud chcete jídlo jen na chvilku přerušit, položte příbor tak, aby se nůž s vidličkou špičkami dotýkaly. Jestli ještě nemáte dost a chtěli byste přidat, překřižte nástroje uprostřed talíře. V případě, že jste již dojedli, odložte příbor na stranu, napříč vpravo.
Zůstal vám mezi zuby nějaký zbytek? Přesuňte se i s párátkem na toaletu, kde zubní hygienu provedete. Není vhodné pyšnit se před společností uvíznutým kouskem masa.
Platím!
Po dobrém jídle, pití a skvělé zábavě přijde na řadu placení. Placení je většinou pánská starost. Ve většině restaurací je účet předkládán v malých deskách, či krabičkách. V některých podnicích se host může rozhodnout, zda platit hotově nebo platební kartou.
Neměli bychom zapomínat na spropitné. Většinou to bývá drobný finanční odnos, kterým vyjadřujeme své díky obsluhujícímu číšníkovi. A kolik se dává? Takřka všude na světě stejně jako u nás a to je 10% celkové částky.
Najdou se i tací, co zaokrouhlují nahoru o několik stovek, tisícovek, ukazují, že na to prostě mají. Pak jsou tu také šetřílci, kteří obsluze nenechají ani korunu navíc.
Stolujeme takřka každý den a tak se nám zdá tento rituál již natolik přirozený, že mu nepřikládáme takovou důležitost. A není to škoda? Vždyť jak v rodině, tak mezi přáteli a kolegy můžeme během společného jídla zažít nejen kulinářský požitek, ale také radost a mnoho nezapomenutelných zážitků.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!