Jak upéct piškotové těsto?
4. červen 2014Moučníky z piškotového těsta patří mezi nejoblíbenější. Jsou lehké, chutné, milují je děti i dospělí. A navíc, z tohoto těsta lze připravit stovky různých dobrot. Ale víte, jak správně připravit a upéct piškotové těsto?
ReklamaKvalitní suroviny jsou základem!
K tomu, aby byl piškot co nejlepší, je třeba mít dobré, kvalitní a čerstvé suroviny. Nejdůležitější jsou vejce. Z čerstvých vajec vykouzlíte voňavý nadýchaný piškot raz dva. Vejce používejte vychlazená a při oddělování bílků od žloutků buďte důslední!
Jemné piškotové těsto zpracovávejte rychle, nenechávejte ho dlouho stát, ale co nejdříve dejte péci do vyhřáté trouby. Dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost.
Základní těsto!
Na piškotové těsto budete potřebovat:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
Toto množství je na větší dortovou formu nebo na dva plechy, pokud ale budete chtít větší, nebo menší množství, stačí dodržovat poměr 1 vejce – 1 lžíce moučkového cukru – 1 lžíce polohrubé mouky.
Jak postupovat?
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do něhož přidáme moučkový cukr a vyšleháme do tuha. Potom zlehka vmícháme žloutky a prosátou mouku.
Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na dort nebo nalijte na pečící papír lehce potřený olejem, který jste připravili na plech. Stěrkou srovnejte a pomalu upečte ve středně vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 – 20 minut.
Troubu prvních 10 –15 minut neotvírejte, mohl by klesnout!
Už je hotový?
Ale jak poznat, že je piškot hotový? Poznáte to velice snadno. Upečený piškot nádherně provoní celý byt a na povrchu začne krásně tmavnout. Navíc se piškot začne oddělovat od boků plechu.
Pár rad, aby to vyšlo:
- Když do piškotového těsta chcete přidat i větší množství tekutiny ( káva, voda, mléko), potom musíte přidat i prášek do pečiva, protože v tom případě sníh z bílků na odlehčení těsta nestačí.
- Prášek do pečiva vždy dobře rozmíchejte s moukou a prosejte. Kypřící prášek vždy přidávejte do těsta, nikdy né do tekutiny, to by vyšuměl a ztratil by kypřící schopnost.
- Piškotové těsto zůstane déle vláčné, když na konci přípravy přidáte do těsta malou dávku oleje nebo rozpuštěného vlažného másla.
- Sníh z bílků snáze vyšleháte do tuha, když do něj vpravíte několik kapek citrónové šťávy nebo špetku soli. Dbejte na to, aby nádoby, ve kterých sníh šleháte, nebyly mastné.
Vylepšené těsto!
Když chcete piškot vylepšit, můžete přidat kakao ( uberte malé množství mouky v receptu), strouhanou čokoládu, pomleté ořechy nebo jemně krájené kandované ovoce. Do těsta klidně přidejte i aromatické přísady, jako vanilkový cukr, rum, nebo kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Piškotová roláda!
Návštěva je za dveřmi a vy jste se cestou z práce zapomněli stavit v cukrárně a koupit alespoň pár zákusků? Nevadí, za chvilku můžete mít na stole zákusek domácí!
Jak na to?
- Připravte základní piškotové těsto a upečte na pečícím papíru potřeným olejem dozlatova ( dávka vystačí na dva plechy – dvě rolády)
- Po upečení ihned piškot stočte i s pečícím papírem a nechte zchladnout.
- Po vyhladnutí zpět rozviňte v placku a pokapejte ovocnou šťávou nebo ředěným rumem, aby nebyla roláda suchá. Potřete ji oblíbenou marmeládou!
Zpět stočte a můžete krájet. Fantazii se zde meze nekladou, proto roládu můžete potřít marmeládou i zvenku, obalit v kokosu, nebo použít krém na dort. A ozdobit, tak jak se vám líbí a chutná!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 4.1 hvězdiček / Hodnoceno: 10x
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!