verze pro tisk

Baklažány plněné masem

21. březen 2014

Baklažán neboli lilek jedlý je zelenina, která je v kuchyni stále málo používaná. Obsahuje provitamin A, vitamin C a B1, také fosfor, železo, hořčík vápník a jiné minerály. Mezi jeho dobré vlastnosti patří také snižováni cholesterolu v krvi.

Reklama

Lilek je výborný na grilování, ale také se dá použít do spousty dobrých jídel. Zkuste si tento recept a uvidíte sami, jak vám bude chutnat.

Ingredience

  • 6 středně velkých baklažánů
  • 300g mletého masa
  • 2 namočené housky
  • sůl, pepř
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 60g tuku
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • sekaná petrželka

Postup

Omyté baklažány po délce rozřízneme na dvě poloviny, vnitřní dužinu vydlabeme lžící a na drobno posekáme. Najemno nasekanou cibulku zpěníme na tuku, přidáme dužinu z baklažánů a dusíme asi 15 minut.

Do mísy dáme vymačkané housky, dužinu z baklažánů, mleté maso, česnek utřený se solí. Přidáme petrželku, pepř a vejce. Vše důkladně promícháme a postupně naplníme všechny baklažány.

Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme tukem, vložíme naplněné baklažány, posypeme strouhankou a pokapeme tukem. Pečeme v horké troubě asi 40 minut. Během pečení lilky několikrát podlijeme, aby se nepřipálily.

Podáváme s bramborem vařeným či pečeným, nebo s bramborovou kaší.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?

Jak oloupat broskve?

Jak oloupat broskve?

Broskve jsou vitamínovou bombou, a proto bychom na ně měli v našem jídelníčku pamatovat. Jejich sladká chuť v nás evokuje léto, teplo a slunce. Někdy je ale nutné broskve oloupat. Ale víte, jak na to?


Jak připravit náplň do vánočních ořechů?

Jak připravit náplň do vánočních ořechů?

Plněné vánoční ořechy patří k tradičním sladkostem, které během svátků nechybí takřka v žádné domácnosti. Milují je děti i dospělí. Ořechy se dají plnit na mnoho způsobů. V dnešním článku se zaměřím na ty vůbec nejoblíbenější varianty.

Jak pěstovat cuketu?

Jak pěstovat cuketu?

Cuketa je dnes nejpěstovanějším typem tykve. Mladé cukety jsou výborné k vaření, pečení, ale můžete ji použít i za syrova do zeleninových salátů. Popularita této zeleniny stále stoupá a to nejen proto, že je výborná na grilu, ale obsahuje spoustu důležitých látek pro naše tělo a mj.: pomáhá prý při…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!