verze pro tisk

Jak se plete vánočka?

3. listopad 2014

Vůně té pravé české domácí vánočky je nezaměnitelná. Voní po vanilce,  a když se podaří dobře uplést, nejenže se rozplývá na jazyku, ale i báječně vypadá. Receptů je mnoho a každá rodina může mít ten oblíbený. Kynuté těsto a následné zaplétání může být pro začínající hospodyňky jistým strašákem, ale s chutí do toho a vánočka je na světě!  Ale víte, jak se plete vánočka?

Reklama

Dobrý, osvědčený recept je nutností!

Poptejte se v rodině, zda neskrývá nějaký speciální a osvědčený recept na vánočku. Nejdůležitější surovinou při výrobě těsta je mouka a droždí. Kvalitní mouka nejvíc ovlivňuje finální podobu, a tak vyberte tu nejlepší. Kvasnice by měly být čerstvé a to samozřejmě platí i o dalších surovinách.

Ve většině receptů najdete kromě droždí a mouky také mléko, cukr, máslo nebo třeba i sádlo, muškátový květ, vejce, citron,vanilku, rozinky, rum, mandle nebo ořechy a to v různém poměru.

Zkouška na nečisto

Máte zadělané těsto a bojíte se, že prvním pletením těsto znehodnotíte a vánočka na vašem stole bude přece jen chybět? A co pletení vyzkoušet nejdřív s něčím jiným? Natrénujte si to s plastelínou! Jedna dvě zkoušky a vaše vánočka bude vypadat, jak ta z obchodu. Ale chutnat bude mnohem, mnohem  lépe!

Z šesti, sedmi, třinácti?

Dříve se vánočky dávaly péct v krásné keramické formě. Jinak se ale zaplétaly ze šesti, sedmi, devíti nebo třinácti pramenů. Je jen na vás, na který způsob si troufnete.

Jednoduchým pletením vánočky může být zaplétání šesti pramenů a to v pořadí 3 – 2 – 1, kdy spodní patro tvoří klasický cop ze tří pramenů, prostředek je vytvořen dvěma prameny otočenými kolem sebe a nahoru přijde lehce přetočený pramen jeden.

Klasické pletení vánočky

Nejvíce je však využíván způsob, při kterém se zaplétá 9 pramenů a to v pořadí 4 – 3 – 2.

Jak postupovat při pletení vánočky?

  1. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 9 stejných dílů. Pokud si nejste jistí, použijte kuchyňskou váhu. Z jednotlivých dílů vytvarujte stejně dlouhé prameny.
  2. Základna celé vánočky je tvořena spletením čtyř pramenů. Jestliže zvládnete dobře uplést spodní patro, ostatní už bude brnkačka. Začněte tím, že si 4 díly naskládáte vedle sebe a začnete od prostředku splétat.

První zprava dejte přes druhý zprava, druhý zleva přeložte přes první zprava. První zleva zasuňte pod první zprava. Pokračujte dál prvním zprava zase od začátku. Postup opakujte a stejným způsobem dopleťte celou spodní část vánočky.

  1. Prostřední patro upleťte ze tří pramenů jako klasický copánek.
  2. Poslední, vrchní část, je vytvořena ze dvou pramenů, které omotáte navzájem kolem sebe.
  3. A teď už zbývá jen sestavit vánočku a dát jí konečně tvar. Pletenec ze čtyř dílů přeneste na plech vyložený pečícím papírem, dlaní uprostřed lehce zploštěte a na takto připravený trůn posaďte druhou částcopánek ze tří pramenů. Uprostřed ho přimáčkněte ke spodní části a kraje založte dospod. A navrch vložte poslední část, přitlačte, zasuňte konce a nechte ještě chvíli kynout.
  4. Před vložením do trouby je třeba vánočku zpevnit. Stačí, když na několika místech zapíchnete špejle. Zajistí dobrou stabilitu vánočky, a tak se jednotlivá patra nebudou při pečení sesouvat.

Užijte si svátky!

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce, a tak si je náležitě užijte. Je přece úplně jedno, zda se vánočka povedla na jedničku, nebo je placatá jak rohožka před dveřmi, příště se určitě vyvede lépe. Důležité je, že ji máte o svátcích s kým posnídat a prožít tak šťastné a veselé Vánoce!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty d…



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!