verze pro tisk

Jak se vaří kulajda?

14. říjen 2014

Některé polévky jsou tak vydatné, že je hravě můžete vydávat za hlavní chod. Mezi ně patří i kulajda, která zasytí, přitom potěší žaludek a navíc provoní  celý byt. Pravá jihočeská kulajda by měla být hustá a vonět po houbách. Jak ale uvařit takovou kulajdu, že se po ní bude olizovat celá rodina?

Reklama

Vydejte se na houby!

Základem této polévky jsou brambory, houby, vejce, smetana a koření. Dbejte na to, abyste do polévky použili jen kvalitní a čerstvé suroviny.  Houby můžete použít téměř jakékoliv, nejlepší jsou ale buď lišky, nebo směs hříbků. Čerstvé houby dodají polévce skvělou chuť a navíc si na nich opravdu pochutnáte. V zimě a mimo sezónu hub je ale nutné sáhnout po houbách sušených. Ty je třeba předem namočit a pokrájet. Výborné aroma dodá i čerstvě nadrcený houbový prášek!

Kulajda se zastřeným vejcem

Do kulajdy patří vejce a je jen na vás, zda uděláte polévku s vejcem zastřeným, vejce rozkvedláte přes vidličku nebo přidáte vejce pokrájené na kousky. Pokud se ale přece jen odhodláte k přípravě zastřeného nebo-li ztraceného vejce, vaše kulajda bude luxusní! A jak na to?

V malém kastrůlku přiveďte k varu asi půl litru vody, osolte, přidejte 1-2 lžíce octa a snižte příkon tepla. Vejce co nejopatrněji vyklepněte do naběračky a vložte do vody. Tu udržujte těsně pod bodem varu. Vejce v naběračce nadnášejte a vařte 3-4 minuty podle tuhosti žloutku. Sítkem opatrně vyndejte, nechte okapat a můžete servírovat na talíř.

Na pořádný hrnec kulajdy si připravte:

  • Čerstvé nebo sušené houby  2 – 3 hrsti
  • 6 velkých brambor
  • 4 – 6 vajec
  • 250 ml smetany
  • Hladká mouka na zahuštění
  • Lžíce másla
  • Sůl
  • Kmín, nové koření, celý pepř
  • Bobkový list
  • Ocet podle chuti
  • Čerstvý kopr

Jak postupovat?

Nejprve si zpracujte houby. Ty očistěte a nakrájejte na kousky, u sušených je nezapomeňte předem namočit. Připravte si velký hrnec, ve kterém rozpustíte máslo a houby na něm zarestujte. Přidejte kmín, nové koření, pepř, bobkový list a nakonec brambory. Vše důkladně promíchejte a zalijte vařící vodou tak, aby brambory byly pod hladinou.

Vařte zhruba 20 - 25 minut. Smetanu promíchejte s hladkou moukou, aby vzniklo hladké těstíčko a vlijte do polévky, kde krátce povařte. Mezitím připravte talíř se ztraceným vejcem. V případě, že nemáte vařená vejce mimo polévku, nyní je ta správná příležitost, je do polévky dát v jakékoliv podobě

Nakonec je třeba kulajdu ochutit. Osolte ji, okyselte octem. Na úplný závěr do ní přidejte nasekaný kopr a jednoduchá, levná delikatesa je na stole!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak zapojit děti do domácích prací?

Jak zapojit děti do domácích prací?

Nejedna matka si často povzdechne, že nedělá nic jiného, než vaří, uklízí, pere a žehlí. Má kolem sebe děti a manžela, ale na chod domácnosti je úplně sama. Není na čase to změnit a zapojit do domácích prací i děti? Ale jak?

Jak vybrat vhodný sporák?

Jak vybrat vhodný sporák?

Vaše kuchyně má za sebou již několik kulatin a chcete se s ní rozloučit. Stále však nevíte, jaký sporák si vybrat? Máte rádi klasiku nebo jste spíše pro moderní technologie? Pro obě kategorie je na trhu spousta modelů, jak si tedy vybrat ten správný?




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!