verze pro tisk

5 tipů, jak na domácí perník!

10. prosinec 2014

Honí vás mlsná a vy nemáte napečeno? Jestli vaše spíž ukrývá  základní potraviny, určitě dokážete za malou chvilku vykouzlit úžasný a jednoduchý moučník. Řeč je samozřejmě o domácím perníku. Jak ho připravit, upéct a třeba i vylepšit?

Reklama

Upečte si ten nejlepší perník!

Receptů na perník najdete mnoho jak na internetu, tak v každé kuchařce. Který ale zvolit? Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí perník, třeba se zabydlí ve vaší kuchařce! Určitě oceníte, že nebudete muset použít váhu!

Co budete potřebovat:

1,5 hrnky cukru

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek oleje

1 hrnek mléka

2 celá vejce

2-3 lžíce kakaa

1 prášek do perníku

1 vanilkový cukr

citronová kůra

Postup nemůže být jednodušší!

Všechny suroviny smícháte ve velké misce a těsto vylijete na plech s pečícím papírem. Pečte asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě a před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušejte, zda-lije propečený.

5 tipů na vylepšení!

  1. Přidejte do těsta jablka nebo hrušky. Díky tomu bude perník krásně vláčný a chutný!
  2. Smíchejte všechny ingredience na perník, kromě kypřícího prášku do perníku a těsto šlehejte za pomocí ručního šlehače alespoň 3 minuty. Poté jemně zamíchejte kypřící prášek. Nadýchané těsto zařídí, že perník bude zkrátka neodolatelný!

Další dobré rady ohledně pečení naleznete v článku Kdy začít péct vánoční cukroví? Článek rozhodně stojí za přečtení!

  1. Dobrá poleva dovede váš výtvor k dokonalosti! Můžete použít obyčejnou čokoládovou polevu, kdy rozpuštěnou tabulkovou čokoládu ve vodní lázni smícháte s tukem. Můžete použít máslo, anebo 100% tuk.

I pomerančová poleva může vašemu perníku dodat zajímavou chuť!! A jak ji připravit? Asi 180g moučkového cukru dobře prosejte, přidejte šťávu z pomeranče, vlažnou vodu i pomerančovou kůru a třete tak dlouho, dokud nevznikne hustá poleva.

  1. Přimíchejte do těsta sekané ořechy, strouhaný kokos, rozinky, nebo brusinky. A co povidla? Perník jimi můžete nejen promazat, stejně tak jako marmeládou, ale ještě před pečením můžete sem tam lžičku povidlí kápnout.
  2. Perník i pro alergiky? Proč né? Jde o alergii na mléko? Není nic jednoduššího, než kravské mléko nahradit rostlinným, třeba pohankovým. Vejce zase nahradíte přidáním většího množství kypřidla nebo škrobem rozmíchaným ve vodě.

I lepek lze vynechat, a tak pšeničnou mouku vyměňte za tu bezlepkovou. Zde je ale třeba více opatrnosti. Díky bezlepkové mouce může být těsto těžší, proto častým pečením vychytejte poměry surovin.

Jestliže vás pečení pro alergiky zajímá, podívejte na článek Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky? Určitě zde najdete cenné rady a tipy!

Perník patří mezi nejoblíbenější a nejrychlejší moučníky, a proto, až vám za dveřmi bude zvonit návštěva a vy nebudete mít, co nabídnout, vzpomeňte si na perník! Určitě nezklame!!!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Chtěli byste si zdravě zamlsat? Milujete marmelády, ale nechce se vám kupovat ty v supermarketech, protože jsou plné různých konzervantů a přísad? Pak si vyrobte chutnou marmeládu v domácí pekárně. A proč právě v domácí pekárně, a ne na sporáku?

Jak vybrat domácí pekárnu ?

Jak vybrat domácí pekárnu ?

Novým módním trendem současnosti je pečení domácího chleba. Receptů a způsobů přípravy je nepřeberné množství. Upéct kupříkladu kváskový chléb už chce trochu zručnosti a hlavně trpělivosti. Někoho může složitá příprava odradit. Právě pro ty z nás je tu domácí pekárna.


Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Tekutá mýdla v posledních letech v domácnostech vytlačují klasická tuhá. Jsou totiž mnohem příjemnější pro pokožku a také účinnější. Jediným problémem je jejich vyšší pořizovací cena. Abyste nemuseli každý měsíc kupovat mýdlo za 50 a více korun, můžete si ho vyrobit svépomocí doma. Stačí k tomu pár …

Jak vyrobit domácí šampon?

Jak vyrobit domácí šampon?

Dáváte přednost bio produktům, ať už v jídle nebo v kosmetice? Zkuste si vyrobit svůj vlastní domácí šampon z bylinek. Budete překvapeni jak jednoduché to je.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Morgan

středa, 21. červen 2017
10:26

Loving the info on this web site, you have done outstanding job on the articles.


Reda

pátek, 14. duben 2017
17:03

I do not even understand how I finished up here, however I assumed this
post was great. I do not recognise who you are however definitely you are going to a famous blogger when you are not already.

Cheers!


Napsal: Reda [Odpovědět]

Keith

středa, 3. květen 2017
10:13

whoah this blog is fantastic i love reading your articles.

Stay up the great work! You recognize, lots of persons are searching round for this information, you can help them greatly.


Napsal: Keith [Odpovědět]