
Jak upéct kubu?
22. leden 2014Houbový kuba je tradiční vánoční pokrm, jenž by neměl chybět na vašem svátečním menu. Toto jídlo si však můžete udělat, kdykoli na něj dostanete chuť. Existuje mnoho receptů na přípravu tohoto lahodného pokrmu.
ReklamaRecept na Černého kubu
- 25 dkg krup
- 6 dkg vepřového sádla
- ¾ l vody
- 2 hrstky sušených hub
- 1 malá cibule
- 1 stroužek utřeného česneku
- špetka majoránky, pepře, drceného kmínu a sůl
Postup
Houby je potřeba předem namočit do vody a poté scedit. Oprané kroupy opražíme na kousku vepřového sádla, podlijeme vodou a chvíli povaříme. Mezitím si na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Houby zbavené vody pokrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. Tuto směs okořeníme drceným kmínem.
Přiklopíme pokličkou a asi ¾ hodiny dusíme. Po uplynutí této doby smícháme vše s povařenými krupkami. Pokrm dochutíme troškou majoránky, pepře, soli a utřeným česnekem.
Nyní je potřeba si vymazat pekáček sádlem nebo máslem a vysypat ho strouhankou. Směs se nebude připékat. Všechny smíchané ingredience přelijeme do pekáčku a necháme péct v troubě asi ½ hodiny.
Přílohy: Celerový salát nebo červená řepa
Recept na Staročeského houbového kubu s kroupami
- 1 cibule
- 100 g sádla
- 3 hrstky hub
- 300 g krup
- 4 stroužky česneku
- sušená majoránka, pepř na dochucení a sůl
Postup
Kroupy propereme ve studené vodě, následně necháme přes sítko okapat. Poté osmahneme na kousku vepřového sádla spolu s na drobno nakrájenou cibulí a česnekem. Chvíli budeme smažit.
Zalijeme osolenou vodou a zvolna dusíme. Mezitím si nakrájíme houby na menší kousky a také chvíli podusíme. Uvařené kroupy promícháme s podušenými houbami. Je potřeba dochutit solí, pepřem a majoránkou. Vše dáme do vymaštěného pekáčku a ještě asi 20 minut zapékáme v troubě.
Další recepty
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!