verze pro tisk

Jak vybrat domácí pekárnu ?

19. únor 2014

Novým módním trendem současnosti je pečení domácího chleba. Receptů a způsobů přípravy je nepřeberné množství. Upéct kupříkladu kváskový chléb už chce trochu zručnosti a hlavně trpělivosti. Někoho může složitá příprava odradit. Právě pro ty z nás je tu domácí pekárna.

Reklama

Stačí do ní pouze nasypat suroviny a všechnu ostatní práci už udělá za nás. Suroviny promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Poté těsto upeče a my si můžeme téměř bez práce pochutnat na čerstvém domácím chlebu, u kterého na rozdíl od toho z obchodu víme, z jakých surovin je upečen. Jak pekárnu vybrat?

Využití

Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Ale chléb není to jediné, co můžeme v pekárně péct. Využití je mnohem širší.

Mnoho hospodyněk používá pekárnu jen k hnětení a kynutí těsta na rohlíky, veky buchty, těsta s kypřícím práškem… Pečení už pak probíhá klasicky v troubě. Lze také připravit domácí džemy, šťávy, jogurty… Možností je spousta.

Co je potřeba zvážit před samotnou koupí?

Dříve, než se rozhodneme pekárnu zakoupit, bychom se měli zamyslet, zda ji budeme opravdu využívat. Aby se z ní nestal jen další velký přístroj na překážení. Pokud máme v této základní otázce jasno, můžeme směle vybírat.

Důležité funkce a parametry

Některé pekárny mají více funkcí, ale třeba jen na pečení chleba, jiné zase mají funkcí méně, ale dají se v nich připravit i džemy, pečivo z kypřícího prášku, pizza apod.

Samozřejmě i zde platí – čím více funkcí, tím vyšší cena.

Důležitou funkcí, kterou mají téměř všechny modely pekáren, je odložený start. Umožní nám večer připravit suroviny do pekárny a ráno můžeme snídat čerstvě upečený chléb.

Na trhu se vyskytují pekárny jednohákové nebo dvouhákové, přičemž počet hnětačů není příliš podstatný. Pokud by však měla pekárna sloužit nejen na chleba, ale i pro časté zadělávání samotného těsta, je lepší zvolit pekárnu dvouhákovou.

V neposlední řadě musíme zvážit, jak velkou pekárnu si chceme pořídit. Pekárna pro čtyřčlennou rodinu by měla zvládnout upéct minimálně kilogramový pecen chleba. Trh nabízí pekárny na pečení chleba o hmotnosti v rozmezí 500 – 1800 g.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Iveta Zouharová

Autor: Iveta Zouharová

Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Domácí chléb bez pekárny, jak na něj?

Domácí chléb bez pekárny, jak na něj?

Rádi byste si pochutnali na domácím chlebu a nemáte pekárnu? Nevadí, i tak si můžete svůj pecen upéct. Není to nijak složité, chce to jen trpělivost při kynutí.

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Chtěli byste si zdravě zamlsat? Milujete marmelády, ale nechce se vám kupovat ty v supermarketech, protože jsou plné různých konzervantů a přísad? Pak si vyrobte chutnou marmeládu v domácí pekárně. A proč právě v domácí pekárně, a ne na sporáku?


Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Tekutá mýdla v posledních letech v domácnostech vytlačují klasická tuhá. Jsou totiž mnohem příjemnější pro pokožku a také účinnější. Jediným problémem je jejich vyšší pořizovací cena. Abyste nemuseli každý měsíc kupovat mýdlo za 50 a více korun, můžete si ho vyrobit svépomocí doma. Stačí k tomu pár …

Jak vyrobit domácí šampon?

Jak vyrobit domácí šampon?

Dáváte přednost bio produktům, ať už v jídle nebo v kosmetice? Zkuste si vyrobit svůj vlastní domácí šampon z bylinek. Budete překvapeni jak jednoduché to je.




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!