
Jak vybrat domácí pekárnu ?
19. únor 2014Novým módním trendem současnosti je pečení domácího chleba. Receptů a způsobů přípravy je nepřeberné množství. Upéct kupříkladu kváskový chléb už chce trochu zručnosti a hlavně trpělivosti. Někoho může složitá příprava odradit. Právě pro ty z nás je tu domácí pekárna.
ReklamaStačí do ní pouze nasypat suroviny a všechnu ostatní práci už udělá za nás. Suroviny promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Poté těsto upeče a my si můžeme téměř bez práce pochutnat na čerstvém domácím chlebu, u kterého na rozdíl od toho z obchodu víme, z jakých surovin je upečen. Jak pekárnu vybrat?
Využití
Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Ale chléb není to jediné, co můžeme v pekárně péct. Využití je mnohem širší.
Mnoho hospodyněk používá pekárnu jen k hnětení a kynutí těsta na rohlíky, veky buchty, těsta s kypřícím práškem… Pečení už pak probíhá klasicky v troubě. Lze také připravit domácí džemy, šťávy, jogurty… Možností je spousta.
Co je potřeba zvážit před samotnou koupí?
Dříve, než se rozhodneme pekárnu zakoupit, bychom se měli zamyslet, zda ji budeme opravdu využívat. Aby se z ní nestal jen další velký přístroj na překážení. Pokud máme v této základní otázce jasno, můžeme směle vybírat.
Důležité funkce a parametry
Některé pekárny mají více funkcí, ale třeba jen na pečení chleba, jiné zase mají funkcí méně, ale dají se v nich připravit i džemy, pečivo z kypřícího prášku, pizza apod.
Samozřejmě i zde platí – čím více funkcí, tím vyšší cena.
Důležitou funkcí, kterou mají téměř všechny modely pekáren, je odložený start. Umožní nám večer připravit suroviny do pekárny a ráno můžeme snídat čerstvě upečený chléb.
Na trhu se vyskytují pekárny jednohákové nebo dvouhákové, přičemž počet hnětačů není příliš podstatný. Pokud by však měla pekárna sloužit nejen na chleba, ale i pro časté zadělávání samotného těsta, je lepší zvolit pekárnu dvouhákovou.
V neposlední řadě musíme zvážit, jak velkou pekárnu si chceme pořídit. Pekárna pro čtyřčlennou rodinu by měla zvládnout upéct minimálně kilogramový pecen chleba. Trh nabízí pekárny na pečení chleba o hmotnosti v rozmezí 500 – 1800 g.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Autor: Iveta Zouharová
Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!