
Jak vykostit kuře?
28. srpen 2014Už několik týdnů si říkáte, že o víkendu vyzkoušíte nový recept na kuřecí roládu? A sobotu co sobotu kuře nakonec dáte na pekáč a jako obvykle šoupnete do trouby? Důvod?
ReklamaNa roládu je třeba mít vykostěné celé kuře. Je to pro vás nadlidský úkol? Připravte si dobrý nůž a postupujte podle návodu, určitě se to i na poprvé povede dokonale!
Dobré kuře!
Drůbeží maso je oblíbené a existuje snad milion způsobů, jak ho připravit. Jestliže zvolíte recept, kde je základem kuře vykostěné, vyberte drůbež s váhou kolem 1, 5 kg z dobrého chovu.
V případě kuřecího masa dejte přednost raději českému výrobku. Maso by mělo mít zdravou narůžovělou barvu, nebo barvu lehce žlutou. Dobré kuře od farmáře je možná o něco dražší, než to ze supermarketu, ale o to víc vás překvapí svou chutí a vůní.
Ostrý jako břitva!
Přes samotnou ,,operací“ je nutné připravit si nůž. Ten by měl být kvalitně nabroušený. Úzkým a dlouhým ostrým nožem půjde vykosťování téměř samo. Čepel by měla být alespoň 15 cm dlouhá a nůž by měl padnout dobře do ruky.
Jen pozor na prsty!
Jak tedy postupovat při vykosťování?
- Kuře položte na záda a odřízněte konce křídel. Ty můžete použít třeba na dobrou polévku nebo potom přihodit do pekáče pro mlsné jazýčky a nedočkavce.
- Podél hrudní kosti po obou stranách prořízněte a pomalu seřezávejte prsa kolem žeber. Až se dostanete ke kloubu křídla, vylomte ho, podržte maso a odřízněte šlachy. Nic nebrání tomu, aby jste kost z křídla vytáhli. Stejně postupujte i u druhého křídla.
- Přidržujte si skelet kuřete a odřezávejte po jeho obvodu. Až narazíte na stehno, nebojte se zlomit kloub, podélně rozříznout stehno i vrchní paličku.
- Po odřezání šlach a vyjmutí kostí, stačí jen drobné úpravy. Jestliže jste se ještě nedopracovali k doříznutí celého skeletu, učiňte tak a na zádech opatrně odstraňte kůži s masem.
- Na pracovní ploše tak máte krásný plát masa vypodložený kuřecí kůží. Jestliže je sem tam plátek děravý,vůbec to nevadí. Seřízněte část prsou a zaplnňte tak prázdná místa a navíc tím i placku vyrovnáte.
Obrácený postup!
Samozřejmě lze postupovat obráceně. A to tím způsobem, že podél kuřecí páteře uděláte dva zářezy a odřezáváte maso ze zad, křídel, stehen a nakonec z prsou.
Je jen na vás, kterým způsobem se vám to bude dělat lépe!
Čím maso naplnit?
Tady už záleží na chutí každého kuchaře. Nejčastěji se roláda plní klasickou žemlovou nádivkou, jejíž základ se skládá ze staršího pečiva, vajec, mléka, másla, soli a bylinek.
Proč ale neustále vsázet na osvědčenou klasiku, když je mnoho variant, jak z plněného kuřete udělat neuvěřitelnou delikatesu?
Zkuste vytvořit kulinářský požitek a nebojte se použít suroviny, jako je špenát , slanina, cibule, česnek, játra, vaječná smaženice, různé druhý sýrů či uzenin. Experimentujte s kořením a zeleninou!
Nejenže si zkoušením různých receptů rozšíříte kuchařské dovednosti, ale ve vykosťování kuřete budete brzy odborník!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!