Jak správně skladovat ryby?
20. únor 2014Většina lidí bude souhlasit, že čerstvě chycené ryby mají nejvyšší kvalitu a nejlepší chuť. Způsob, jak zajistit čerstvost, je naporcovat a uvařit rybu, jakmile vyjde z vody. Existuje několik jednoduchých a efektivní kroků, které zachovávají kvalitu čerstvých ryb a umožní dočasné skladování.
ReklamaProč rybí maso tak rychle podléhá zkáze
Ryby nejsou maso. Nezapomeňte na to a budete na správné cestě k jejich správnému skladování. Většina ryb žije ve vodě, která je chladnější než vzduch, někdy o dost chladnější. Jejich vývoj jim umožňuje přežít ve vodě téměř mrznoucí. Pokud tedy jejich maso vystavíme teplotám vyšším, než je jejich přirozená teplota, velmi rychle se kazí.
Vykuchat
Po nákupu je nutné rybu převážet v izolační tašce. Ihned po příchodu domů je třeba rybu vykuchat. Hlava, žábry a vnitřnosti musí okamžitě pryč, protože po velmi krátké době se žábry a vnitřnosti začnou rychle kazit a poškozovat tím i okolní maso. Žábry a vnitřnosti mohou být také zdrojem bakterií, jejichž metabolity mohou přejít do masa a tím snížit jeho kvalitu. Maso pak má divnou vůni a chuť.
Vykuchanou rybu je ještě potřeba oškrábat od šupin a zevně i uvnitř osušit. Poté se ryba nechá na vzduchu oschnout přibližně půl hodiny. Břišní dutinu rozevřeme dřívkem.
Vystlat a zabalit
Po půlhodině osychání vysteleme břišní dutinu ryby jakýmkoliv pórovitým materiálem, ideálně čistým hadříkem, gázou, omytými čerstvými listy zeleniny, v přírodě třeba omytou trávou nebo kopřivami.
Rybu pak zabalíme do utěrky či plátna a dáme do ledničky. Nikdy však nebalíme rybu do něčeho neprodyšného, jako je například igelitový sáček. Takto ošetřená ryba nám vydrží i bez lednice několik hodin aniž by se zkazila.
Na led
Následný krok je rybu důkladně ochladit drceným ledem v izolované nádobě. Led musí být drcený, protože velké kostky ledu tají zase příliš pomalu a mohlo by se stát, že díky velkému mrazu vybledne kůže ryby. Ryba a led by měly být smíchány co nejrovnomněrněji. Na každý kilogram ryby by měly být použity 2 kilogramy ledu.
Voda z rozpuštěného ledu musí mít však kudy odtékat. Ideální je proto dát rybu s ledem do menší nádoby, která má vespod několik otvorů. Tuto menší nádobu pak vložíme do větší nádoby tak, aby se vespod nedotýkaly. Voda z rozpuštěného ledu může pak odtékat a neznehodnotí zbytek ledu u ryby. Odtékající vodu je samozřejmě nutné pravidelně odlévat, aby se nevracela zpět k čerstvému ledu.
Pokud jste rybu chytili sami, pak takto ošetřená ryba vydrží v lednici týden až 10 dní. Pokud je však ryba koupená na trhu nebo v obchodě, tak se její životnost počítá pouze na pár dní.
Sladkovodní ryby vydrží čerstvé při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Autor: Barbora Římalová
Autorka žije v Mělníku, momentálně na rodičovské dovolené se 2 dětmi. Kromě péče o rodinu ji baví zařizování interiérů, vaření, práce na zahradě a fitness. Kontaktovat ji můžete přes Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!