verze pro tisk

Powerball - jak a proč ho používat?

3. květen 2014

Viděli jste někdy partičku lidí, kdy jeden z nich v ruce točí podivnou svítící koulí a ostatní ho povzbuzují? Pak šlo s největší pravděpodobností o powerball. Ale nejedná jen o zábavu, ale také o pomůcku vhodnou k posilování a rehabilitaci. Jak a proč powerball používat?

Reklama

Co je powerball?

Powerball je koule o velikosti tenisového míčku, kde pohybem ruky roztočíte vnitřní část powerballu. Pracuje na principu gyroskopu - je to koule, která rotuje kolem osy v ocelovém prstenci. Pokud ho rotočíte opravdu rychle, může dosáhnout rychlosti až 15 000 otáček za minutu se zátěží přes 18kg. Čím rychleji se powerball točí, tím větší je odpor, který dává. Když držíte roztočený powerball v ruce, máte pocit, že držíte živý předmět.

Powerball byl původně vyroben americkou NASA a měl sloužit kosmonatům pro posilování ve stavu beztíže. Je výbornou pomůckou pro posilování svalů paží, při rehabilitaci i tréninku sportovců. Navíc přináší spoustu zábavy a možnost soutěžení.

Na trhu je spousta modelů - obyčejné powerbally bez otáčkoměru, s otáčkoměrem, se světelnými efekty, s automatickým startem, ale i luxusní kovové modely. Při správném zacházení vám bude powerball sloužit několik let. Nejjednodušší powerball s otáčkoměrem pořídíte již od 600Kč.

Proč ho používat?

Powerball lze využít při posilování a rehabilitaci. Využijí ho sportovci (golfisté, tenisté, lezci), muzikanti (hráči na strunné, dechové a klávesové nástroje) a lidé, kteří pracují u počítače.

Pro posilování prstů, rukou, zápěstí a paží není účinější a efektivnější cvik nebo nářadí. Kromě toho uvolníte a posílíte ramena. Nejefektivnější je pro posilování zápěstí, které se posiluje v téměř každé poloze ruky. Každý den ucítíte růst vašeho výkonu a síly. Předloktí zesílíte již po týdnu používání, zápěstí a prsty po 14 dnech.

Rehabilitace

K rehabilitaci se používá především u syndromu karpálního tunelu a nemocích z jednostranného zatížení ruky například při práci na počítači. Může se použít i při rehabilitaci tenisového loktu nebo zranění zápěstí.

Jak ho používat?

Nejprve musíte powerball roztočit. Dá se nastartovat pomocí startovací šňůrky, která je součástí balení, ale časem se jistě naučíte powerball nastartovat jen skluzem dlaně po jeho povrchu. Když powerball nastartujete a pevně ho chytnete do dlaně, plynulým pohybem ruky budete zvyšovat otáčky uvnitř rotoru. Powerball můžete roztočit na obě strany a pokud začínáte nenechte se odradit, že vám to ze začátku nepůjde - jako vše i powerball chce trochu cviku.

Posilování paží

Na internetu najdete veliké množství cviků s powerballem. Pro posilování předloktí mějte ruku mírně od těla, lehce pokrčenou v lokti. Podle směru rotace budete posilovat vnější nebo vnitřní svaly předloktí. Pokud budete mít ruku v lokti pokrčenou do pravého úhlu, budete podle směru rotace posilovat biceps nebo triceps. S rukou podél těla posílíte prsní sval nebo rameno.

Pokud jen nesoutěžíte, ale používáte ho k posilování, posilujte vždy obě ruce. Ideální je procvičit všechny svaly rukou, abyste si neuškodili právě jednostranným zatěžováním ruky. Začatečník po pár minutách nebude cítit ruku, proto začínejte trénovat v malých dávkách a postupně přidávejte. Stačí cvičit jen pár minut denně, abyste cítili efekt a účinky cvičení.

Největší výhodou powerballu je, že ho můžete používat při každé volné chvilce - o přestávce ve škole, při pauze v práci, cestou autobusem, při sledování televize.

Takže pokud nevíte čím obdarovat kamaráda nebo vaše nejbližší nějakým vtipným a zároveň užitečným dárkem, zvažte i powerball, protože jeho majitel si s ním užije spoustu legrace.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3.29 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Proč používat sirup z agáve?

Proč používat sirup z agáve?

Chcete nahradit bílý cukr ve stravě za zdravější variantu a chcete něco jiného než med? Pak máte možnost vyzkoušet sirup z agáve. Jeho používání přináší spoustu výhod.

Tejpovací pásky: jak je používat a proč?

Tejpovací pásky: jak je používat a proč?

Určitě jste si všimli sportovců oblepených barevnými náplastmi a říkali si, na co to vlastně mají. Jde o tejpovací pásky, které se používají v medicíně, a při rehabilitacích namožených svalů a kloubů. Je to jen záležitostí sportovců nebo můžete pásky využít i vy?


Proč používat olivový olej?

Proč používat olivový olej?

Olivový olej, tolik oblíbený ve Středomoří, používá u nás čím dál víc lidí. Pro svoje skvělé vlastnosti je nedílnou součástí kuchyně v Itálii, Řecku, Španělsku a dalších zemích. Čím je tak prospěšný a jaké výhody nám jeho používání přinese?

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Bazalka pravá je hojně pěstovanou rostlinou. Výhodou je, že ji můžete pěstovat nejen na zahrádce před domem, ale také v květináčích v bytě, který vám příjemně provoní.




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!