verze pro tisk

Proč používat sirup z agáve?

22. březen 2014

Chcete nahradit bílý cukr ve stravě za zdravější variantu a chcete něco jiného než med? Pak máte možnost vyzkoušet sirup z agáve. Jeho používání přináší spoustu výhod.

Reklama

Jak se získává

Sirup z agáve je přirozené sladidlo, které se získává z kaktusu agáve. Je původem z Mexika. V podstatě se jedná o šťávu, která vytéká z listů kaktusu po jejich naříznutí. Vyrábí se technologií odpařování ve vakuu při teplotě do 45°C. Právě díky nízké teplotě při výrobě zůstávají v sirupu zachovány jeho výživové hodnoty.

Vlastnosti sirupu

Sirup obsahuje velké množství fruktozy, menší množství glukozy a sacharozy. Protože je fruktoza sladší než řepný cukr, je sirup z agáve dvakrát sladší než bílý cukr, ale i med.

Díky neutrální chuti se výborně hodí na pečení, k doslazení müsli, kaší, do čaje i do kávy. Sirup oproti medu necukernatí.

Výhody - proč sirup používat

Vhodný pro diabetiky

Hlavní složkou sirupu je inulin, který nestimuluje slinivku k produkci inzulinu a tak nedochází ke zvýšení hladiny krevního cukru tak jako po konzumaci medu nebo cukru. Glykemický index sirupu je nízký. Díky těmto vlastnostem je sirup vhodný pro některé diabetiky, pro hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharozy. Při diabetu se před použitím sirupu raději poraďte se svým lékařem.

Vysoký obsah vitamínů a minerálů

Agávový sirup má vysoký obsah železa a nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku.

Příznivé účinky na trávící systém

Inulin je probiotikum a podporuje zdravou střevní mikrofloru. Sirup se velmi dobře tráví, podporuje metabolické funkce, činnost žlučníku a trávení tuků.

Vhodný při redukční dietě

Sirup je vhodný pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Díky dvojnásobné sladivosti ho lze použít poloviční množství, tudíž při stejné sladké chuti zkonzumujete poloviční množství kalorií.

Proti cholesterolu

Působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Powerball - jak a proč ho používat?

Powerball - jak a proč ho používat?

Viděli jste někdy partičku lidí, kdy jeden z nich v ruce točí podivnou svítící koulí a ostatní ho povzbuzují? Pak šlo s největší pravděpodobností o powerball. Ale nejedná jen o zábavu, ale také o pomůcku vhodnou k posilování a rehabilitaci. Jak a proč powerball používat?

Tejpovací pásky: jak je používat a proč?

Tejpovací pásky: jak je používat a proč?

Určitě jste si všimli sportovců oblepených barevnými náplastmi a říkali si, na co to vlastně mají. Jde o tejpovací pásky, které se používají v medicíně, a při rehabilitacích namožených svalů a kloubů. Je to jen záležitostí sportovců nebo můžete pásky využít i vy?


Proč používat olivový olej?

Proč používat olivový olej?

Olivový olej, tolik oblíbený ve Středomoří, používá u nás čím dál víc lidí. Pro svoje skvělé vlastnosti je nedílnou součástí kuchyně v Itálii, Řecku, Španělsku a dalších zemích. Čím je tak prospěšný a jaké výhody nám jeho používání přinese?

Jak a proč nahradit bílý cukr?

Jak a proč nahradit bílý cukr?

Určitě jste slyšeli, že se cukru také říká bílý jed. Proč cukr tolik škodí? Lze ho nějak nahradit? Na tyto otázky vám odpovíme v našem článku.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Monserrate

pátek, 5. duben 2019
06:28

I think the admin of this web page is actually working hard in support of his site, as
here every stuff is quality based information.


Nola

pondělí, 8. duben 2019
07:55

Hi, after reading this remarkable piece of writing i am as well happy
to share my know-how here with friends.


Napsal: Nola [Odpovědět]

Alda

úterý, 23. červenec 2019
08:48

Appreciate this post. Will try it out.


Napsal: Alda [Odpovědět]

Terrance

středa, 14. srpen 2019
05:21

I every time used to study piece of writing in news papers but now
as I am a user of web thus from now I am using
net for posts, thanks to web.


Roxanna

sobota, 9. listopad 2019
13:31

I am sure this post has touched all the internet viewers,
its really really pleasant post on building up new web site.


Jolene

pondělí, 11. listopad 2019
06:37

Hi there to every body, it's my first pay a visit of this weblog; this blog contains
awesome and truly excellent data in favor of readers.