Jak snadno vykostit kapra?
15. prosinec 2015Kapr je tradičním štědrovečerním pokrmem. V některých domácnostech se připravuje často, v jiných opravdu jen na Vánoce nebo jiné svátky. Kapří maso obsahuje nezbytné bílkoviny a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které utužují lidské zdraví. Mnoho lidí a obzvlášť pak děti, odradí malé ostré kosti. Kapra ale lze naporcovat tak, abychom se kostí nemuseli bát. Víte, jak snadno vykostit kapra?
ReklamaZvládne to opravdu každý!
Pokud máte obavy, že vykostit kapra je nad vaše síly, určitě tyto myšlenky hned zažeňte! Jen co to dostanete do ruky, půjde vám to raz dva.
Při nákupu kapra se zaměřte na jeho hmotnost, ideální míry jsou 3 – 4 kilogramy, maximálně ale 5kg. U nákupu kapra totiž neplatí heslo ,,čím větší tím lepší.“ Maso velkých kaprů není příliš dobré. Je ale pravda, že čím větší kapr, tím větší kosti a tím pádem se na větším kaprovi naučíte snadněji vykosťovat. Vyberte proto zlatou střední cestu, ani velký, ani malý.
Co budete potřebovat?
Při vykosťování se neobejdete bez třech důležitých věcí:
- Velmi ostrý nůž ( raději tenčí)
- Větší prkénko nebo vál
- Papírové, látkové utěrky
Jak postupovat?
- Kapra je důležité po zabití dostatečně očistit od slizu a krve, popřípadě dalších nečistot, aby neklouzal. Papírovou nebo látkovou utěrkou ho dobře otřete. Potom podél žáber z jedné strany nařízněte část hlavy tam, kde budete začínat.
- Nahmatejte si nožem páteř a řez veďte podél hřbetní kosti. Kost se snažte přesně kopírovat, díky tomu nebudete znehodnocovat další maso a přicházet tak o něj.
- Filet pomalu odřezávejte z žeber, buďte pečliví a nespěchejte, toto je obtížná procedura.
- Postupujte dále k ocasu asi do dvou třetin, do míst, kde končí žebra.
- Vsuňte nůž, přikryjte odřezaným plátem masa a nožem odřezejte zbytek až o ocasu. Filet zbavte ploutví, a okrajových částí pupku.
- Nyní je třeba odstranit kůži. Začíná se od ocasu. Nejprve prořízněte maso až ke kůži a poté sklopte nůž tak, aby byl rovnoběžně k desce stolu. Přitlačte a kývavými pohyby pomalu odřezávejte kůži až k hlavě. Rybu si přidržujte papírovou či jinou utěrkou, jinak vám bude nepříjemně klouzat.
A co drobné kůstky?
Žebra a páteř jsou odstraněny, ale jak na malé kostičky například v ocasu? Doporučuje se maso prořezat. Ala jak na to?
Připravte si ostrý nůž s vysokým rovným ostřím. Porce kapra prořezejte hustými řezy, kůže ale musí zůstat neporušená, aby se filet nerozpadl. Drobné slabé kůstky rozrušíte tímto způsobem na miniaturní kousky, které při konzumaci ani nezaregistrujete.
Čtěte také:
Rybí
polévka z kapra
Vaříte rádi ryby? Přečtěte si recept, jak
uvařit rybí polévku z kapra!
A je to! Vykosťování je u konce. Porce kapra uložte do chladna. Podívejte se, jak správně skladovat ryby?
Teď už jen zbývá vymyslet, jak si kapra připravit…je libo kapr pečený na víně, kapr na slanině, nebo dáte přednost klasice a dáte si řízek s bramborovým salátem? Ať už si kapra připravíte na jakýkoliv způsob, nejdůležitější je, že si na něm pochutnáte a nezaskočí vám žádná kost!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!