Jak skladovat brambory?
11. leden 2015Bramboráky, zapečené francouzské brambory, hranolky a další a další bramborové pokrmy jsou u nás velmi oblíbené. A není se čemu divit, brambory jsou levnou surovinou, že které se dá vykouzlit vždy něco jiného. Máte k dispozici brambory vypěstované doma nebo plánujete koupit brambory do zásoby? Dobrým uskladněním prodloužíte jejich životnost. Jak tedy správně brambory skladovat?
ReklamaBrambory? Velmi hodnotná potravina!
Brambory v našem jídelníčku vévodí a jen těžko si můžeme představit, že bychom je v dnešní době neměli. Brambory ale nejsou jen oblíbenou a chutnou potravinou, jsou zároveň i potravinou velmi hodnotnou. Obsahují totiž celou řadu nutričně významných látek, například jsou bohaté na minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor a další, ale i na vitamín C a některé z vitamínů skupiny B.
Oproti tomu mají ale minimální obsah tuku, jsou totiž z 80% tvořeny vodou, proto mají brambory nízkou energetickou hodnotu. Jsou tedy vhodné při redukčních dietách, jen je třeba dávat pozor na jejich přípravu. Bramborová kaše ředěná pouze mlékem, či brambory vařené jsou během diety vhodnou přílohou.
Výběr vhodných odrůd k uskladnění
V obchodní síti se můžeme setkat se třemi kategoriemi konzumních brambor. Jedná se o:
- Brambory nové - dovoz do ČR se uskutečňuje převážně z Egypta, Maroka, Španělska, Řecka a Itálie
- 2. Brambory rané - jsou u nás sklízené od půlky května zhruba do začátku prázdnin. Mnozí z nás si rané brambory pěstují na zahrádkách, ale brambory rané nejsou vhodné pro celoroční uskladnění.
- 3. Brambory konzumní ostatní - konzumní pozdní brambory jsou sklízeny od 1.července a jsou určené pro letní, podzimní a zimní konzum, tedy pro dlouhodobé skladování až do jarních měsíců.
Dobrý sklep je základem!
Jestliže se odhodláváte k nákupu většího množství brambor k uskladnění třeba z nedaleké farmy, či obchodu, je třeba zvážit, zda k tomu máte vhodné prostory. V zimním období je nutné mít takové místo, které umožňuje udržet teplotu nejlépe v rozmezí 4-6 ° C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 93 – 98%.
Při nižších teplotách brambory ,,sládnout“ a při teplotách pod 0° C může dojít k nevratnému poškození hlíz. Naopak při vyšších skladovacích teplotách hlízy předčasně klíčí a dochází k snížení nutriční hodnoty.
Máte tedy vyhovující tmavý, čistý a chladný sklep nebo jiné vhodné místo? Pak neváhejte a brambory do něj můžete beze strachu uskladnit!
Nechte brambory vydýchat!
Máte-li brambory z vlastního pozemku, potom je nutné ihned po sklizni před vlastním uložením hlíz k dlouhodobému skladování zajistit osušení hlíz. Brambory je proto třeba nechat tzv. vydýchat v dobře větrané stodole nebo v teplém sklepě, kde se teplota pohybuje okolo 15° C. Hlízy dokonale oschnou, zahojí se i případná drobná poranění. Významně tím snížíte vznik plísní.
A šup s nimi do sklepa!
Po oschnutí je čas na to, aby byly brambory řádně
uskladněny. Brambory skládejte do bedýnek a lísek.
Ve větším množství je možné brambory uložit do ohradových
palet.
Přebírejte pečlivě, brambor nahnilý, napadený plísní či jinou chorobou do sklepa nepatří. Zelený konzumní brambor též neukládáme, obsahuje solanin, který může vyvolat zažívací potíže!
Pokud ale skladované brambory mají sloužit příští rok jako sadbové, brambory s nazelenalou slupkou jsou pro sadbu zdravější.
Výborné až do jara!
Během celého skladování je třeba brambory kontrolovat a v případě, že zjistíte výskyt plísně a hniloby, okamžitě brambor odstraňte a překontrolujte i zbytek sklizně.
Dobře uskladněné brambory vydrží 6 – 8 měsíců a tak si i na jaře budete pochutnávat na výborných bramborách!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 8x
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!