verze pro tisk

Jak uvařit kukuřici?

2. září 2014

Kdo jednou ochutnal vařenou kukuřici, nemůže si tuto lahůdku vynachválit. Žluťoučká a sladká kukuřice je nejen zdravá, ale také moc dobrá. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Jak si můžete doma kukuřici připravit?

Reklama

Proč jíst kukuřici?

Kukuřice se v našich krajích pěstuje poměrně hodně. Klasy se sklízejí, když jsou zrna ještě měkká. Jakmile kukuřice přezraje, zrna ztvrdnou.

Zrna kukuřice obsahují velké množství vitamínů B, draslík, železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Ale také vlákninu, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a glukózu. Díky tomu je dobrým zdrojem energie, podporuje správnou funkci orgánů a metabolické procesy v lidském těle. Pomáhá proti stresu a dodává energii nejen tělu, ale podporuje i mozkovou činnost.

Kukuřice v kuchyni

Pro svoji sladkou chuť je v kuchyni velmi oblíbená. Používají se jednotlivá zrna, ale i celé klasy. Můžete ji koupit sterilovanou, mraženou nebo syrové klasy - ty koupíte běžně v obchodě v oddělení zeleniny. Vhodná je jako příloha, do polévek nebo do salátů, ale konzumuje se i vcelku vařená jako vynikající pochoutka.

Vařená kukuřice

Uvařit kukuřici je velmi jednoduché a zvládne to úplně každý. Budete potřebovat klas kukuřice, sůl a máslo.

Nejprve je potřeba z klasu kukuřice odstaranit všechny listy a vlákna a kukuřici řádně umýt. Poté ji vložte do hrnce s osolenou vodou a dejte ji vařit. Po celou dobu vaření je třeba, aby byla kukuřice úplně ponořená ve vodě, proto občas zkontrolujte, zda není vody příliš málo a případně dolijte horkou vodu. Za 20-30 minut bude hotovo. Změklou kukuřici vyndejte z hrnce, nechte okapat. Ještě před servírováním ji ze všech stran trošičku osolte a nakonec ji potřete máslem. Kukuřice je nejlepší ještě horká.

Grilovaná kukuřice

Velikou pochoutkou je také grilovaná kukuřice, třeba s bylinkovým máslem.

Nejprve si připravte bylinkové máslo tak, že utřete nasekané bylinky, česnek a trochu soli s rozměklým máslem. Hotové máslo zabalte do potravinové folie a dejte do ledničky ztuhnout. Kukuřici, která je oloupaná a bez vláken, je třeba před grilováním povařit asi 20 minut v osolené vodě. Předvařený klas kukuřice ze všech stran jemně potřete máslem a dejte ji na 10-15 minut na gril. Je třeba ji průběžně otáčet, aby byla ogrilovaná pěkně rovnoměrně. Pro lepší manipulaci je dobré zapíchnout do obou konců kukuřice špejli. Na hotovou kukuřici položte plátky bylinkového másla a můžete podávat.

Dobrou chuť.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 2.5 hvězdiček / Hodnoceno: 26x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak uvařit povidla?

Jak uvařit povidla?

Když začnou dozrávat švestky a úroda je veliká, je na čase se rozhodnout, co s nimi. Můžete si nechat vypálit slivovici, ale rozhodně stojí za to, uvařit si také domácí švestková povidla. Ta využijete po celý rok na koláče, do buchet nebo jen tak namazat na chléb. A věřte, že budou lepší než ta kupo…

Nekynuté těsto na pizzu - jak připravit?

Nekynuté těsto na pizzu - jak připravit?

Máte-li rádi pizzu, nemusíte na ni chodit do pizzerie, ale můžete si ji udělat sami doma. Má to tu výhodu, že si ji můžete poskládat jak je vám libo. Jestli se bojíte, že vám příprava zabere spoustu času, protože těsto musí dlouho kynout, vyzkoušejte pizzu z nekynutého těsta, kterou máte hotovou tém…


Hrachová polévka s krutony - jak připravit?

Hrachová polévka s krutony - jak připravit?

Dosud jsou polévky v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Stejně tak dobře mohou být podávány jako lehčí večeře. V poslední době se stále více používají polotovary, které často bývají velmi slané a překořeněné. Zkuste si uvařit tuto plévku, překvapí vás jednoduchostí a chutí.

Jakou zeleninu sázet v květnu?

Jakou zeleninu sázet v květnu?

Květen je pro zahrádkáře měsíc ve znamení práce. Chcete-li si v létě pochutnat na vlastnoručně vypěstované zelenině, je ten pravý čas na setí a sázení. Pro jakou zeleninu je teď ten správný čas?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!