Návod, jak správně servírovat alkohol
24. květen 2015Chystáte oslavu nebo sváteční oběd a budete podávat i alkohol? I když nejde o oficiální společenskou akci, je dobré, když víte jak alkohol správně naservírovat. V tomto článku se nebudeme zabývat podáváním piva, vína či šampaňského, ale zaměříme se na destiláty a likéry. Jak tedy podávat alkohol?
ReklamaDestiláty, které se pijí "na ex"
Vodka, ovocné pálenky a některé destiláty a likéry se pijí tzv. na ex. Nalévají se do malých skleniček označovaných jako panáky, ze kterých se naráz vypijí.
Likéry a destiláty k dlouhému popíjení?
Alkohol, který se popíjí pomalu a po malých doušcích jen tak pro chuť, se nalévá do tzv. likérek. To jsou malé skleničky s dlouhou nožkou, které se drží právě za nožku, aby se alkohol v ruce neohříval.
Jak podávat whisky?
Většina lidí si myslí, že whisky se má podávat ve skleničce se silným dnem a rovnýma stěnama, které se říká whiskovka, to ale není pravda. Správná sklenička na whisky je ta na krátké nožce a má tvar tulipánu. Důležité je, že se sklenička směrem nahoru k okraji zužuje, protože jen tak se může správně rozvinout vůně whisky.
Z toho důvodu by se whiskytaké neměla podávat s ledem, ale měla by mít pokojovou teplotu.
Jak podávat koňak?
Na koňak se používá sklenička z tenkého skla, která má nožku a je velmi oblá a nahoře se zužuje. I když má sklenička nožku, máte-li v ní koňak, drží se za nádobu, nikoliv za nožku. Skleničku na koňak lze použít také na whisky.
Jak podávat sherry?
Chcete-li podávat sherry, tedy něco mezi vínem a destilátem, nalévá se do speciálních skleniček určených přímo na tento nápoj. Jde o skleničku o objemu okolo 120 ml, která vypadá jako zmenšenina skleničky na víno. V tomto typu skleničky můžete podávat i likéry, dezertní vína, ale i portské.
Jak podávat portské?
Portské víno se podává ve skleničkách tulipánového tvaru na nožce, můžete ho ale nalít také do skleničky na sherry, ale i do té na bílé víno.
Portské se podává v pokojové teplotě, ale je možné ho pít i vychlazené. Záleží na vás a na vaší chuti.
Jak podávat cinzano a jiné aperitivy?
Chcete-li servírovat před obědem aperitiv, hodí se skleničky ve tvaru misky na vysoké nožce. Například cinzano se podává vychlazené s plátkem citronu.
Správně naservírovaný alkohol vypadá lépe a umožní vám vychutnat si jeho chuť. Proto věnujte správnému podávání alkoholu pozornost a uvidíte, že to ocení i vaši hosté.
A pokud budete podávat také jídlo, mohl by se vám hodit článek Jak správně stolovat?
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2.54 hvězdiček / Hodnoceno: 13x
Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!