
Alergie na pyly - jaké potraviny také mohou vadit?
19. květen 2014Máte alergii na pyl? Pak si dávejte pozor, jaké potraviny jíte. Až 50% pylových alergiků trápí zároveň alergie na některé druhy potravin. Jaké potraviny vám při pylové alergii mohou vadit a čím je to způsobeno?
ReklamaZkřížená alergie
Lidé, kteří mají pylovou alergii, trpí velmi často i na různé potravinové alergie. Je to dáno podobností alergenů. Potraviny obsahují bílkoviny, které jsou podobné některým bílkovinám vyskytujícím se v pylu rostlin. Tělo na tyto bílkoviny reaguje stejně, a to vznikem alergické reakce.
Někdy je výskyt zkřížené reakce spojen s pylovou sezónou a alergie na potraviny se objevuje jen v pylové sezóně. Takový člověk může například jíst jablka po celý rok, ale v době kvetení břízy mu způsobuje alergické reakce.
Orálně alergický syndrom
Hlavním projevem zkřížené alergie mezi pyly a potravinami je orálně alergický syndrom. Po požití konkrétní potraviny se objeví pálení nebo otok rtů, jazyka, patra nebo dásní, může vás škrábat v krku nebo se objevit vyrážka kolem úst. Závažnější reakce, jako jsou otok hrdla nebo dušnost, mohou způsobit hlavně ořechy, arašídy a celer.
Pokud zjistíte, že máte alergickou reakci na dané potraviny, je třeba se jim začít vyhýbat. Pokud byste tak neučinili, může alergická reakce přejít do očí, uší, na kůži i na dýchací cesty - objeví se pálení očí, spustí se vám vodnatá rýma nebo se může vyskytnout vyrážka.
Jaké potraviny způsobují zkříženou alergii?
Orálně alergický syndrom způsobuje nejčastěji syrové ovoce, zelenina nebo ořechy. Tepelnou úpravou těchto potravin se jejich alergicita většinou ruší, protože teplem dochází ke zničení alergenů. Vyjímkou jsou arašídy, které jsou po upražení více nebezpečné. Také celer, petržel nebo koření obsahují alergeny, které jsou odolnější teplu. Ovoce nebo zeleninu po tepelné úpravě můžete bez obav konzumovat, takže ji stačí povařit, dusit nebo si můžete udělat kompot.
Možná jste se setkali s tím, že vás při škrábání brambor lehtá v krku. K alergické reakci může dojít i vdechnutím nebo dotekem při loupání, krájení, strouhání nebo lisování ovoce a zeleniny.
Nejčastější zkřížené pylové a potravinové alergie
A jaké potraviny vám mohou nejčastěji způsobit alergickou reakci v závislosti na typu pylové alergie?
- Pokud jste alergičtí na pyl břízy, může alergickou reakci vyvolat jablko, broskev, hruška, meruňka, třešně, nektarinka, mrkev, celer, bambory, kiwi, lískový oříšek, mandle, med nebo třeba kari.
- U alergie na pyl olše to jsou mandle, celer, třešně, oříšky, broskev, petržel, jablko, hruška nebo lískový oříšek.
- S alergií na pyl lísky může souviset alergie na lískové a vlašské ořechy.
- Pro pyly z ambrózie to je meloun, banán, okurka, cuketa, heřmánek nebo med.
- Jste-li alergičtí na pyl pelyňku, dejte si pozor na celer, koriandr, fenykl, pepř, hořčici, anýz, kmín, kari, mrkev, petržel, paprika, med nebo heřmánek.
- Alergie na travní pyly bývá spojena s alergií na brambory, rajčata a obiloviny.
Mezi závažností pylové a potravinové alergie neexistuje žádný vztah, takže se nedá jasně říci, že člověk trpící na silnou alergii na pyl travin, bude trpět silnou alergií například na rajčata.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!