verze pro tisk

Jak upéct kubu?

22. leden 2014

Houbový kuba je tradiční vánoční pokrm, jenž by neměl chybět na vašem svátečním menu. Toto jídlo si však můžete udělat, kdykoli na něj dostanete chuť. Existuje mnoho receptů na přípravu tohoto lahodného pokrmu.

Reklama

Recept na Černého kubu

  • 25 dkg krup
  • 6 dkg vepřového sádla
  • ¾ l vody
  • 2 hrstky sušených hub
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • špetka majoránky, pepře, drceného kmínu a sůl

Postup

Houby je potřeba předem namočit do vody a poté scedit. Oprané kroupy opražíme na kousku vepřového sádla, podlijeme vodou a chvíli povaříme. Mezitím si na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Houby zbavené vody pokrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. Tuto směs okořeníme drceným kmínem.

Přiklopíme pokličkou a asi ¾ hodiny dusíme. Po uplynutí této doby smícháme vše s povařenými krupkami. Pokrm dochutíme troškou majoránky, pepře, soli a utřeným česnekem.

Nyní je potřeba si vymazat pekáček sádlem nebo máslem a vysypat ho strouhankou. Směs se nebude připékat. Všechny smíchané ingredience přelijeme do pekáčku a necháme péct v troubě asi ½ hodiny.

Přílohy: Celerový salát nebo červená řepa

Recept na Staročeského houbového kubu s kroupami

  • 1 cibule
  • 100 g sádla
  • 3 hrstky hub
  • 300 g krup
  • 4 stroužky česneku
  • sušená majoránka, pepř na dochucení a sůl

Postup

Kroupy propereme ve studené vodě, následně necháme přes sítko okapat. Poté osmahneme na kousku vepřového sádla spolu s na drobno nakrájenou cibulí a česnekem. Chvíli budeme smažit.

Zalijeme osolenou vodou a zvolna dusíme. Mezitím si nakrájíme houby na menší kousky a také chvíli podusíme. Uvařené kroupy promícháme s podušenými houbami. Je potřeba dochutit solí, pepřem a majoránkou. Vše dáme do vymaštěného pekáčku a ještě asi 20 minut zapékáme v troubě.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 6 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak upéct kuře?

Jak upéct kuře?

Kuře je oblíbeným druhem masa, které lze upravovat na mnoho a mnoho způsobů. Jedním z těch osvědčených a nejoblíbenějších je kuře pečené. Jak ale připravit drůbež tak, aby maso bylo šťavnaté, nevyšušené, dobře ochucené a na jeho povrchu se udělala ta nejdokonalejší křupavá a zlatavá kůrčička? Jak u…

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty d…


Jak upéct piškotové těsto?

Jak upéct piškotové těsto?

Moučníky z piškotového těsta patří mezi nejoblíbenější. Jsou lehké, chutné, milují je děti i dospělí. A navíc, z tohoto těsta lze připravit stovky různých dobrot. Ale víte, jak správně připravit a upéct piškotové těsto?

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Nejtypičtější velikonočním pečivem je bezesporu beránek následován jidášky a samozřejmě mazancem. Posledně jmenovaný se peče tradičně na Bílou sobotu a určitě by na svátečním stole neměl chybět.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!