verze pro tisk

Nejsnadnější recept, jak vyrobit domácí jogurt

26. červen 2015

Vybrat v obchodě opravdu kvalitní jogurt je těžké, proto si zkuste vyrobit svůj vlastní. Není na tom nic složitého a navíc budete mít jistotu o tom, co obsahuje a jak je starý. Přinášíme vám snadný recept na výrobu domácího jogurtu, na který nebudete potřebovat ani jogurtovač. A jak na to?

Reklama

Co potřebujete?

Pro výrobu domácího jogurtu budete potřebovat 1 litr polotučného mléka. Může být z obchodu, ale je lepší přímo od farmáře. Dále potřebujete 4 polévkové lžíce bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami - např. Selský jogurt, Hollandia nebo Choceňský jogurt.

Dále si připravte dvě zavařovací sklenice o objemu 0,5 l nebo odpovídající množství menších skleniček s víčky. Skleničky i víčka musí být zcela čisté, nejlépe sterilizované.

Také si připravte hrnec, kovovou metličku, naběračku a mísu nebo hrnec, který bude větší než ten na mléko.

Postup výroby jogurtu

Jakmile máte vše nachystané, můžete se pustit do práce.

  • Mléko nalijte do hrnce a pozvolna ho zahřívejte asi na 80°C.
  • Připravte si do druhé (větší) nádoby studenou vodu a vložte do ní hrnec s mlékem. Tím ho rychle zchladíte na 40°C. Teplotu je vhodné kontrolovat teploměrem.
  • Jakmile má mléko 40°C, přidejte k němu jogurt a řádně ho rozmíchejte. V jogurtu nesmí zůstat žádné hrudky.
  • Připraveným jogurtem naplňte přichystané sklenice a zavřete je.
  • Nyní je zabalte do deky a dejte je pod peřinu. Je nutné, aby dalších 4-6 hodin udržely sklenice stejnou teplotu, tj. 40°C. Je možné je také dát například do vyhřáté trouby.
  • Po 6 hodinách je jogurt hotový.
  • Vybalte ho z deky, otevřte skelničky a nechejte ho zchladnout. Poté ho uschovejte do ledničky, kde by měl vydržet 1-2 týdny.

Důležité body, které je třeba dodržet

Při výrobě jogurtu je nejdůležitější pečlivě dodržovat teplotu 40°C. Při nižší teplotě by jogurtové kultury nezačaly pracovat (nemnožily by se), při vyšší by byl jogurt příliš kyselý.

Důležitá je také čistota sklenic a použitého nádobí, aby nedošlo ke kontaminaci jogurtu.

Namísto kupovaného jogurtu můžete použít svůj domácí jogurt nebo sušenou jogurtovou kulturu.

Někdo mléko neohřívá na 80°C, ale jen na 40°C a hned přimíchává k mléku jogurt.

Pokud budete chtít příště hustší jogurt, mléko v první fázi zahřejte k mírnému varu a za stálého míchání ho asi 5 minut povařte. Z mléka se tak odpaří voda a jogurt bude hustší.

Výroba v jogurtovači

Jogurtovač slouží při výrobě jogurtu právě k udržení správné teploty po dobu zrání jogurtu. Postup výroby je ale stejný, jen namísto zabalení do deky vložíte sklenice do jogurtovače.

Jak vidíte, není na výrobě domácího jogurtu nic složitého. A jak ho jednou ochutnáte, nebudete chtít ten kupovaný. Tak ať vám chutná.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Nejtypičtější velikonočním pečivem je bezesporu beránek následován jidášky a samozřejmě mazancem. Posledně jmenovaný se peče tradičně na Bílou sobotu a určitě by na svátečním stole neměl chybět.

Jak si vyrobit domácí pleťovou masku?

Jak si vyrobit domácí pleťovou masku?

Ne každá z vás má čas a peníze na to, aby mohla pravidelně chodit do kosmetického salonu a nechat si v něm zkrášlovat svoji pleť. Pokud nechcete mít v brzkém věku vrásky a naopak hodláte zamezit tomu, aby vaše pleť byla svěží a čistá, můžete o ni pečovat i doma. Dokonce i pomocí nanášení pleťových m…


Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Jak vyrobit marmeládu v domácí pekárně?

Chtěli byste si zdravě zamlsat? Milujete marmelády, ale nechce se vám kupovat ty v supermarketech, protože jsou plné různých konzervantů a přísad? Pak si vyrobte chutnou marmeládu v domácí pekárně. A proč právě v domácí pekárně, a ne na sporáku?

Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Jak vyrobit domácí tekuté mýdlo?

Tekutá mýdla v posledních letech v domácnostech vytlačují klasická tuhá. Jsou totiž mnohem příjemnější pro pokožku a také účinnější. Jediným problémem je jejich vyšší pořizovací cena. Abyste nemuseli každý měsíc kupovat mýdlo za 50 a více korun, můžete si ho vyrobit svépomocí doma. Stačí k tomu pár …




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!