
Jak uvařit kukuřici?
2. září 2014Kdo jednou ochutnal vařenou kukuřici, nemůže si tuto lahůdku vynachválit. Žluťoučká a sladká kukuřice je nejen zdravá, ale také moc dobrá. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Jak si můžete doma kukuřici připravit?
ReklamaProč jíst kukuřici?
Kukuřice se v našich krajích pěstuje poměrně hodně. Klasy se sklízejí, když jsou zrna ještě měkká. Jakmile kukuřice přezraje, zrna ztvrdnou.
Zrna kukuřice obsahují velké množství vitamínů B, draslík, železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Ale také vlákninu, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a glukózu. Díky tomu je dobrým zdrojem energie, podporuje správnou funkci orgánů a metabolické procesy v lidském těle. Pomáhá proti stresu a dodává energii nejen tělu, ale podporuje i mozkovou činnost.
Kukuřice v kuchyni
Pro svoji sladkou chuť je v kuchyni velmi oblíbená. Používají se jednotlivá zrna, ale i celé klasy. Můžete ji koupit sterilovanou, mraženou nebo syrové klasy - ty koupíte běžně v obchodě v oddělení zeleniny. Vhodná je jako příloha, do polévek nebo do salátů, ale konzumuje se i vcelku vařená jako vynikající pochoutka.
Vařená kukuřice
Uvařit kukuřici je velmi jednoduché a zvládne to úplně každý. Budete potřebovat klas kukuřice, sůl a máslo.
Nejprve je potřeba z klasu kukuřice odstaranit všechny listy a vlákna a kukuřici řádně umýt. Poté ji vložte do hrnce s osolenou vodou a dejte ji vařit. Po celou dobu vaření je třeba, aby byla kukuřice úplně ponořená ve vodě, proto občas zkontrolujte, zda není vody příliš málo a případně dolijte horkou vodu. Za 20-30 minut bude hotovo. Změklou kukuřici vyndejte z hrnce, nechte okapat. Ještě před servírováním ji ze všech stran trošičku osolte a nakonec ji potřete máslem. Kukuřice je nejlepší ještě horká.
Grilovaná kukuřice
Velikou pochoutkou je také grilovaná kukuřice, třeba s bylinkovým máslem.
Nejprve si připravte bylinkové máslo tak, že utřete nasekané bylinky, česnek a trochu soli s rozměklým máslem. Hotové máslo zabalte do potravinové folie a dejte do ledničky ztuhnout. Kukuřici, která je oloupaná a bez vláken, je třeba před grilováním povařit asi 20 minut v osolené vodě. Předvařený klas kukuřice ze všech stran jemně potřete máslem a dejte ji na 10-15 minut na gril. Je třeba ji průběžně otáčet, aby byla ogrilovaná pěkně rovnoměrně. Pro lepší manipulaci je dobré zapíchnout do obou konců kukuřice špejli. Na hotovou kukuřici položte plátky bylinkového másla a můžete podávat.
Dobrou chuť.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2.56 hvězdiček / Hodnoceno: 32x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!