Jak sestavit vyvážený jídelníček?
17. únor 2014Zdravá a vyvážená strava je základem zdravého životního stylu. Co si představit pod pojmem vyvážený jídelníček a jak ho sestavit? Zde najdete informace, které vám se sestavením takového jídelníčku pomohou.
ReklamaCo vlastně jíme?
Nejprve je nutné podívat se na to, z čeho se skládá naše potrava. Máme tři hlavní složky potravin a to jsou bílkoviny, sacharidy a tuky.
- Bílkoviny - tvoří svalovou hmotu a jsou obsaženy v libovém mase, vejcích, tvarohu, obilovinách a luštěninách
- Sacharidy - jsou základním zdrojem energie a najdeme je v ovoci, medu, pečivu, rýži, bramborách nebo v těstovinách
- Tuky – v potravinách se objevují dva druhy tuků
- tuky s nasycenými mastnými kyselinami - jsou zdraví prospěšné a najdeme je v rostlinných olejích, oříškách, rybách
- tuky s nenasycenými mastnými kyselinami - jsou zdraví škodlivé, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních chorob, obsahují je uzeniny, tučné maso, žloutek.
Vyvážený jídelníček obsahuje 15-30% bílkovin, 40-50% sacharidů a 30-35% tuků
Kolik jídla mám denně sníst
Denně byste měli sníst tolik, abyste pokryli denní výdej energie. V případě, že chcete hubnout, by měl váš výdej být vyšší než příjem. Při výpočtu vašeho optimálního denního příjmu musí být zohledněn váš věk, pohlaví, váha a výška.
Vše se řídí takzvaným bazálním metabolismem a vaší aktivitou v průběhu dne. Bazální metabolismus určuje množství energie, jakou vaše tělo spotřebuje během dne, i když nic neděláte. Na internetu najdete spoustu pomůcek pro výpočet vašeho optimálního denního příjmu.
Rozložení množství jídla v průběhu dne
Pokud chcete jíst podle vyváženého jídelníčku, měli byste jíst alespoň 5 jídel denně v pravidelných intervalech. Snídaně by měla tvořit 20-25% denní dávky energie, svačiny 5-10%, oběd 25-30% a večeře 25% denní dávky.
Zásady vyváženého jídelníčku
- nevynechávejte snídani ani svačiny
- nezapomínejte na pravidelný pitný režim - doporučuje se, aby dospělý člověk vypil asi 2 litry tekutin za den
- nevynechávejte přílohy
- sacharidy jezte především v první části dne
- večer si dopřejte především zeleninu
- denně byste měli sníst asi 500g ovoce a zeleniny
- dejte přednost celozrnnému pečivu, které má stejně kalorií jako bílé pečivo, ale obsahuje více živin a vlákniny
- vyhněte se smaženým jídlům, uzeninám, konzervám a jídlu z fast foodu
- místo černého čaje pijte raději čaj zelený, ovocný nebo bylinkový
- nechoďte spát hladoví
- alespoň 2x týdně jezte ryby
- jezte potraviny bohaté na vlákninu - zasytí vás na delší dobu
Potravinová pyramida
Pokud vám tohle všechno přijde až moc složité a nechcete se dopodrobna zabývat složením jednotlivých potravin, pomůže vám při sestavování jídelníčku takzvaná potravinová pyramida. Tato pyramida říká, jaké potraviny jíst a v jakém množství.
Na pomyslné základně jsou obiloviny, rýže, těstoviny a pečivo, kterých byste během dne měli zkonzumovat nejvíce (3-6 porcí), další patro tvoří ovoce (2-4 porce) a zelenina(3-5 porcí), v předposledním patře pyramidy jsou mléko, mléčné výroby (2-3 porce) a ryby, maso, drůbež, luštěniny (1-2 porce), až na vrcholu pyramidy jsou sůl tuky a cukry (0-2 porce).
Pokud si ani díky těmto informacím nevíte rady se sestavením vyváženého jídelníčku, navštivte výživového poradce, který vám sestaví jídelníček na míru.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!