verze pro tisk

5 rad, jak uchovávat česnek!

8. únor 2015

Topinku bez česneku si umí představit jen málokdo. Nejlepší je česnek čerstvý, ale ne vždy máme dobrý výběr. Mnohdy se v obchodě setkáme s nevzhledným, často chorobami napadeným česnekem, jehož aroma je velmi slabé. Máte zásoby domácího česneku ze zahrádky a rádi byste si je uchovali v co nejlepší kvalitě do další sklizně? Podívejte se na pár zaručených rad, jak uchovávat česnek!

Reklama

Posilujte imunitu s česnekem!

Česnek se pro léčebné účinky pěstoval už velmi dávno, kdy ho starověcí Egypťané doporučovali na léčbu mnoha potíží. Dneska ho většina z nás konzumuje především kvůli své chuti a vůni. Neměli bychom ale přece jenom podceňovat sílu česneku! Jaké zázračné účinky připisuje česneku moderní věda? Podívejte se, jak česnek prospívá našemu zdraví!

Dobrý česnek k uskladnění!

Pokud plánujete koupit větší množství česneku a uskladnit si ho na delší dobu, odborníci doporučují koupit česnek jarní (odrůda Makkoi, Japo, Mirka). Ozimý česnek je sice o něco ostřejší, ale i vysušený a dobře skladovaný se kazí rychleji a také je často náchylnější k růstu při delším skladování.

Pěstujete česnek doma? A víte, jaké má mít podmínky pro pěstování nebo jak se o něj během vegetace starat? S pěstováním vám poradí článek Romana Beneše!

Než začnete se zpracováním!

K tomu, aby mohl být domácí česnek řádně uskladněn, je třeba, aby byl co nejlépe vysušený. Musíte ho tedy přesunout na suché, stinné a vzdušné místo. Může to být třeba krytá veranda, dobře větraná garáž. Česnek ovšem nikdy nedávejte na přímé sluneční světlo, tam by se zhoršila kvalita, především chuť česneku.

Položte česnek nejlépe jeden vedle druhého, aby měl dobrou cirkulaci vzduchu a nikdy z česneku neodstraňujte před usušením nečistoty, nať, listy, slupky! Česnek můžete i svázat do svazků nebo zaplést do copu.

Asi po měsíci je česnek dostatečně vysušený. Nyní je vhodná doba na to zakrátit kořeny i suché listy, odstranit nečistoty, můžete oloupat pár vrstev obalu paličky, ale ne mnoho. Takto upravený česnek je čistý a připravený k uskladnění!

Podmínky skladování

  • Sucho – pro skladování česneku je nesmírně důležité, ideální nádoby jsou proutěné koše, silonové punčochové kalhoty, papírové pytle zavěšené u stropu, aby se zajistilo proudění vzduchu
  • Teplota a vlhkost – ideální je teplota v rozmezí 13° až 18° C a vlhkost kolem 60%.
  • Tmavé prostředí

5 tipů na uskladnění!

  1. Volně svažte do copu či vložte i se stvoly do vázy jako květinu. Proč ne? V chladné chodbě budete mít nejen zajímavou dekoraci, ale i česnek přímo po ruce!
  2. Sušení česneku - patří mezi nejčastější možnosti uchování česneku. Česnek jednoduše nakrájíte na plátky a usušíte pomalu v sušičce ovoce a zeleniny, nebo rozprostřete na síto a necháte několik dní proschnout. O usušení lze plátky nadrtit, nastrouhat nebo rozmixovat a uchovávat jako česnekový prášek. Sušený česnekový prášek můžete použít do polévek na maso, na brambory, zkrátka téměř všude tam, kde byste použili česnek čerstvý.
  3. Zamrazení česneku - je hojně využíváno především proto, že si česnek díky mrazení zachová svoji šťavnatost. Lze zamrazit několika způsoby. Můžete stroužky oloupat, v mrazáku rozložit na tác a potom poskládat zmrzlé stroužky do mikroténového sáčku. Lze ale stroužky česneku namačkat do kelímků, nebo sáčků a jednotlivé vrstvy prokládat potravinářskou folií. Můžete si vždy ulomit jen tolik, kolik je třeba a česnek bude hned připravený k přímé spotřebě.
  4. Naložený česnek v oleji – může být pro gurmána velkým požitkem. A přitom je tento způsob uskladnění tak snadný. Oloupané stroužky vkládáme do sklenice a nakonec zalijeme olivovým olejem. Uchovávejte pro jistotu v chladničce.
  5. Namačkejte česnek do soli! A to v poměru 1kg česneku ¼ -1/2 kg soli.

Ať už česnek zpracujete jakkoliv, doporučuje se konzumovat dva stroužky česneku denně. Odrazuje vás nepříjemný zápach dechu po česneku? Rozkousejte snítku petržele nebo zrnko kávy a nikdo nepozná, že jste pojídali česnek! Vaše tělo ale zázračné účinku česneku rozhodně pocítí!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3.7 hvězdiček / Hodnoceno: 10x


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak a kdy sázet česnek?

Jak a kdy sázet česnek?

Také už vás nebaví kupovat česnek v obchodech, protože ve finále jeho chuť nestojí za nic? Okolo sebe nemáte žádného pěstitele, který by vám ho mohl dodávat? Pak se pusťte do pěstování česneku sami. Není to žádná věda. Jak tedy na sázení česneku?

Jak vyrobit domácí šampon?

Jak vyrobit domácí šampon?

Dáváte přednost bio produktům, ať už v jídle nebo v kosmetice? Zkuste si vyrobit svůj vlastní domácí šampon z bylinek. Budete překvapeni jak jednoduché to je.


Jak udělat kvásek?

Jak udělat kvásek?

Na pultech je v dnešní době nepřeberné množství různých druhů chleba, rohlíků, bulek, slaného i sladkého kynutého pečiva. Stále častěji ale pečeme doma. Co takhle křupavý chléb právě vytažený z trouby s bylinkovým máslem vlastní výroby? Kdo by odolal? Základem celého chlebu je kvásek, který byl v do…

Jak udělat jednoduše domácí lučinu?

Jak udělat jednoduše domácí lučinu?

Pokud jste si oblíbili lučinu a zdá se vám přeci jen drahá, mám pro vás řešení. Velmi jednoduchý a rychlý recept vás jistě překvapí. Tuto lučinu zvládne opravdu každý a výsledek stojí za to.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Ethel

neděle, 16. duben 2017
17:22

I always emailed this blog post page to all my friends,
since if like to read it then my links will
too.


Napsal: Ethel [Odpovědět]