verze pro tisk

Jak upéct kuře?

5. srpen 2014

Kuře je oblíbeným druhem masa, které lze upravovat na mnoho a mnoho způsobů. Jedním z těch osvědčených a nejoblíbenějších je kuře pečené. Jak ale připravit drůbež tak, aby maso bylo šťavnaté, nevyšušené, dobře ochucené a na jeho povrchu se udělala ta nejdokonalejší křupavá a zlatavá kůrčička? Jak  upéct dobré  kuře?

Reklama

Čerstvé a kvalitní maso!

Na výsledek vašeho pečení myslete již v obchodě a porozhlédněte se po čerstvém kuřeti. Evropské normy jsou velice přísné, i přesto v mediích občas zaslechneme zprávy o zkaženém mase.

Vybírejte takové maso, které na první pohled vypadá dobře, není v zapařeném obalu a jeho barva je zdravě narůžovělá. Odrazuje vás již odér u pultu s drůbežím masem? Tak tady rozhodně né!

Při výběru platí pravidlo, že čím delší dobu kuře rostlo, tím chutnější maso má. Můžete proto pořídit kuře v bio kvalitě, nebo koupit z jiného dobrého chovu.

Naporcovat, nebo celé?

Po dobrém umytí a očištění kuřete, vyvstane otázka: ,,Porcovat či neporcovat?“.

Pokud jste se rozhodli péct kuře vcelku, je dobré odkrojit přebytečnou kůži z krku a opravdu důkladně prohlédnout vnitřek kuřete, zda neskrývá drůbky, nebo podobná překvapení. Chcete, aby kuře zachovalo při pečení svůj tvar? Připevněte nohy a křídla nití, nebo párátky.

Je vám milejší, když je kuře během pečení již naporcované? Žádný problém! Kuře můžete nasekat na půlky, čtvrtky, ale i na menší dílky, tak jak jste zvyklí.

Koření? Ano! Ale s mírou!

Chuť dobrého masa vynikne jen v tom případě, když ho nepřebije mnoho druhů koření, ale i přesto bude dobře ochucené. Základem je dobře kuře osolit. Solíme jak zevnitř, tak zvenku. Pro větší křehkost masa, můžeme drůbež naložit, ale rozhodně to není podmínkou. Koření vybírejte dle své chuti, ale příliš to nepřehánějte. Grilovací koření, mletá paprika nebo kmín, úplně postačí.

A šup do trouby!

Maso vložte do pekáčku, podlijte, zavřete pod pokličku a dejte do předem vyhřáté trouby na 230 stupňů. Po 20 minutách teplotu snižte na 180 stupňů ještě dalších 40 minut. Poté kuře zkontrolujte, zda má dostatek výpeku, případně podlijte, aby se nepřipálilo. Šťávou můžete kuře přelévat a obrátit ho.

Pečte ještě dalších 30 minut a na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 210 stupňů a dopékejte do zlatova. Kůrka, která se vytvoří, bude dokonalá!

Doba pečení!

Celé kuře se většinou peče 1, 5 hodiny, porcím stačí o chvilku méně. A jak poznat, že je hotovo? Jednoduše! Vezměte kuře za nohu a pokud vám v ruce zůstane, věřte, že je křehké, jako dort!

Jak ho ještě vylepšit?

Zdá se vám základní recept na pečené kuře tak trochu fádní? Nebojte se ho vylepšit! Existuje hned několik možností, jak chuť kuřete dotáhnout k dokonalosti!

Přidejte:

  • Cibuli, česnek a slaninu vložte přímo do pekáčku s kuřetem. Kuře nasaje vůni cibule a česneku a slanina mu propůjčí zase aroma své.
  • Kuře můžete péct na zelí a slanině, a když potom na talíř přidáte bramborový knedlík, uděláte jistě každému jedlíkovi radost.
  • A co kuře na bylinkách? Utřete máslo s bylinkami, jako je tymián, rozmarýna či šalvěj a pomazánku vetřete do kůže ze všech stran. Toto spojení je přímo mana nebeská!
  • Oblíbeným receptem je i kuře zapékané na různé způsoby. A přitom stačí například  navrstvit brambory nakrájené na plátky s kroužky cibule, kostičkami slaniny a navrch rozložit porce kuřete. Vše ještě zalijete smetanou a oběd z jednoho pekáče je na světě!
  • Nebojte se kombinace s ovocem! Kuře na pomerančích, jablkách, broskvích či brusinkách stojí za vyzkoušení!

 

Udělejte si kuře pokaždé jinak, podle své chuti i nálady! Vždyť receptů je nepřeberné množství, a tak najděte takové, které stojí za to,být zapsány do vaší domácí kuchařky!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3.29 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak vykostit kuře?

Jak vykostit kuře?

Už několik týdnů si říkáte, že o víkendu vyzkoušíte nový recept na kuřecí roládu? A sobotu co sobotu kuře nakonec dáte na pekáč a jako obvykle šoupnete do trouby? Důvod? Na roládu je třeba mít vykostěné celé kuře. Je to pro vás nadlidský úkol? Připravte si dobrý nůž a postupujte podle návodu, urči…

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty d…


Jak upéct piškotové těsto?

Jak upéct piškotové těsto?

Moučníky z piškotového těsta patří mezi nejoblíbenější. Jsou lehké, chutné, milují je děti i dospělí. A navíc, z tohoto těsta lze připravit stovky různých dobrot. Ale víte, jak správně připravit a upéct piškotové těsto?

Jak upéct kubu?

Jak upéct kubu?

Houbový kuba je tradiční vánoční pokrm, jenž by neměl chybět na vašem svátečním menu. Toto jídlo si však můžete udělat, kdykoli na něj dostanete chuť. Existuje mnoho receptů na přípravu tohoto lahodného pokrmu.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!