Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!
15. květen 2014Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?
ReklamaNebojte se zeleniny!
Grilovat můžete téměř každou zeleninu. Ať už papriky, cibuli, lilek nebo cuketu. Tyto druhy můžete připravovat přímo na grilu. Rajčata, okurky a malé houby grilujte zabalené v alobalu nebo na grilovací misce. Zeleninu lze také napichovat na špízy.
Některé druhy budou chutnější, když je předtím lehce opečete na pánvi a teprve potom je doděláte na grilu. Můžete zkusit zeleninu plnit pikantními náplněmi nebo zapékat se sýrem. Fantazii se meze nekladou!
Zkuste tři výborné recepty na grilovanou zeleninu!
Marinovaný lilek
- 1 středně velký lilek
- 100 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička koření čubrica
- rajčata a bazalka na ozdobu
Omytý a osušený lilek podélně rozřízněte na plátky asi 1 cm silné, osolte a nechte 30 –60 minut tzv. ,,vypotit“. Mezitím vymícháme olej společně se solí, kořením a rozmačkaným česnekem. Po uplynutí doby lilek osušte a vložte do olejové směsy. Marinujte 3 – 4 hodiny.
Poté vyndejte, nechte okapat a grilujte z obou stran.
Na talíři pokropte kvalitním panenským olivovým olejem, ozdobte rajčaty a čerstvě natrhanou bazalkou. Lilek můžete podávat ke grilovanému masu, ale určitě vám bude chutnat jen tak.
Grilovaná kořeněná rajčata
- 4 tvrdá rajčata
- dobromysl, tymián
- špetka mletého nového koření
- česnek, sůl
- 4 lžíce strouhaného sýra
- 2 lžíce strouhanky
- olej
Rajčata rozřízněte příčně na půlky, posypte kořením, rozetřeným česnekem a nechte chvilku proležet. Pak je osolte, posypte strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou, zakápněte olejem a zabalte do dvou vymaštěných plátků alobalu. Grilujte asi 10 minut.
Podává se pečivem nebo jako příloha ke grilovaným minutkám.
Grilovaná zelenina s kozím sýrem
- 4 baklažány nakrájené na plátky
- 8 pevných drobných rajčat
- 2 svazky jarní cibulky
- 200 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 200 g kozího sýra
- olivový olej na pokapání a hrst čerstvé bazalky
Smíchejte olej s octem, rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Rozpalte gril a zeleninu smíchejte v misce a pokapejte polovinou olejové směsi.
Baklažány zapékejte 4-5 minut pod grilem, přendejte do velké misky a na gril vložte rajčata a jarní cibulku. Po 3-4 minutách zeleninu sundejte z grilu, přidejte k baklažánu a promíchejte. Ještě na horkou zeleninu rozdrobte kozí sýr. Lze nahradit brynzou, pokud ji máte raději. Zakápněte olejem, posypte natrhanou bazalkou a podávejte s chlebovými plackami!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!