verze pro tisk

Jak oloupat broskve?

27. srpen 2014

Broskve jsou vitamínovou bombou, a proto bychom na ně měli v našem jídelníčku pamatovat.

Reklama

Jejich sladká chuť v nás evokuje léto, teplo a slunce. Někdy je ale nutné broskve oloupat. Ale víte, jak na to?

Broskve pro srdce!

Broskve jsou složeny z vyváženého množství provitamínu a vitamínů skupiny B, vitamínu C, E, draslíku, vlákniny, hořčíku. Obsahují nejméně tuků ze všech druhů ovoce a mají i malé množství sodíku.

Jejich složení je tedy ideální pro srdce. I tvar broskve může tento důležitý orgán připomínat. Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro správnou funkci srdečního svalu a vitamíny C a E jsou zase významnými antioxidanty a chrání tepenné stěny.

Jak broskve konzumovat?

Broskve lze jíst bez další úpravy. Právě v tomto stavu si zachovají největší podíl důležitých a zdraví prospěšných látek. Zralé broskve jsou dobře stravitelné a jelikož obsahují rozpustnou vlákninu, mohou působit mírně projímavě.

Broskve můžete i konzervovat. Někdo zaváří broskve bez slupky, někdo slupku nechává. Zavařené broskve jsou sice celý rok po ruce, ale bohužel je obsah vitamínů a minerálů podstatně nižší.

Můžete z nich připravovat džemy, marmelády, pečené i nepečené moučníky, a dokonce i kombinovat s masem.

Sametová kůže broskví!

Broskve mají na svém povrchu sametovou kůži, která způsobuje u citlivých jedinců alergickou reakci a navíc může být v ústech nepříjemná. V tom případě je nejlepší broskve oloupat. Zejména děti mají se slupkou problém a dávají přednost nektarinkám, které jsou vlastně broskve bez ,,chlupatého“ povrchu.

Jak se tedy slupky zbavit?

Jednoduše! Broskve ponořte do vroucí vody, po chvilce vyndejte děrovanou vařečkou a nožíkem oloupejte! Někdy broskvím proces oddělení od slupky trvá déle, tak zkuste plod krátce povařit a vyčkejte! Okamžik, kdy broskev půjde snadno loupat, rozhodně přijde.

Dopřávejte si broskve v jakékoliv podobě klidně každý den, vašemu tělu jenom prospějí!

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Autor Stanislava Štěpánová

Autor: Stanislava Štěpánová

Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak oloupat mandle?

Jak oloupat mandle?

Mandle lze konzumovat na mnoho způsobů. Oblíbené jsou pražené solené mandle, vynikající jsou ale mandle v těstech, i jako ozdoba na koláčích. V některých receptech je zapotřebí mandle loupané. Za ty si ale v obchodech připlatíte o nějakou tu korunu navíc a někdy je možná ani na pultech neseženete. P…

5 rad, jak uchovávat česnek!

5 rad, jak uchovávat česnek!

Topinku bez česneku si umí představit jen málokdo. Nejlepší je česnek čerstvý, ale ne vždy máme dobrý výběr. Mnohdy se v obchodě setkáme s nevzhledným, často chorobami napadeným česnekem, jehož aroma je velmi slabé. Máte zásoby domácího česneku ze zahrádky a rádi byste si je uchovali v co nejlepší k…


Alergie na ovoce - příznaky a jak na ně?

Alergie na ovoce - příznaky a jak na ně?

V posledních letech stále přibývá různých alergií - na pyly, zvířecí srst, chemikálie nebo na různé potraviny. Mezi potravinové alergie patří i alergie na ovoce. Jaké jsou její příznaky a jak se s ní vypořádat?

Jak pomocí stravy snížit krevní tlak

Jak pomocí stravy snížit krevní tlak

Hypertenze znamená krevní tlak vyšší než 140/90. Zjistili vám nebo někomu z rodiny vysoký krevní tlak? Pravděpodobně jste dostali léky na snížení a poučení o tom, jakou vést životosprávu. Je nutné vyřadit kouření a veškerý alkohol. Pokud máte nadváhu, měli byste s ní něco udělat. Vhodným jídelníčkem…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!