
Proč používat olivový olej?
14. duben 2014Olivový olej, tolik oblíbený ve Středomoří, používá u nás čím dál víc lidí. Pro svoje skvělé vlastnosti je nedílnou součástí kuchyně v Itálii, Řecku, Španělsku a dalších zemích. Čím je tak prospěšný a jaké výhody nám jeho používání přinese?
ReklamaExtra panenský a panenský olivový olej
Kvalitní olivový olej se vyrábí z oliv mechanickým lisováním za studena. Olivy se po sklizni omyjí, drtí a lisují. Získané oleje se poté ještě filtrují. Takový olej má označení panenský nebo extra panenský. Extra panenský olej musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením, panenský má hodnocení nižší.
Kvalitní olej se hodí pro studenou i teplou kuchyni. Právě díky zpracování za nízkých teplot si olej zachovává maximum prospěšných látek. Pro svoje blahodárné účinky bývá označován jako tekuté zlato.
Kvalitu oleje ovlivňuje kromě způsobu zpracování také země původu oliv, lokalita, nadmořská výška, klima a doba sklizně.
Nenasycené mastné kyseliny
Jeho prospěšné vlastnosti jsou dány především vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. To jsou zdraví prospěšné tuky, které dokáží regulovat hladinu cholesterolu v krvi a také snížit celkový krevní tlak. Naše tělo si tyto tuky neumí samo vyrobit, proto je olivový olej jejich dobrým zdrojem.
Díky vlastnostem nenasycených mastných kyselin funguje olivový olej jako prevence onemocnění srdce a cév, proti arteroskleróze a infarktům.
Antioxidanty
Dalšími prospěšnými látkami v olivovém oleji jsou vitamíny K, A, D, E, které fungují jako antioxidanty. Ty ochraňují tělo před účinky volných radikálů a pomáhají zpomalit stárnutí organismu. Vitamín E navíc posiluje některé imunitní reakce a snižuje nebezpečí vzniku srdečních chorob a některých druhů rakoviny.
Pozitivní účinky na organismus
Díky antioxidantům, nenasyceným mastným kyselinám a dalším látkám, které olivový olej obsahuje, má olej tyto příznivé účinky na lidský organismus
- reguluje množství cholesterolu v krvi
- pomáhá snižovat krevní tlak
- chrání před onemocněním srdce a cév
- posiluje imunitní systém
- podporuje metabolismus cukrů a tuků
- funguje jako prevence proti rakovině
- má pozitivní vliv na zdravou střevní mikroflóru - podporuje trávení a tvorbu žluči
- pomáhá při hubnutí - obsahuje méně kalorií než ostatní tuky
- příznivě ovlivňuje regeneraci pokožky a předchází jejímu předčasnému stárnutí
- má pozitivní účinky na funkci jater, žlučníku a slinivky
- tělu dodává minerály - draslík, vápník, železo, hořčík
Uchovánání oleje
Panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Aby si zachoval svoji chuť a kvalitu je důležité ho skladovat v temnu a chladu. Pokud jste olivový olej ještě nevyzkoušeli, určitě ho zkuste a uvidíte, že vám zachutná.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!