verze pro tisk

Jak vybrat boty na běhání?

6. březen 2014

Chystáte se na nákup bot na běhání? V kvalitních botách vás nebudou bolet kolena, kyčle a záda a neběháte v nich až 800 km. Při výběru musíte zohlednit vaši váhu, povrch, na kterém budete běhat, jaký máte došlap, tvar nohou. A jak takové boty vybrat?

Reklama

Terén

Silniční boty nevyužijete jen na asfaltovém povrchu, ale můžete je v klidu použít i na běh na zpevněných cestách třeba v parku. Důležité je dobré odpružení, aby docházelo k tlumení nárazů a netrpěla kolena, kyčle a záda. Pro začátečníky s nadváhou jsou vhodné odpružené boty (označené jako "cushion"), které jsou o něco těžší než klasické silniční, ale došlap je příjemnější.

Krosové boty do složitějšího terénu jsou robustnější a těžší, některé mají nepromokavou goretexovou vrstvu, jejich vzorek je výraznější. Krosové boty tolik netlumí, protože už samotný terén třeba v lese tlumí.

Boty na dráhu jsou určené především pro závodní běžce. Na běžný trénink se nehodí ani odlehčené boty.

Došlap

Při výběru běžeckých bot je důležité vědět jakým způsobem došlapujete. Rozlišují se tyto druhy došlapu:

- pronace - důraz na vnitřní okraj chodidla - většinou u lidí s nohami ve tvaru X

- supinace - důraz na vnější okraj chodidla - většinou u lidí s nohami do tvaru O

- neutrál

Pronaci nebo supinaci můžete poznat, když se podíváte, kde máte sešlapané staré boty. Pokud si nejste jistí, nechte si způsob došlapu diagnostikovat - ve specializovaných prodejnách s běžeckou obuví by vám tuto možnost měli nabídnout. Pro lidi s pronací jsou určené boty označené jako "motion control" nebo "support".

Pokud máte jinou dysfunkci chodidla (např. ploché nohy), máte jistě od lékaře předepsané speciální vložky do bot vyrobené vám na míru, které byste měli používat i do bot běžeckých.

Velikost boty

Boty kupujte raději o 1/2 až jedno číslo větší, abyste měli dostatek komfortu a místa pro vaše prsty.  Vybírejte botu dostatečně širokou. Pamatujte na to, že vaše nohy mohou při běhání otékat.

Ponožky

Nezapomínejte na kvalitní ponožky, které by měly být bavlněné s příměsí umělého vlákna, z obou stran hladké, aby nezpůsobovaly otlaky, a měly by být až nad kotník.

V obchodě

Vždy si vyzkoušejte obě boty a chvíli v nich buďte - poskočte, kousek popoběhněte. Podívejte se, zda je materiál boty pevný a pružný, aby se mohla noha dobře ohýbat. Zaměřte se i na polstrování, aby byla bota prodyšná a noha nepotila.

Pokud se vám zdá, že prodavač není dost kvalifikovaný ohledně běžeckých bot, jděte raději jinam. Je to lepší, než si nechat špatně poradit a potom být s botami nespokojený.

 

Dobré boty jsou pro běhání základ, funkční oblečení, sporttester a další doplňky můžete pořídit později. Při nákupu běžeckých bot vybírejte opravdu pečlivě, protože s nesprávnými botami by pro vás běh byl utrpením.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak vybrat vhodné boty pro děti?

Jak vybrat vhodné boty pro děti?

Pro své děti chceme vždycky to nejlepší. Často jim kupujeme kvalitní značkové oblečení, batohy, čepice a jiné, někdy i dost drahé doplňky. Věnujeme ale stejnou pozornost výběru kvalitních bot? A víte, čím se vlastně řídit při jejich výběru?

Jak vybrat kolečkové brusle?

Jak vybrat kolečkové brusle?

Ježdění na kolečkových bruslích je u nás čím dál oblíbenější. Na cyklostezkách potkáváte samotné bruslaře, ale i celé rodiny na výletě. Možná už doma brusle máte a chystáte se koupit nové nebo se teprve chystáte bruslení vyzkoušet a nevíte jaké brusle si pořídit. Pak si přečtěte následující řádky, k…


Jak vybrat běžky?

Jak vybrat běžky?

Jízda na běžkách je ideálním sportem pro ty, kteří rádi sportují v přírodě. Přes zimu, když nemůžete vyrazit na kolo nebo běhat, jsou běžky výbornou volbou. Běžky jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a nezáleží ani na vaší kondici. Jízdu si přizpůsobíte vašim schopnostem a potřebám. Pokud běžky …

Jak správně vybrat lyže?

Jak správně vybrat lyže?

Jízda na lyžích patří k oblíbeným zimním sportům. Na trhu se nabízí veliké množství různých druhů lyží a vybrat ty správné bývá někdy obtížné. V jednom z předchozích článků jsme vám poradili jak vybrat běžky, nyní se zaměříme na sjezdové lyže. Jak tedy lyže správně vybrat?




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!