verze pro tisk

Jak snadno vykostit kapra?

15. prosinec 2015

Kapr je tradičním štědrovečerním pokrmem. V některých domácnostech se připravuje často, v jiných opravdu jen na Vánoce nebo jiné svátky. Kapří maso obsahuje nezbytné bílkoviny a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které utužují lidské zdraví. Mnoho lidí a obzvlášť pak děti, odradí malé ostré kosti. Kapra ale lze naporcovat tak, abychom se kostí nemuseli bát. Víte, jak snadno vykostit kapra?

Reklama

Zvládne to opravdu každý!

Pokud máte obavy, že vykostit kapra je nad vaše síly, určitě tyto myšlenky hned zažeňte! Jen co to dostanete do ruky, půjde vám to raz dva.

Při nákupu kapra se zaměřte na jeho hmotnost, ideální míry jsou 3 – 4 kilogramy, maximálně ale 5kg. U nákupu kapra totiž neplatí  heslo ,,čím větší tím lepší.“ Maso velkých kaprů není příliš dobré. Je ale pravda, že čím větší kapr, tím větší kosti a tím pádem se na větším kaprovi naučíte snadněji vykosťovat. Vyberte proto zlatou střední cestu, ani velký, ani malý.

Co budete potřebovat?

Při vykosťování  se neobejdete bez třech důležitých věcí:

  1. Velmi ostrý nůž ( raději tenčí)
  2. Větší prkénko nebo vál
  3. Papírové,  látkové utěrky

Jak postupovat?

  • Kapra je důležité po zabití dostatečně očistit od slizu a krve, popřípadě dalších nečistot, aby neklouzal. Papírovou nebo látkovou utěrkou ho dobře otřete. Potom podél žáber z jedné strany nařízněte část hlavy tam, kde budete začínat.
  • Nahmatejte si nožem páteř a řez veďte podél hřbetní kosti. Kost se snažte přesně kopírovat, díky tomu nebudete znehodnocovat další maso a přicházet tak o něj.
  • Filet pomalu odřezávejte z žeber, buďte pečliví a nespěchejte, toto je obtížná procedura.
  • Postupujte dále k ocasu asi do dvou třetin, do míst, kde končí žebra.
  • Vsuňte nůž, přikryjte odřezaným plátem masa a nožem odřezejte zbytek až o ocasu. Filet zbavte ploutví, a okrajových částí pupku.
  • Nyní je třeba odstranit kůži. Začíná se od ocasu. Nejprve prořízněte maso až ke kůži a poté sklopte nůž tak, aby byl rovnoběžně k desce stolu. Přitlačte a kývavými pohyby pomalu odřezávejte kůži až k hlavě. Rybu si přidržujte papírovou či jinou utěrkou, jinak vám bude nepříjemně klouzat.

A co drobné kůstky?

Žebra a páteř jsou odstraněny, ale jak na malé kostičky například v ocasu? Doporučuje se maso prořezat. Ala jak na to?

Připravte si ostrý nůž s vysokým rovným ostřím. Porce kapra prořezejte hustými řezy, kůže ale musí zůstat neporušená, aby se filet nerozpadl. Drobné slabé kůstky rozrušíte tímto způsobem na miniaturní kousky, které při konzumaci ani nezaregistrujete.

Čtěte také:

Rybí polévka z kapra
Vaříte rádi ryby? Přečtěte si recept, jak uvařit rybí polévku z kapra!

A je to! Vykosťování je u konce. Porce kapra uložte do chladna. Podívejte se, jak správně skladovat ryby?

Teď už jen zbývá vymyslet, jak si kapra připravit…je libo kapr pečený na víně, kapr na slanině, nebo dáte přednost klasice a dáte si řízek s bramborovým salátem? Ať už si kapra připravíte na jakýkoliv způsob, nejdůležitější je, že si na něm pochutnáte a nezaskočí vám žádná kost!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak vykostit kuře?

Jak vykostit kuře?

Už několik týdnů si říkáte, že o víkendu vyzkoušíte nový recept na kuřecí roládu? A sobotu co sobotu kuře nakonec dáte na pekáč a jako obvykle šoupnete do trouby? Důvod? Na roládu je třeba mít vykostěné celé kuře. Je to pro vás nadlidský úkol? Připravte si dobrý nůž a postupujte podle návodu, urči…

Jak si rychle a snadno zajistit rezervaci ve vaší oblíbené restauraci?

Jak si rychle a snadno zajistit rezervaci ve vaší oblíbené restauraci?

Určitě jste už někdy zažili situaci, kdy jste se společně s přáteli či partnerem chystali navštívit některou z restaurací ve vašem městě, ale po příchodu do ní jste zjistili, že jsou všechny stoly obsazené a museli jste buď dlouho čekat, nebo odejít. Dnes už si ale vše můžete pojistit, a to velmi sn…


Jednoduchý postup, jak snadno otevřít kokos!

Jednoduchý postup, jak snadno otevřít kokos!

Vůně i chuť kokosu je nezaměnitelná a pro většinu z nás velice příjemná. Nejčastěji kokos konzumujeme v podobě kokosové moučky, nebo jako kokos strouhaný. Čas od času ale není špatné koupit celý plod a využít z něj maximum. Všichni ale víme, jak tvrdou má kokos skořápku. Jak ji nejlépe a nejsnadněji…

Jak se připravit na ústní maturitu z češtiny snadno a rychle?

Jak se připravit na ústní maturitu z češtiny snadno a rychle?

Čekají vás v příštím roce či následujících letech maturitní zkoušky a bojíte se, jak se vše zvládnete naučit? Zdaleka největším strašákem bývá ústní maturita z češtiny. Už jen samotné zpracování otázek vám může zabrat desítky hodin času. Vše se dá ale usnadnit, a to díky unikátnímu projektu SnadnaMa…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!