verze pro tisk

Potravinové alergie, jak je odhalit?

11. srpen 2014

Stále více lidí trápí různé alergie a to i ty potravinové. Jestli i vy máte podezření, že jste na nějakou potravinu alergičtí, máte několik možností jak si své podezření potvrdit. Co je potravinová alergie, jak se projevuje a jak ji odhalit?

Reklama

Potravinová alergie

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na nějaký alergen. Po pozření potraviny, která obsahuje alergizující látku, se projeví silná reakce těla. U potravinové alergie to často bývá orálně alergický syndrom nebo například kýchání nebo kopřivka.

Potravinová alergie může být i několik let skrytá a projeví se až při nadměrném stresu, v důsledku celkově špatné životosprávy nebo se změnou prostředí. Současně s potravinovou alergií se často objevují také alergie na pyly – to je dáno podobností alergenů v pylech a některých potravinách, mluví se o takzvané zkřížené alergii.

Jak se projevuje?

Nejčastějším projevem potravinové alergie bývá orálně alergický syndrom, který se projevuje svěděním nebo otoky rtů, jazyka, patra, dásní, objevuje se vyrážka okolo úst. Dalšími příznaky potravinové alergie jsou průjem, krev ve stolici, dušnost, kopřivka, zvracení nebo bolesti břicha. Ve vážných případech může dojít i k anafylaktickému šoku s následkem smrti.

Alergická reakce se projeví obvykle ihned po požití potraviny. Pokud je reakcí průjem nebo krev ve stolici, objeví se až o něco později – za jednu až dvě hodiny.

Nejčastěji alergizující potraviny

I když alergii může způsobit jakákoliv potravina, některé jsou jako alergeny častější. Jsou to především mléko, vejce, ryby, jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, celer, špenát, petržel, ořechy, ovoce, mouka, maso a kakao.

Jak ji řešit?

Pokud víte, že jste na některou potravinu alergičtí, je třeba ji vyřadit z vašeho jídelníčku. Některé potraviny jsou si příbuzné, ale nemusí alergii způsobit a není třeba je přestat jíst.

Pokud víte, že vám například ořechy způsobují silnou alergickou reakci, je třeba se vyvarovat všem potravinám, které by je mohly obsahovat třeba jen v malém množství – např. sušenky, moučníky, čokoládu, atd.

Testy na alergologii

Jestli máte podezření na potravinovou alergii, vydejte se na alergologii. Tam vám mohou udělat testy na alergii. Budou se vás ptát na situace, kdy se u vás vyskytla alergická reakce, jak probíhala a na další podrobnosti.

Testování se provádí buď formou kožních testů nebo přímo z krve.

U kožních testů se sleduje reakce v místě, kam vám byl alergen vpraven. Vzhledem k tomu, že se testuje několik alergenů najednou a vaše tělo je tím zatíženo, mohou se vyskytnout reakce i na ty potraviny, které vám při běžné konzumaci alergickou reakci skutečně nevytvoří. Jde tedy spíše o určení těch potravin, na které je váš imunitní systém citlivý.

Stejně tak to platí u krevních testů, kde se podle zjištěných protilátek na určitou potravinu, určí zda můžete být alergičtí či nikoliv.

Testovací dieta

Mnohem přesnější k určení potravin, na které jste alergičtí, je testovací dieta spojená s pozorováním, které se jinak říká eliminační test. Ten spočívá v tom, že ze své stravy vyřadíte všechny možné potraviny, které vám mohou alergii způsobovat.

Na týden vyřaďte ze své stravy všechny podezřelé potraviny a nechejte od nich své tělo vyčistit. Po týdnu začněte postupně zařazovat jednotlivé potraviny zpět do jídelníčku. Začněte s potravinami, které mají nejmenší pravděpodobnost, že vaši alergii způsobují. Přidávejte vždy jen jednu potravinu, jezte ji alespoň 3x denně ve velkém množství. Pokud se nevyskytne během následujících 2-3 dnů žádná nepřiměřená reakce, můžete ji vyřadit ze seznamu alergenů. V testu pokračujte dál s další potravinou. Jestli se u některé potraviny objeví alergická reakce, přestaňte ji konzumovat a dál pokračujte v testu až po týdnu od jejího vyřazení.

Jak vidíte, testovací dieta je časově velmi náročná, ale můžete díky ní poměrně přesně určit všechny potraviny, které vám způsobují alergické reakce.

Teď je jen na vás, zda se v případě podezření na alergii rozhodnete pro testy na alergologii nebo vyzkoušíte testovací dietu.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Alergie na ovoce - příznaky a jak na ně?

Alergie na ovoce - příznaky a jak na ně?

V posledních letech stále přibývá různých alergií - na pyly, zvířecí srst, chemikálie nebo na různé potraviny. Mezi potravinové alergie patří i alergie na ovoce. Jaké jsou její příznaky a jak se s ní vypořádat?

Alergie na pyly - jaké potraviny také mohou vadit?

Alergie na pyly - jaké potraviny také mohou vadit?

Máte alergii na pyl? Pak si dávejte pozor, jaké potraviny jíte. Až 50% pylových alergiků trápí zároveň alergie na některé druhy potravin. Jaké potraviny vám při pylové alergii mohou vadit a čím je to způsobeno?


Alergie na břízu - projevy a jak je zmírnit

Alergie na břízu - projevy a jak je zmírnit

Každé jaro, od března do května, vám teče z nosu, kýcháte jako o závod a pálí vás oči. Pak s velkou pravděpodobností máte alergii na pyl břízy. Jaké jsou projevy této alergie a jak je zmírnit? Pojďme se na to podívat.

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty d…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!