verze pro tisk

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

15. květen 2014

Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?

Reklama

Nebojte se zeleniny!

Grilovat můžete téměř každou zeleninu. Ať už papriky, cibuli, lilek nebo cuketu. Tyto druhy můžete připravovat přímo na grilu. Rajčata, okurky a malé houby grilujte zabalené v alobalu nebo na grilovací misce. Zeleninu lze také napichovat na špízy.

Některé druhy budou chutnější, když je předtím lehce opečete na pánvi a teprve potom je doděláte na grilu. Můžete zkusit zeleninu plnit pikantními náplněmi nebo zapékat se sýrem. Fantazii se meze nekladou!

Zkuste tři výborné recepty na grilovanou zeleninu!

Marinovaný lilek

  • 1 středně velký lilek
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička koření čubrica
  • rajčata a bazalka na ozdobu

 

Omytý a osušený lilek podélně rozřízněte na plátky asi 1 cm silné, osolte a nechte 30 –60 minut tzv. ,,vypotit“. Mezitím vymícháme olej společně se solí, kořením a rozmačkaným česnekem. Po uplynutí doby lilek osušte a vložte do olejové směsy. Marinujte 3 – 4 hodiny.

Poté vyndejte, nechte okapat a grilujte z obou stran.

Na talíři pokropte kvalitním panenským olivovým olejem, ozdobte rajčaty a čerstvě natrhanou bazalkou. Lilek můžete podávat ke grilovanému masu, ale určitě vám bude chutnat jen tak.

Grilovaná kořeněná rajčata

  • 4 tvrdá rajčata
  • dobromysl, tymián
  • špetka mletého nového koření
  • česnek, sůl
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 2 lžíce strouhanky
  • olej

 

Rajčata rozřízněte příčně na půlky, posypte kořením, rozetřeným česnekem a nechte chvilku proležet. Pak je osolte, posypte strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou, zakápněte olejem a zabalte do dvou vymaštěných plátků alobalu. Grilujte asi 10 minut.

Podává se pečivem nebo jako příloha ke grilovaným minutkám.

Grilovaná zelenina s kozím sýrem

  • 4 baklažány nakrájené na plátky
  • 8 pevných drobných rajčat
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 200 g kozího sýra
  • olivový olej na pokapání a hrst čerstvé bazalky

 

Smíchejte olej s octem, rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Rozpalte gril a zeleninu smíchejte v misce a pokapejte polovinou olejové směsi.

Baklažány zapékejte 4-5 minut pod grilem, přendejte do velké misky a na gril vložte rajčata a jarní cibulku. Po 3-4 minutách zeleninu sundejte z grilu, přidejte k baklažánu a promíchejte. Ještě na horkou zeleninu rozdrobte kozí sýr. Lze nahradit brynzou, pokud ji máte raději. Zakápněte olejem, posypte natrhanou bazalkou a podávejte s chlebovými plackami!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak upéct velikonočního beránka? 3 osvědčené recepty, které musíte zkusit

Jak upéct velikonočního beránka? 3 osvědčené recepty, které musíte zkusit

Ačkoliv řada lidí považuje za nejkrásnější a nejvýznamnější svátky v roce ty vánoční, z křesťanského hlediska jsou jimi svátky jara – Velikonoce. Velký pátek je potom považován za svátek vůbec největší a nejdůležitější, byť je v našem kalendáři opomíjen.

Jak grilovat zeleninu?

Jak grilovat zeleninu?

Grilovaná zelenina již dávno není jen přílohou ke grilovanému masu či uzenině, ale funguje i jako hlavní chod. Existuje mnoho způsobů, jak zeleninu na grilu připravit a stojí za to je vyzkoušet. Grilování bez pořádné flákoty si ale přece jen nedokážete představit? Nevadí! Vždyť zeleninu lze připravo…


Jak správně naložit maso na grilování?

Jak správně naložit maso na grilování?

Doba letních grilovaček se kvapem blíží a všem milovníkům dobrého jídla a pití se již sbíhají sliny. Dobře propečená, ale nevysušená masíčka, grilovaná zelenina, domácí pečivo a zeleninové saláty. To všechno patří k té pravé letní pohodě s přáteli a rodinou. Určitě již listujete kuchařkou a hledáte …

Jak uvařit kukuřici?

Jak uvařit kukuřici?

Kdo jednou ochutnal vařenou kukuřici, nemůže si tuto lahůdku vynachválit. Žluťoučká a sladká kukuřice je nejen zdravá, ale také moc dobrá. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Jak si můžete doma kukuřici připravit?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!