
Jak správně naložit maso na grilování?
22. květen 2014Doba letních grilovaček se kvapem blíží a všem milovníkům dobrého jídla a pití se již sbíhají sliny. Dobře propečená, ale nevysušená masíčka, grilovaná zelenina, domácí pečivo a zeleninové saláty. To všechno patří k té pravé letní pohodě s přáteli a rodinou. Určitě již listujete kuchařkou a hledáte recepty na ty nejchutnější grilované pochoutky. A víte, jak správně naložit maso na grilování?
ReklamaZákladem je dobré maso!
K tomu, aby byl výsledek grilování opravdu chutný, je dobré mít kvalitní maso. Když si koupíte maso od řezníka, kterého znáte a máte s ním dobré zkušenosti, je to něco jiného, než když si pořídíte vakuově balené ze supermarketu. I když jsou dnes podmínky trochu lepší, často nevíte, jak je maso staré a od koho je. Vakuově balené maso je často napuštěné vodou a když ho pak hodíte na gril, pouští vodu. Může být i trochu nepříjemně cítit. Proto dejte přednost masu čerstvému, které si sami vyberete a má jistý původ.
Přesolené a silně kořeněné!
Většina Čechů je dnes zvyklá maso hodně prosolit, posypat vydatně grilovacím kořením, proložit maso kroužky cibule, plátky česneku a vše ponořit do oleje na několik dní. A poté ugrilovat tak trochu ,,do černa“ Je to ale takhle správně?
V moderním grilování se upouští od ,,máchání“ masa v oleji několik dní. Doporučuje se spíše kratší marinování. Navíc olej kapající z masa do grilu vyrábí karcinogenní látky.
Jak naložit?
Lze marinovat směsí suchého koření. Tuto směs si připravte sami, ale pamatujte, že méně je někdy více, proto se pokuste nemíchat více jak tři druhy koření. Tento způsob je jednoduchý a navíc maso, v takové směsi je velmi brzo připraveno na grilování. Kuřecímu masu stačí v této směsi 20 min, přiměřeně velkému steaku tak půl hodiny.
Obsah marinády?
Do marinád vždy patří něco kyselého, buď hořčice nebo citrónová šťáva. Kyseliny obsažené v těchto potravinách maso křehčí. Marinády nemusí být moc, stačí maso zlehka potřít a nechat naložené. U kuřecího masa stačí hodina, u většího kusu vepřového masa maximálně 6 hodin.
Můžete použít i bylinkový olej a krátce do něj maso naložit.
Čemu při nakládání masa věnovat pozornost?
- Maso solte až těsně před grilováním. Sůl z masa vytáhne vodu a proto nenakládejte osolené maso.
- Kořeňte, ale s mírou. Když použijte přespříliš koření, přebijete chuť a vůni masa.
- Maso po vyndání z marinády dobře osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.
- Nikdy maso neotáčejte a nepropíchávejte vidličkou! Odtekla by z masa šťáva. Pomožte si kvalitní obracečkou či kleštěmi.
- Nekrájejte maso příliš tenké. Z tenkých plátku rychle vyteče šťáva a je pak suché.
- Maso krájejte dostatečně vysoké a nenaklepávejte, pouze ho pěstí natlučte.
- Nenechávejte na mase kousky cibule, či česneku, snadno se totiž spálí na uhel.
Vyzkoušejte Pikantní kuřecí paličky!
Co budete potřebovat?
- 8 – 12 kuřecích paliček
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce wocesterské omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce nasekané dobromysli, mletý pepř, sůl
Omyté a osušené kuřecí paličky potřeme rovnoměrně ze všech stran směsí oleje, medu, worchesteru, citronové šťávy, dobromysli a chilli. A necháme v chladu asi hodinu odležet. Maso po vyndání opepřete a osolte a pomalu je ogrilujte asi 10 minut z každé strany za občasného potírání zbylou směsí. Podávejte s čerstvou zeleninou a chlebovými plackami.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.53 hvězdiček / Hodnoceno: 15x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!