
Sladidla v potravinách - proč se jim vyhnout?
18. květen 2014Sladká chuť je pro člověka přirozená, vždyť se s ní poprvé setkáme už v mateřském mléce. Člověk potřebuje cukry ke svému životu, protože jsou zdrojem energie. Většina lidí bohužel konzumuje nadměrné množství cukrů a s tím souvisí obezita a vysoká kazivost zubů. Proto se začala používat v potravinách umělá sladidla, která jsou ale předmětem sporů. Proč se jim vyhnout?
ReklamaUmělá sladidla - kde se používají?
V 60. letech minulého století se začala v potravinách objevovat náhradní sladidla, která dokáží nahradit bílý cukr, ale neobsahují žádné kalorie a nezpůsobují kazivost zubů.
Sladidla najdeme ve spoustě potravin jako jsou cukroviny, džemy a marmelády, kompoty, ale i v pečivu, mléčných výrobcích, limonádách a také ve sladkokyselých konzervách. Pokud je výrobek označen jako fit, fitness, light nebo dia, ukazuje na to, že byla použita umělá sladidla.
Rozporuplnost umělých sladidel
Umělá sladidla jsou i přes jejich podporu v podstatě novinkou. Většina sladidel byla objevena náhodně jako vedlejší produkt při výrobě jiných látek. Jsou předmětem sporů pro svoji zdravotní nezávadnost. Výsledky studií nejsou jednoznačné a rozdělují odborníky na dva tábory. Jedni umělá sladidla podporují jako výbornou náhradu za řepný cukr, druzí jejich používání kritizují. Většina umělých sladidel má určenou doporučenou denní dávku a v některých státech jsou některá z nich zakázána. U nás se nesmí přidávat do speciální dětské stravy. Vyhnout by se jim měly nejen děti, ale i kojící a těhotné ženy.
Nebezpečné vedlejší účinky
Před lety provedl americký kontrolní úřad rozsáhlý výzkum umělých sladidel a na jeho základě popsal přes 90 toxických příznaků organismu při nadměrné konzumaci umělých sladidel. Patří mezi ně bolesti hlavy, únava, závratě, zvyšování hmotnosti, deprese, slabost, nespavost. Velmi kritizované je sladidlo známé jako aspartam, které bývá spojováno dokonce s nádory mozku, roztroušenou sklerózou, epilepsií, chronickými bolestmi svalů, chornickou únavou, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, a dalšími.
Způsobují nadváhu
I když jsou umělá sladidla používána především kvůli boji s obezitou, ukázalo se, že i když nemají žádné kalorie, k obezitě i přes to přispívají. Lidské tělo reaguje na sladkou chuť tím, že vyplaví do krve inzulín, který je připraven zregulovat hladinu cukru v krvi. Umělá sladidla ale hladinu cukru v krvi nezvyšují a tak inzulin začne zpracovávat cukr, který už v krvi byl a tím jeho hladina výrazně klesne. Na tuto situaci reaguje naše tělo hladem a chutí na sladké a s největší pravděpodobností sáhnete po dalším jídle, abyste dorovnali hladinu cukru v krvi na normál. V součtu to pak znamená, že nakonec sníte více kalorií než jste měli v plánu.
Nejpoužívanější umělá sladidla a jejich negativa
Pojďme se blíže podívat na aspartam a jeho negativa.
Aspartam
Jedno z nejpoužívanějších a také nejdiskutovanějších sladidel. Je asi 200x sladší než cukr a označuje se jako E951. Byl náhodně objeven při vývoji léku na žaludeční vředy. Můžete ho najít v bonbonech, žvýkačkách, ledových čajích, cereáliích, limonádách nebo některých jogurtech. Toto sladidlo není vhodné pro pečení a tepelné úpravy, protože se při teplotách nad 30°C rozpadá na jednotlivé složky, které jsou toxické. Jde o metanol, formaldehyd a kyselinu mravenčí. Je nevhodný pro osoby trpící fenylketonurií, protože obsahuje fenylalanin. V Evropské unii se nesmí používat v potravinách pro těhotné ženy a děti.
Při výzkumech aspartamu se objevil zvýšený výskyt rakoviny mozku u laboratorních potkanů. Výsledky současných výkumů se sice shodují na škodlivosti aspartamu, ale jeho průkaznou toxicitu v malém množství se nepodařilo prokázat. Je ale prokazatelné, že aspartam zvyšuje chuť k jídlu a chutě na sladké, i přestože patří k nízkokalorickým sladidlům.
Ostatní sladidla
Stejně tak rozporuplná jsou i ostatní používaná sladidla. U spousty z nich docházelo při výzkumech k zvýšenému výskytu nádorového onemocnění mozku nebo močového ústrojí u testovaných zvířat. Některá se za určitých podmínek rozpadají na toxické látky. Bývají mnohosetkrát sladší než cukr a velká většina je nízkokalorická. Ani jejich používání není doporučeno těhotným ženám a dětem.
Z ostatních sladidel můžeme jmenovat Sacharin, Sukralozu, Acesulfam, Cyklamáty, Sorbitol nebo Xylitol.
Protože i cukr je předmětem kritiky a u umělých sladidel je spousta otazníků ohledně používání, doporučuje se používat ke slazení především přírodní sladidla jako je stévie, javorový sirup nebo med.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!