verze pro tisk

Jak správně stolovat?

16. únor 2014

Je velký omyl myslet si, že lidé jedí jen proto, aby se nasytili. Pokud by tomu tak skutečně bylo, těžko by vznikl kuchyňský stůl. Stůl se stal místem, kde lidé nejen jedí, ale kde se setkávají po náročném dni, vytváří zde rodinnou pohodu, pospolitost.

Reklama

Správně vychovaný člověk ví, jak se u takového stolu správně chovat. Dětem by tyto základy měli předat rodiče. Je třeba si ale sáhnout do svědomí. Opravdu víme, jak správně stolovat? Zvládáme to jen v domácím prostředí nebo bychom byli schopni chovat se podle etikety i na větší společenské události?

Začít je třeba v dětství

Už v době kolem jednoho roku, kdy dítě začíná samostatně jíst, vytváříme základy správného stolování. Dítě pozoruje, že si před jídlem vždy umyjeme ruce, zasedáme ke stolu čisti. Každý člen rodiny má svoje místo, kde rád sedává.

Někdy vzniká nepsané pravidlo o tom, jak který člen pomáhá při stolování. Děti obvykle dávají talíře, či prostírání a příbory. Rodina zasedá ke stolu společně, taktéž začíná jíst, až když má poslední člen jídlo před sebou.

Správné držení příboru je třeba děti naučit. Během jídla není nutné úplně vynechat komunikaci, ba naopak. Hovor jistě patří ke stolu, někdy je to totiž jediná chvíle, kdy se celá rodina sejde. Ale pozor! Nemluvíme s plnými ústy, a neřešíme rodinné problémy.

Dále by si dítě mělo z prvních let života odnést to, že u stolu nekřičíme, neodcházíme během jídla a z pravidla čekáme, až ostatní dojí. Chvíle u stolu by měla být časem klidu, kdy nejenže nasytíme tělo, ale potěšíme i duši tím, že jsme se svými nejbližšími.

A jde se na večeři!

Dostali jste od přátel pozvánku na večeři do luxusní restaurace? A už teď se bojíte, aby nedošlo k nějakému společenskému trapasu? Stačí si zapamatovat pár důležitých rad.

Při příchodu ke stolu si nesedáme dříve než hostitel, a nebo přítomné dámy. Je-li sousedka u stolu dámou, samozřejmě ji pomáháme se židlí.

Slavnostní večeře začíná přípitkem. Skleničku vždy berte za nožku. K ťuknutí dochází pouze v případě, že se jedná o víno, či sekt. Pokud pijete pivo nebo jiný nápoj, sklenici jen pozvedáte.

Po usednutí přijde na klín látkový ubrousek, papírový zůstává na stole.

Příbory

Nyní před námi stojí úkol, správně rozpoznat připravené příbory. Pamatujte si, že příbor, který je nejdále od talíře, používáte jako první. Ten, který je naopak nejblíže talíře, použijeme jako poslední.

Nikdy neodkládejte příbor jinam, než na talíř. Tím, jakým způsobem pokládáte vidličku s nožem, komunikujete s obsluhou. Pokud chcete jídlo jen na chvilku přerušit, položte příbor tak, aby se nůž s vidličkou špičkami dotýkaly. Jestli ještě nemáte dost a chtěli byste přidat, překřižte nástroje uprostřed talíře. V případě, že jste již dojedli, odložte příbor na stranu, napříč vpravo.

Zůstal vám mezi zuby nějaký zbytek? Přesuňte se i s párátkem na toaletu, kde zubní hygienu provedete. Není vhodné pyšnit se před společností uvíznutým kouskem masa.

Platím!

Po dobrém jídle, pití a skvělé zábavě přijde na řadu placení. Placení je většinou pánská starost. Ve většině restaurací je účet předkládán v malých deskách, či krabičkách. V některých podnicích se host může rozhodnout, zda platit hotově nebo platební kartou.

Neměli bychom zapomínat na spropitné. Většinou to bývá drobný finanční odnos, kterým vyjadřujeme své díky obsluhujícímu číšníkovi. A kolik se dává? Takřka všude na světě stejně jako u nás a to je 10% celkové částky.

Najdou se i tací, co zaokrouhlují nahoru o několik stovek, tisícovek, ukazují, že na to prostě mají. Pak jsou tu také šetřílci, kteří obsluze nenechají ani korunu navíc.

 

Stolujeme takřka každý den a tak se nám zdá tento rituál již natolik přirozený, že mu nepřikládáme takovou důležitost. A není to škoda? Vždyť jak v rodině, tak mezi přáteli a kolegy můžeme během společného jídla zažít nejen kulinářský požitek, ale také radost a mnoho nezapomenutelných zážitků.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Návod, jak správně servírovat alkohol

Návod, jak správně servírovat alkohol

Chystáte oslavu nebo sváteční oběd a budete podávat i alkohol? I když nejde o oficiální společenskou akci, je dobré, když víte jak alkohol správně naservírovat. V tomto článku se nebudeme zabývat podáváním piva, vína či šampaňského, ale zaměříme se na destiláty a likéry. Jak tedy podávat alkohol?

Jak správně dělat dřepy?

Jak správně dělat dřepy?

Dřepy všichni známe z hodin tělocviku. Málokdo je měl rád, přitom ale správně provedený dřep je tolik účinný pro tvarování nohou a hýždí a také pro tvorbu svalové hmoty. Správně provést dřep ovšem není jen tak a spousta lidí ani neví jak na to. Není to jen o tom se rovně postavit a jít do dřepu a zp…


Jak správně cvičit kliky?

Jak správně cvičit kliky?

Rozhodli jste se, že uděláte něco pro své tělo a začnete cvičit a posilovat? Každému se ale nechce hned do posilovny mezi zkušené sportovce. Lze i tak najít způsob, jak správně a efektivně posilovat doma? Co takhle milované i nenáviděné kliky? Jak je správně cvičit?

Jak správně vybrat lyže?

Jak správně vybrat lyže?

Jízda na lyžích patří k oblíbeným zimním sportům. Na trhu se nabízí veliké množství různých druhů lyží a vybrat ty správné bývá někdy obtížné. V jednom z předchozích článků jsme vám poradili jak vybrat běžky, nyní se zaměříme na sjezdové lyže. Jak tedy lyže správně vybrat?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!