
Jak se vaří kulajda?
14. říjen 2014Některé polévky jsou tak vydatné, že je hravě můžete vydávat za hlavní chod. Mezi ně patří i kulajda, která zasytí, přitom potěší žaludek a navíc provoní celý byt. Pravá jihočeská kulajda by měla být hustá a vonět po houbách. Jak ale uvařit takovou kulajdu, že se po ní bude olizovat celá rodina?
ReklamaVydejte se na houby!
Základem této polévky jsou brambory, houby, vejce, smetana a koření. Dbejte na to, abyste do polévky použili jen kvalitní a čerstvé suroviny. Houby můžete použít téměř jakékoliv, nejlepší jsou ale buď lišky, nebo směs hříbků. Čerstvé houby dodají polévce skvělou chuť a navíc si na nich opravdu pochutnáte. V zimě a mimo sezónu hub je ale nutné sáhnout po houbách sušených. Ty je třeba předem namočit a pokrájet. Výborné aroma dodá i čerstvě nadrcený houbový prášek!
Kulajda se zastřeným vejcem
Do kulajdy patří vejce a je jen na vás, zda uděláte polévku s vejcem zastřeným, vejce rozkvedláte přes vidličku nebo přidáte vejce pokrájené na kousky. Pokud se ale přece jen odhodláte k přípravě zastřeného nebo-li ztraceného vejce, vaše kulajda bude luxusní! A jak na to?
V malém kastrůlku přiveďte k varu asi půl litru vody, osolte, přidejte 1-2 lžíce octa a snižte příkon tepla. Vejce co nejopatrněji vyklepněte do naběračky a vložte do vody. Tu udržujte těsně pod bodem varu. Vejce v naběračce nadnášejte a vařte 3-4 minuty podle tuhosti žloutku. Sítkem opatrně vyndejte, nechte okapat a můžete servírovat na talíř.
Na pořádný hrnec kulajdy si připravte:
- Čerstvé nebo sušené houby 2 – 3 hrsti
- 6 velkých brambor
- 4 – 6 vajec
- 250 ml smetany
- Hladká mouka na zahuštění
- Lžíce másla
- Sůl
- Kmín, nové koření, celý pepř
- Bobkový list
- Ocet podle chuti
- Čerstvý kopr
Jak postupovat?
Nejprve si zpracujte houby. Ty očistěte a nakrájejte na kousky, u sušených je nezapomeňte předem namočit. Připravte si velký hrnec, ve kterém rozpustíte máslo a houby na něm zarestujte. Přidejte kmín, nové koření, pepř, bobkový list a nakonec brambory. Vše důkladně promíchejte a zalijte vařící vodou tak, aby brambory byly pod hladinou.
Vařte zhruba 20 - 25 minut. Smetanu promíchejte s hladkou moukou, aby vzniklo hladké těstíčko a vlijte do polévky, kde krátce povařte. Mezitím připravte talíř se ztraceným vejcem. V případě, že nemáte vařená vejce mimo polévku, nyní je ta správná příležitost, je do polévky dát v jakékoliv podobě
Nakonec je třeba kulajdu ochutit. Osolte ji, okyselte octem. Na úplný závěr do ní přidejte nasekaný kopr a jednoduchá, levná delikatesa je na stole!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!