Jak na nejchutnější velikonoční nádivku?
31. březen 2014Velikonoce se kvapem blíží a vy už přemýšlíte, jak a co upečete, uvaříte a připravíte. Z časopisů, internetu i televize se na vás valí nepřeberné množství receptů a nápadů. Vy máte ale v jednom jisto, na velikonočním stole nesmí chybět tradiční velikonoční nádivka!
ReklamaCo rodina, to jiný recept!
Každá rodina má většinou svůj rodinný recept na tu pravou domácí nádivku. Způsob přípravy byl v každé chalupě jiný a každá hospodyně si svůj recept pečlivě střežila.
Mezi surovinami nikdy nechybělo nadrobno nakrájené maso, vejce, zelené bylinky, sůl a koření. Tradice říkala, že nádivka by měla obsahovat 5 druhů masa, ale většinou se používaly dva až tři druhy.
Zelené bylinky v nádivce symbolizují probuzení přírody, sílu života, světla a zdraví. Každý kraj pekl nádivku po svém. A tak v některé bylo jen trochu uzeného masa, v některé místo masa houby. Směs se pekla v pekáči, podávala se teplá i za studena. Většinou se jedla na Bílou sobotu a provázela jedlíky po celé velikonoční svátky.
Udělejte si ji po svém!
Nejlepší je, zvolit si množství surovin podle vlastní chuti a celkového množství nádivky. Nebojte se, na tomto pokrmu nelze nic pokazit. Tak vyhrňte rukávy a pusťte se do toho.
Do tradiční velikonoční nádivky patřilo mimo jiné jehněčí, telecí, kůzlečí nebo vepřové maso. Pokud ale nemáte, vystačíme si s masem uzeným. To nejdříve ovařte a po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky. Rozkrájejte rohlíky či žemly na malé kostičky a pokropte vývarem. V troše mléka rozmíchejte žloutky, osolte, opepřete, můžete použít i muškátový oříšek. Vaječnou směs smíchejte s namočenými kousky pečiva a nechte nasáknout. Potom přidejte nakrájené maso a zelené bylinky. Žádoucí jsou mladé kopřivy, popenec, libeček, petrželka či pažitka. A nešetřete, vůně bylin po upečení je prostě úžasná. Na závěr opatrně přidáme sníh z bílků a jsme ve finále. Použijte vhodný pekáč vymazaný sádlem nebo máslem a šup s nádivkou do předem vyhřáté trouby. Těsně před dopečením můžete na povrch položit pár lupínků másla a voňavý zázrak je na stole.
Tradičně netradičně?
Chcete letos udělat nádivku netradičně, ale přesto podle osvědčeného a výborného receptu po babičce? Můžete skloubit obojí. Stačí si připravit keramické či jiné pevné formičky na muffiny a vykouzlíte úžasnou velikonoční pochoutku.
A je to tak snadné. Směs na nádivku uděláte podle postupu a potom vyložíte formičky dlouhým tenkým plátkem dobré a čerstvé slaniny. Do slaninové výstelky potom přendáte dvě lžíce směsi na nádivku a plech může putovat do trouby. Po upečení vyndáváme z formiček s maximální opatrností tak, aby slanina zůstala omotaná kolem naší vylepšené nádivky a servírujeme.
Cítíte tu vůni?
Sbíhají se vám už teď sliny a máte pocit, že do Velikonoc nevydržíte? Tak proč nádivku nezkusit již teď? Vaše rodina jistě nepohrdne touto velikonoční pochoutkou mimo svátky. Ba naopak, mohlo by se stát, že ji po vás bude vyžadovat stále častěji. A proč jim nevyhovět, když je to tak snadné a dobré?
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!