verze pro tisk

Jak uvařit povidla?

1. září 2014

Když začnou dozrávat švestky a úroda je veliká, je na čase se rozhodnout, co s nimi. Můžete si nechat vypálit slivovici, ale rozhodně stojí za to, uvařit si také domácí švestková povidla. Ta využijete po celý rok na koláče, do buchet nebo jen tak namazat na chléb. A věřte, že budou lepší než ta kupovaná.

Reklama

Švestková povidla

Na švestková povidla se nejlépe hodí dobře zralé švestky, které už skoro padají ze stromu.

Máte na výběr z několika postupů jak povidla uvařit - klasický postup, kdy je třeba na povidla dohlížet a hodně míchat, pak velmi oblíbený postup bez míchání nebo připravu povidel v pečící troubě.

Na povidla budete potřebovat švestky, cukr, ocet nebo citronovou šťávu, koření - badyán, skořice a hřebíček a trochu rumu, který zajistí delší trvanlivost. Na 6kg švestek se obvykle používá 1kg cukru a 250ml octa a po špetce badyánu, skořice a hřebíčku, a to bez ohledu na použitý postup přípravy. Množství jednotlivých ingrediencí lze upravovat podle zralosti (sladkosti) švestek a vaší chuti - někdo skoro nesladí, jiný raději použije namísto octa citronovou šťávu.

Povidla vařená za stálého míchání

Tento postup patří mezi ty nejznámější, ale je náročný jak časově, tak fyzicky, protože je nutné povidla během přípravy stále míchat.

Švestky umyjte, osušte a vypeckujte. Poté je umelte v masovém mlýnku a vzniklou hmotu vložte do hrnce. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte je asi hodinu. Přidejte citronovou šťávu nebo ocet a cukr. Oslazená povidla dál vařte na mírném ohni 1-2 hodiny, dokud nebudou mít požadovanou hustotu. Stále pravidelně míchejte, aby se povidla nepřipalovala ke dnu hrnce. Nakonec ochuťte povidla kořením a rumem. Hotová povidla nalijte do sklenic a zavřete víčky.

Povidla vařená bez míchání

Tento postup pro výrobu povidel je sice také časově náročný, ale odpadá zdlouhavé míchání. Množství použitých ingerdiencí je stejné jako u předchozího receptu - 6kg švestek, 1 kg cukru, 250ml octa, koření a 100-150ml rumu.

Švesty omyjte, osušte a vypeckujte. Vložte je do dostatečně velkého hrnce a prosypte je cukrem a zalijte octem. Takto je nechte 24 hodin odležet, nejlépe na chladném místě. Hrnec přeneste na sporák, přiklopte poklicí a začněte vařit - první hodinu vařte zprudka a poté ještě dalších 5 hodin mírným varem. Po celou dobu přípravy se nesmí švestky zamíchat. Uvařenou směs rozmixujte tyčovým mixerem do hladka, přidejte koření a rum, zamíchejte. Takto hotová povidla přelijte do čistých skleniček a skleničky zavřete, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Povidla pečená v troubě

Další možností, jak povidla připravit, je pečení v troubě. Ani zde není třeba švestky při přípravě míchat. Švestky omyjte a vypeckujte. Dejte je do pekáčku a zalijete octem. Pečete na 250°C asi 30 minut. Poté je zasypejte polovinou cukru a pečte dál asi 15 minut. Po 15 minutách přisypte zbytek cukru a pečte ještě asi 15-30 minut. Nakonec je rozmixujte a dochuťte kořením podle chuti, dejte do sklenic a máte hotovo.

Možnosti použití

Povidla můžete použít k přípravě buchet, koláčů nebo jako přílohu ke zvěřině a masu. U čerstvých povidel určitě neodoláte a budete je také chodit ujídat jen tak samotná na lžičku.

Jestli se vám povidla zdají málo sladká, můžete je před použitím dosladit. Jestli vám povidla časem ztrvdnou, stačí je před použitím rozvařit s trochou vody.

Tak dobrou chuť.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak uvařit kukuřici?

Jak uvařit kukuřici?

Kdo jednou ochutnal vařenou kukuřici, nemůže si tuto lahůdku vynachválit. Žluťoučká a sladká kukuřice je nejen zdravá, ale také moc dobrá. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Jak si můžete doma kukuřici připravit?

Hrachová polévka s krutony - jak připravit?

Hrachová polévka s krutony - jak připravit?

Dosud jsou polévky v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Stejně tak dobře mohou být podávány jako lehčí večeře. V poslední době se stále více používají polotovary, které často bývají velmi slané a překořeněné. Zkuste si uvařit tuto plévku, překvapí vás jednoduchostí a chutí.


5 tipů, jak na domácí perník!

5 tipů, jak na domácí perník!

Honí vás mlsná a vy nemáte napečeno? Jestli vaše spíž ukrývá základní potraviny, určitě dokážete za malou chvilku vykouzlit úžasný a jednoduchý moučník. Řeč je samozřejmě o domácím perníku. Jak ho připravit, upéct a třeba i vylepšit?

Jak se vaří kulajda?

Jak se vaří kulajda?

Některé polévky jsou tak vydatné, že je hravě můžete vydávat za hlavní chod. Mezi ně patří i kulajda, která zasytí, přitom potěší žaludek a navíc provoní celý byt. Pravá jihočeská kulajda by měla být hustá a vonět po houbách. Jak ale uvařit takovou kulajdu, že se po ní bude olizovat celá rodina?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jan

čtvrtek, 27. srpen 2015
19:47

Všude se píše, že se nesmí se švestkami míchat, jen se kopíruje nějaký VŠEOBECNÝ BLÁBOL, "ale proč"? já snima míchám normálně a žádnou změnu k horšímu jsem NIKDY nezaznamenal. tak v čem je problém????


Napsal: Jan [Odpovědět]