verze pro tisk

Základní pravidla, jak hrát stolní tenis

10. duben 2015

Stolní tenis, ping-pong nebo také pinec, je velmi oblíbená hra, která se hraje na profesionální úrovni, ale také jen tak rekreačně. Pokud hrajete stolní tenis jen pro zábavu, není třeba žádné velké fyzické kondice a hrát ho může skoro každý. Víte, jaká jsou pravidla stolního tenisu?

Reklama

Stolní tenis - potřebné vybavení

Stolní tenis je hra pro dva hráče, kteří hrají proti sobě. Ke hře potřebujete především stůl pro stolní tenis, který je rozdělen na dvě poloviny síťkou. Dále potřebujete pálky a míčky na stolní tenis.

Platná pravidla

V roce 2000 došlo k velkým změnám v pravidlech, kde byla úpravena především délka jednotlivých sad, pravidla podání, atd. V tomto článku najdete přehled základních platných pravidel pro stolní tenis.

Podání

Hra začíná podáním zahajujícího hráče, kterého určí na začátku hry los.

Podává se z otevřené dlaně tak, aby soupeř míček po dobu podání viděl, tzn. nesmí být zakrytý rukou nebo jinou částí těla podávajícího. Nadhazuje se nad úrovní hracího stolu a míček musí být nadhozen alespoň do výšky 16cm nad desku stolu.

Míček se musí při podání nejprve odrazit od poloviny stolu podávajícího, poté přeskočit síťku a odrazit se od soupeřovi poloviny stolu. Pokud se při podání míček dotkne síťky, podání se opakuje.

Hráči se na podání střídají vždy po dvou odehraných míčcích a to až do stavu 10:10. Poté se střídají vždy po jednom podání.

Odehrání míčku

Míček může být odehrán jakoukoliv částí pálky nebo rukou, která ji drží (až do výše zápěstí) a musí se odrazit od soupeřovi poloviny stolu.

Při hře se míček může dotknout síťky. Pokud je odehrán daleko bokem od stolu, nemusí na soupeřovu polovinu letět přímo nad síťkou, ale vždy musí vystoupat do výšky alespoň 16 cm nad desku stolu.

Bodování a délka hry

Bod získáváte v případě, že protihráč neodehrál míček tak jak měl, tj. netrefil míček, míček se dotkl jeho části stolu více než jednou, protihráč odehrál míček tak, že se nejprve odrazil od jeho strany stolu nebo se stolu nedotkl vůbec. Protihráč se také nesmí dotknout hracího stolu žádnou částí těla, kromě ruky ve které drží pálku, když se tak stane, získáváte bod vy.

Délka hry

Jedna hra se skládá z lichého počtu sad, na jejichž počtu se hráči před hrou domluví. Nejčastěji to bývá 3 až 5 sad.

Jedna sada se skládá z několika setů a končí ve chvíli kdy jeden z hráčů získal 11 bodů. Pokud dosáhnete skóre 10:10, hraje se do té doby, než vítěz dosáhne rodílu 2 bodů. Je tak možné, že konečné skóre bude např. 13:15 nebo 19:17, atd.

Hráči si na začátku každé sady vymění strany a také se střídají při zahajovacím podání každé sady.

Čtyřhra

V případě čtyřhry se musí podávat do kříže a spoluhráči se poté v odpalování míčku pravidelně střídají.

Možná zní takto napsaná pravidla trošičku složitě, ale uvidíte, že v praxi nejde o nic složitého.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3.3 hvězdiček / Hodnoceno: 20x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak hrát bowling?

Jak hrát bowling?

Dostali jste pozvání na bowling nebo vás čeká firemní večírek s bowlingem? Jenže vy jste ho ještě nehráli a víte jen, že jde o nějaké kuželky. Ničeho se nebojte, bowling zvládne hrát v podstatě každý. Je to především zábava a pokud shodíte jen pár kuželek, nic se neděje. A jak bowling hrát?

Pravidla obchodní korespondence

Pravidla obchodní korespondence

Obchodní korespondence má svá pravidla a ty by měl znát každý, kdo ve firmě připravuje dokumenty. Nejdůležitější je samozřejmě dobrá znalost českého jazyka a úprava textu. Jak ale napsat písemnost tak, aby působila profesionálně a zároveň přehledně? Jaká jsou pravidla obchodní korespondence?


Jak se naučit hrát na hudební nástroj?

Jak se naučit hrát na hudební nástroj?

Každý máme své sny. Jedním z nich může být i to, že se naučíme hrát na klavír, kytaru, housle, nebo saxofon. Je to i vaše touha? Nebo chce začít s hudbou vaše dítě? Chybí vám dobrý hudební sluch a třeba se stydíte, že jste nezačali dřív?

Jak je to s tykáním a vykáním? Znáte dobře pravidla etikety?

Jak je to s tykáním a vykáním? Znáte dobře pravidla etikety?

Každý den jsme ve styku s lidmi. Ať už v práci, doma nebo jdeme třeba jenom do obchodu. S někým si vykáme, s někým tykáme. Potom ale nastane situace, kdy stojíme před rozhodnutím, zda dotyčného požádat o tykání, ale nevíme, jestli se to hodí. Víte tedy, kdy je dobré nabídnout tykání a kdy je lepší …




Vložit komentář

Komentáře

Jiří

neděle, 8. leden 2017
12:46

je nutne podavat do křiže i u dvouhry


Napsal: Jiří [Odpovědět]