verze pro tisk

Domácí bylinky: jak pěstovat bazalku?

4. březen 2014

Když se řekne Itálie, představí si většina z nás azurové moře, horké slunce, písečné pláže, palmy, voňavou pizzu či těstoviny na milion způsobů.

Reklama

Právě italská kuchyně si u nás získává čím dál větší oblibu. Je čistá, rychlá, kvalitní, plná vitamínů a hlavně jednoduchá na přípravu. Italové dokáží vykouzlit kulinářský skvost z několika málo surovin, jímž bezesporu dominují čerstvé bylinky. Bez nich by italská kuchyně nebyla tím, čím je tak charakteristická. Ztratila by svůj šarm, půvab, charisma, kouzlo.

Jednou z bylinek, bez které se řada pokrmů zkrátka neobejde, je bazalka. Tato aromatická zelená rostlina si ale získává velkou oblibu i v kuchyni české. Polévky, zeleninové saláty, pizza, omáčky na těstoviny…, to vše jsou jídla, v nichž bazalka doslova zdomácněla. Jak si ji vypěstovat doma?

Sušená nebo čerstvá ?

V mnohých z nás stále přetrvává představa, že bylinky používané při vaření, jsou suché směsi v sáčku zakoupené v obchodě s potravinami. Ale chyba lávky.

Vždyť přeci čerstvé bylinky v květináči, truhlíku či na záhoně jsou mnohem aromatičtější oproti sušené sáčkové formě. Proč tedy nepoužívat čerstvé suroviny? Lépe chutnají, více voní a také krásně vypadají. Zdá se, že volba je jasná! A taková vlastnoručně vypěstovaná bazalka, to je teprve věc !

Setba

Jsme-li rozhodnuti vypěstovat si bazalku již od semínka, čeká nás v první fázi návštěva zahradnictví či květinářství a výběr vhodné zeminy a samozřejmě osiva.

Kdy sít

Bazalku lze vysévat 2x do roka – na jaře a na podzim. Semínka vysejeme na mělkou misku do malého množství substrátu. Zasypeme troškou zeminy a zlehounka zalijeme – spíše zarosíme. Po celou dobu udržujeme substrát vlhký. Během 14-ti dnů by měla semena vyklíčit.

Zhruba za tři týdny jsou sazeničky připravené k pikýrování, tedy rozsazení do malých květináčků. Rostlinky přesazujeme velmi opatrně, jsou křehké a mohly bychom poškodit kořínky. Stále udržujeme přiměřenou zálivku.

Přesazujeme

Přibližně v polovině května už můžeme silné sazenice přesadit do větších květináčů či truhlíků a umístit je na konečné stanoviště – na balkon, na terasu nebo třeba jen na parapet.

Důležité je slunné stanoviště, teplo a dostatečná zálivka. Vrcholky bazalky zaštipujeme, aby nešla do květu a nevoněla méně. Díky zaštipování se rozvětví a budeme moct sklízet čerstvé lístky až do září.

Nákup sazenic

Pro ty, kterým se zdá pěstování ze semen zdlouhavé, je tu jednodušší a pohodlnější řešení

a tím je zakoupení hotových sazenic bazalky přímo v květinářství či zahradnictví. Rozhodně se nedoporučuje nákup rostlinek v obchodních centrech. Tyto rostliny nejsou určeny k dalšímu pěstování, ale k přímé spotřebě. Představa, že nám takto zakoupená bazalka bude sloužit k ochucování pokrmů po celý rok, je tedy mylná.

Využití v kuchyni

Celé lístky čerstvé bazalky se hodí do zeleninových salátů, sekaná bazalka do polévky či do marinád pro naložení masa. Otrhané lístky bazalky lze také sušit a to ve stínu, popřípadě v sušičce při teplotě maximálně 40°C.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Iveta Zouharová

Autor: Iveta Zouharová

Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Bazalka pravá je hojně pěstovanou rostlinou. Výhodou je, že ji můžete pěstovat nejen na zahrádce před domem, ale také v květináčích v bytě, který vám příjemně provoní.

Jak pěstovat bylinky v paneláku?

Jak pěstovat bylinky v paneláku?

Bylinková zahrádka je snem každé hospodyňky. Pokud máme domek se zahradou, není nic jednoduššího, než si svůj sen splnit. Žijeme-li ale v bytě, mohlo by se zdát, že je to nemožné. Opak je ale pravdou. A dokonce to ani není žádná věda. Při troše péče nám může za oknem vyrůst naše vlastní bylinková mi…


Jak vyrobit domácí šampon?

Jak vyrobit domácí šampon?

Dáváte přednost bio produktům, ať už v jídle nebo v kosmetice? Zkuste si vyrobit svůj vlastní domácí šampon z bylinek. Budete překvapeni jak jednoduché to je.

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Chtěli byste si zdravě zamlsat? Milujete marmelády, ale nechce se vám kupovat ty v supermarketech, protože jsou plné různých konzervantů a přísad? Pak si vyrobte chutnou marmeládu v domácí pekárně. A proč právě v domácí pekárně, a ne na sporáku?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!