Proč pít zelený čaj?
25. únor 2014Pití zeleného čaje je velmi oblíbené v Číně, Japonsku a Korei. Do západní Evropy se tento čaj dostal až dlouho po čaji černém, ale pro svoje účinky na lidský organismus je velice populární.
Reklama
Na rozdíl od černého čaje neprochází procesem oxidace, proto si uchovává zdraví prospěšné látky. Možná vám tento čaj zachutnal, víte ale, proč ho vlastně pít? Jaké jsou jeho účinky?
Účinky čaje
Zelený čaj pomáhá zahánět stres, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, má schopnost ničit bakterie. Obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a odbourávají cholesterol v krvi.
Mnoho vitamínů
Za skvělé vlastnosti zeleného čaje může především antioxidant katechin. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá tělu díky katechinu odstraňovat volné radikály a tím zamezuje nádorovému bujení. Dále zabraňuje nárůstu bakterií i v ústech a tím likviduje zubní kámen. Právě katechin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, redukuje tuk v těle a je prevencí proti virovým onemocněním.
Katechin spolu s vitamínem C a E posiluje imunitní systém. Vitamin C se z čaje neztrácí ani po spaření horkou vodou. Vitamin E zpomaluje degeneraci buněk a tím pomáhá proti vlivům stárnutí. Fluor působí proti zubnímu kazu. Zelený čaj obsahuje alkalické látky, proto je vhodný při překyselení organismu.
Obsahuje kofein
Protože zelený čaj obsahuje kofein, není vhodný pro děti. Těhotné a kojící ženy by ho měly pít v omezeném množství. Není vhodný ani pro lidi s problémy s ledvinami. Kofein podporuje činnost centrální nervové soustavy, proto má čaj povzbuzující účinky.
Příprava zeleného čaje
Zelený čaj zalijte vodou, která prošla varem, ale již zchladla na 60-80°C a nechte louhovat 3-5 minut. V teplejší vodě se vyluhují třísloviny a čaj má pak hořkou chuť. Pokud ho zalijete chladnější vodou, je čaj mdlý až vodovatý. Kvalitní sypaný čaj můžete zalít vícekrát, ale musí se louhovat déle.
Zelený čaj má výrazně kratší trvanlivost než černý čaj a rychle ztrácí chuť a aroma. Skladujte ho nejlépe v uzavřené vzduchotěsné dóze bez přístupu světla. Dávejte přednost sypanému čaji před čaji v sáčcích.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!