verze pro tisk

Jak upéct velikonočního beránka? 3 osvědčené recepty, které musíte zkusit

29. únor 2016

Ačkoliv řada lidí považuje za nejkrásnější a nejvýznamnější svátky v roce ty vánoční, z křesťanského hlediska jsou jimi svátky jara – Velikonoce. Velký pátek je potom považován za svátek vůbec největší a nejdůležitější, byť je v našem kalendáři opomíjen.

Reklama

K Velikonocům se pojí řada náboženských, ale i světských tradic. Zejména mužské pokolení se těší na pomlázku, jakožto možnost beztrestného, ba naopak spíše žádaného a očekávaného „výprasku“ dívek a žen bez ohledu na věk. Hospodyňky se předhánějí, která nachystá lepší, rozmanitější a chutnější pohoštění pro koledníky a když se k tomu všemu přidá krásné jarní počasí, vůně kvetoucích stromů a květin, co chtít více?

Pečeme doma beránka

Mezi tradiční velikonoční pokrmy patří dozajista velikonoční nádivka, vejce na sto způsobů, jidáše slazené medem, velikonoční mazanec, přičemž hlavním symbolem Velikonoc je dozajista velikonoční beránek, bez kterého si oslavy svátku jara umí představit málokdo.

Beránka můžeme zakoupit hotového v kterémkoliv obchodě již několik týdnů před samotnými Velikonocemi. Proč si ale nepřipravit tuto pochoutku doma? Nejen, že je jednoduchá na přípravu, ale hlavně mnohem lepší, chutnější, voňavější, kypřejší a hlavně čerstvější, než z obchodu. Výsledek bude stát zato, neboť potěší nejen oko, ale hlavně naše chuťové buňky.

  1. Piškotový beránek
  2. Kynutý beránek
  3. Beránek z třeného těsta

Kvalitní forma základem

Základem pro pečení je forma ve tvaru beránka, která je k dostání v několika variantách – silikonová, keramická, která se skládá ze dvou dílů anebo také teflonová. Je na každém z nás, pro který typ se rozhodne, každopádně všechny při troše šikovnosti vedou ke kýženému cíli.

Beránka můžeme upéct ze tří druhů těst - piškotového, kynutého a v neposlední řadě třeného.

Receptů na beránka existuje celá řada, záleží jen a jen na nás, podle kterého z nich upečeme letošní pochoutku na náš sváteční stůl.

Tak dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Pokud máte vlastní recepty či nějaký nápad, budeme rádi, pokud s námi podělíte v komentářích!

1. Piškotový beránek

Ingredience

  • 180g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • 200g moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • citrónová kůra ze čtvrtiny citrónu
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Během šlehání přidáváme horkou vodu. Po částech zašleháme mouku a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy – máme-li formu dvojdílnou, těsto vlijeme jen do jedné části, přičemž vymažeme a vysypeme obě dvě - a pečeme v troubě vyhřáté na cca 175°C přibližně 45 minut. Po upečení beránka vyklopíme, necháme zchladnout a ozdobíme dle chuti a fantazie.

2. Kynutý beránek

Ingredience

  • 6 žloutků
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • citrónová kůra z 1 menšího citrónu
  • 500g hladké mouky
  • 6-7dl mléka
  • na kvásek 30g kvasnic
  • lžička cukru
  • 50ml mléka
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka na vysypání formy
  • kandované ovoce či rozinky

Postup

Připravíme si kvásek – ohřejeme mléko, vmícháme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme kvásek na teplém místě pod utěrkou vykynout. Mezitím utřeme máslo s cukrem a vejci, přidáme mouku a vlažné mléko – množství regulujeme podle hustoty těsta, přidáme citrónovou kůru a rozinky.

V poslední fázi do těsta zapracujeme vykynutý kvásek. Těsto posypeme moukou a dáme pod utěrku kynout. Vykynuté těsto přemístíme do formy a vložíme do trouby vyhřáté přibližně na 180°C asi 45 minut.

3. Beránek z třeného těsta

Ingredience

  • 150g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 150g moučkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic horké vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • citrónová kůra a šťáva
  • kandované ovoce – asi 100g
  • špetka soli

Postup

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vodu, olej a ušleháme do pěny. Po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva a pudinkem, přidáme citrónovou kůru. Z citrónovéšťávy, soli a bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do těsta.

Dle chuti přidáme kandované ovoce a takto připravené těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou či strouhankou vysypané formy. Pečeme 20 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 150°C a ještě zhruba 20 minut pečeme.


Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 4.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Autor Iveta Zouharová

Autor: Iveta Zouharová

Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Grilovaná zelenina – 3 originální recepty!

Zelenina na grilu dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů a pokud je dobře udělaná, i zatvrzelí milovníci steaků sahají po pestrých a křupavých zeleninových lahůdkách. Jak si ale takové dobroty připravit?

Jak cestovat letadlem: 9 věcí na které nezapomenout

Jak cestovat letadlem: 9 věcí na které nezapomenout

Létání letadlem je nejpohodlnější a nejrychlejší způsob cestování na dlouhé vzdálenosti. Létá se na dovolenou nebo třeba na služební cesty. Pojďte se podívat na 9 věcí, na které nezapomenout při cestování letadlem.


Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?

Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty d…

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.

Nejtypičtější velikonočním pečivem je bezesporu beránek následován jidášky a samozřejmě mazancem. Posledně jmenovaný se peče tradičně na Bílou sobotu a určitě by na svátečním stole neměl chybět.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

saaayush

sobota, 19. duben 2014
17:18

Beránek z třeného těsta vypadá i chutná výborně. Pekla jsem dva menší a tipuju, že do pondělka nevydrží.


Napsal: saaayush [Odpovědět]