
Jak naložit zelí?
23. září 2014Vzpomínáte často na dětství, kdy jste u babičky tajně chodili na domácí kysané zelí do velkého kameninového sudu? Takto připravené zelí je zkrátka jedinečné! Dnes koupíte kysané zelí na každém rohu, ale s tím domácím se většinou nedá srovnat. Ale víte, jak se tato kvašená zelenina připravuje? Jak správně naložit zelí?
ReklamaVitamínová bomba!
Zelí je oblíbenou zeleninou a vetšinou na něj nedají dopustit ani odpůrci zdravého stravování. Kysané zelí představuje pro náš organismus možnost rychlého doplnění vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství vitamínu C, dále pak vitamín K, E, vitamíny skupiny B – včetně kyseliny listové. Najdeme v něm draslík, molybden, hořčík, železo, vápník a zinek.
Co budete potřebovat?
- Vhodnou nádobu – kameninový sud
- kruhadlo
- nádoba na míchání, např. dětská vanička
- ostrý nůž
- 10 kg hlávkového zelí
- 15 – 20 dkg soli
- kmín
- možno přidat křen, kopr, cibule, česnek, jablka
Množství je třeba upravit podle velikosti nádoby, kterou máte k dispozici. Vhodné jsou keramické či kameninové soudky - ,,zelňáky“, které jsou vyráběny v mnoha velikostech. Není problém tedy naložit jak 40 kg, tak třeba jen kila dvě.
Jak postupovat?
- Středně velké pevné hlávky zelí dobře očistíme, zbavíme přebytečných ovadlých či jinak poškozených listů. Ostrým nožem rozřízneme zelí na čtvrtky a odřízneme tvrdý košťál.
- Připravíme si kruhadlo na zelí a zelí nastrouháme na nudličky. Je před vámi 30kg zelí a už po první hlávce vás bolí paže? Pomožte si kuchyňským robotem s dobře zvoleným krájecím kotoučem. Zelí volně dávejte do velké nádoby.
- 3. Nakrouhané zelí prosolte a pokmínujte. Ostatní koření, cibuli, česnek či křen dodejte podle chuti. Lehce promíchejte a připravte si svaly na tu nejdůležitější část celého nakládání!
- Šlapání zelí! Přišla chvíle, kdy se zelná řezanka musí silně upěchovat, aby se z nádoby vytěsnil všechen vzduch. Jednotlivé vrstvy důkladně potlučte pěstí, nebo tradičně sešlápněte. Zelí by mělo pustit šťávu. Přebytečnou šťávu odeberte, ale nevylévejte. Na závěr by mělo být zelí celé ponořené.
- 5. Soudek naplňte maximálně 10 centimetrů pod okraj. Poslední vrstvu zelí přikryjte celými zelnými listy a nyní je třeba důkladně zelí zatížit. U klasického,, zelňáku“ položte na listy dřevěnou desku, na kterou dejte čisté kameny, keramický hrnek či sklenici naplněnou vodou. Do žlábku vlijte čistou vodu a soudek dobře uzavřete. Tak se zamezí přístupu vzduchu a zelí může začít kvasit!
- Kam nádobu se zelím uložit? Nejvhodnější je místnost se stálou teplotou dosahující 18 až 20° C. Zelí kvasí asi 1 měsíc, za tři týdny je ale možné zelí konzumovat. Během kvašení hlídejte hladinu vody, dolít můžete solným roztokem z převařené vody.
- Po dokvašení nádobu se zelím umístěte do chladna. Pokud tuto možnost nemáte a bojíte se, že se vám zelí zkazí, můžete ho plnit do sklenic a sterilovat.
Opravdu je to tak snadné?
Jestliže dodržíte postup přípravy, měli byste si brzy pochutnávat na dobrém kysaném zelí.
Co když je ale zelí oslizlé, měkké, nedobré, nebo dokonce plesnivé a páchnoucí? Pravděpodobně bylo zelí špatně upěchované a bubliny vzduchu mezi vrstvami zapříčinily špatné kvašení. Bohužel s tím se nedá nic dělat, ale snad vás to neodradí od dalšího pokusu.
Příště se to určitě povede!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.18 hvězdiček / Hodnoceno: 17x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Blažena Pluhařová
sobota, 11. říjen 201407:50
Vše jsme udělali,tak jak má a víko na sudu se při kvašení nadzvíhá. Co s tím.
Napsal: Blažena Pluhařová [Odpovědět]