
5 tipů, jak na domácí perník!
10. prosinec 2014Honí vás mlsná a vy nemáte napečeno? Jestli vaše spíž ukrývá základní potraviny, určitě dokážete za malou chvilku vykouzlit úžasný a jednoduchý moučník. Řeč je samozřejmě o domácím perníku. Jak ho připravit, upéct a třeba i vylepšit?
ReklamaUpečte si ten nejlepší perník!
Receptů na perník najdete mnoho jak na internetu, tak v každé kuchařce. Který ale zvolit? Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí perník, třeba se zabydlí ve vaší kuchařce! Určitě oceníte, že nebudete muset použít váhu!
Co budete potřebovat:
1,5 hrnky cukru
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 celá vejce
2-3 lžíce kakaa
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
citronová kůra
Postup nemůže být jednodušší!
Všechny suroviny smícháte ve velké misce a těsto vylijete na plech s pečícím papírem. Pečte asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě a před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušejte, zda-lije propečený.
5 tipů na vylepšení!
- Přidejte do těsta jablka nebo hrušky. Díky tomu bude perník krásně vláčný a chutný!
- Smíchejte všechny ingredience na perník, kromě kypřícího prášku do perníku a těsto šlehejte za pomocí ručního šlehače alespoň 3 minuty. Poté jemně zamíchejte kypřící prášek. Nadýchané těsto zařídí, že perník bude zkrátka neodolatelný!
Další dobré rady ohledně pečení naleznete v článku Kdy začít péct vánoční cukroví? Článek rozhodně stojí za přečtení!
- Dobrá poleva dovede váš výtvor k dokonalosti! Můžete použít obyčejnou čokoládovou polevu, kdy rozpuštěnou tabulkovou čokoládu ve vodní lázni smícháte s tukem. Můžete použít máslo, anebo 100% tuk.
I pomerančová poleva může vašemu perníku dodat zajímavou chuť!! A jak ji připravit? Asi 180g moučkového cukru dobře prosejte, přidejte šťávu z pomeranče, vlažnou vodu i pomerančovou kůru a třete tak dlouho, dokud nevznikne hustá poleva.
- Přimíchejte do těsta sekané ořechy, strouhaný kokos, rozinky, nebo brusinky. A co povidla? Perník jimi můžete nejen promazat, stejně tak jako marmeládou, ale ještě před pečením můžete sem tam lžičku povidlí kápnout.
- Perník i pro alergiky? Proč né? Jde o alergii na mléko? Není nic jednoduššího, než kravské mléko nahradit rostlinným, třeba pohankovým. Vejce zase nahradíte přidáním většího množství kypřidla nebo škrobem rozmíchaným ve vodě.
I lepek lze vynechat, a tak pšeničnou mouku vyměňte za tu bezlepkovou. Zde je ale třeba více opatrnosti. Díky bezlepkové mouce může být těsto těžší, proto častým pečením vychytejte poměry surovin.
Jestliže vás pečení pro alergiky zajímá, podívejte na článek Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky? Určitě zde najdete cenné rady a tipy!
Perník patří mezi nejoblíbenější a nejrychlejší moučníky, a proto, až vám za dveřmi bude zvonit návštěva a vy nebudete mít, co nabídnout, vzpomeňte si na perník! Určitě nezklame!!!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!