verze pro tisk

Jak na nejchutnější velikonoční nádivku?

31. březen 2014

Velikonoce se kvapem blíží a vy už přemýšlíte, jak a co upečete, uvaříte a připravíte. Z časopisů, internetu i televize se na vás valí nepřeberné množství receptů a nápadů. Vy máte ale v jednom jisto, na velikonočním stole nesmí chybět tradiční velikonoční nádivka!

Reklama

Co rodina, to jiný recept!

Každá rodina má většinou svůj rodinný recept na tu pravou domácí nádivku. Způsob přípravy byl v každé chalupě jiný a každá hospodyně si svůj recept pečlivě střežila.

Mezi surovinami nikdy nechybělo nadrobno nakrájené maso, vejce, zelené bylinky, sůl a koření. Tradice říkala, že nádivka by měla obsahovat 5 druhů masa, ale většinou se používaly dva až tři druhy.

Zelené bylinky v nádivce symbolizují probuzení přírody, sílu života, světla a zdraví. Každý kraj pekl nádivku po svém. A tak v některé bylo jen trochu uzeného masa, v některé místo masa houby. Směs se pekla v pekáči, podávala se teplá i za studena. Většinou se jedla na Bílou sobotu a provázela jedlíky po celé velikonoční svátky.

Udělejte si ji po svém!

Nejlepší je, zvolit si množství surovin podle vlastní chuti a celkového množství nádivky. Nebojte se, na tomto pokrmu nelze nic pokazit. Tak vyhrňte rukávy a pusťte se do toho.

Do tradiční velikonoční nádivky patřilo mimo jiné jehněčí, telecí, kůzlečí nebo vepřové maso. Pokud ale nemáte, vystačíme si s masem uzeným. To nejdříve ovařte a po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky. Rozkrájejte rohlíky či žemly na malé kostičky a  pokropte vývarem. V troše mléka rozmíchejte žloutky, osolte, opepřete, můžete použít i muškátový oříšek. Vaječnou směs smíchejte s namočenými kousky pečiva a nechte nasáknout. Potom přidejte nakrájené maso a zelené bylinky. Žádoucí jsou mladé kopřivy, popenec, libeček, petrželka či pažitka. A nešetřete, vůně bylin po upečení je prostě úžasná. Na závěr opatrně  přidáme sníh z bílků a jsme ve finále. Použijte vhodný pekáč vymazaný sádlem nebo máslem a šup s nádivkou do předem vyhřáté trouby. Těsně před dopečením můžete na povrch položit pár lupínků másla a voňavý zázrak je na stole.

Tradičně netradičně?

Chcete letos udělat nádivku netradičně, ale přesto podle osvědčeného a  výborného receptu po babičce? Můžete skloubit obojí. Stačí si připravit keramické či jiné pevné formičky na muffiny a vykouzlíte úžasnou velikonoční pochoutku.

A je to tak snadné. Směs na nádivku uděláte podle postupu a potom vyložíte formičky dlouhým tenkým plátkem dobré a čerstvé slaniny. Do slaninové výstelky potom  přendáte dvě lžíce směsi na nádivku a plech může putovat do trouby. Po upečení vyndáváme z formiček s maximální opatrností tak, aby slanina zůstala omotaná kolem naší vylepšené nádivky a servírujeme.

Cítíte tu vůni?

Sbíhají se vám už teď sliny a máte pocit, že do Velikonoc nevydržíte? Tak proč nádivku nezkusit již teď? Vaše rodina jistě nepohrdne touto velikonoční pochoutkou mimo svátky. Ba naopak, mohlo by se stát, že ji po vás bude vyžadovat stále častěji. A proč jim nevyhovět, když je to tak snadné a dobré?

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Tipy na velikonoční výzdobu!

Tipy na velikonoční výzdobu!

Jaro patří mezi nejoblíbenější část roku. Po studené zimě přichází doba, kdy vyjde teplé slunce, které nám vlévá do těla chuť žit. Abychom se i doma cítili dobře, je potřeba tomu naše prostředí přizpůsobit. Záleží jen a jen na vás, jestli dáte přednost klasice, nebo se pustíte do experimentů. Nejdůl…

Jak vyrobit velikonoční věnec?

Jak vyrobit velikonoční věnec?

Věnce na dveřích často vídáme v čase Vánoc. Je to totiž oblíbená dekorace, kterou si s trochou šikovnosti dokážete udělat doma sami. Využít ho můžete i jindy, než při svátcích vánočních. I k nadcházejícím Velikonocům věnec patří. Jak ho tedy doma vyrobit?


Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Nejtypičtější velikonočním pečivem je bezesporu beránek následován jidášky a samozřejmě mazancem. Posledně jmenovaný se peče tradičně na Bílou sobotu a určitě by na svátečním stole neměl chybět.

Jak upéct velikonočního beránka? 3 osvědčené recepty, které musíte zkusit

Jak upéct velikonočního beránka? 3 osvědčené recepty, které musíte zkusit

Ačkoliv řada lidí považuje za nejkrásnější a nejvýznamnější svátky v roce ty vánoční, z křesťanského hlediska jsou jimi svátky jara – Velikonoce. Velký pátek je potom považován za svátek vůbec největší a nejdůležitější, byť je v našem kalendáři opomíjen.




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!