verze pro tisk

Jak správně solit

9. květen 2014

Sůl je součástí našeho každodenního života. Bohužel většinou solíme mnohem víc než je zdravé, což přináší zdravotní rizika. Ale bez soli by to nebylo ono. Jak a kolik správně solit?

Reklama

Nadměrné solení škodí

Konzumovat vysoké množství soli je špatný zlozvyk. Doporučená denní dávka soli je 3-5g, ale dospělí lidé většinou spotřebují denně více než 10g. Z toho je 75% zkonzumované soli skryto v potravinách jako jsou uzeniny, konzervy, různé polotovary a další.

Kuchyňská sůl prochází procesem čištění při kterém je z přírodní soli odstraněno spousta minerálů. Nerafinovaná kuchyňská sůl obsahuje 75% chloridu sodného a zbytek jsou minerály. Rafinovaná sůl, kterou používáme v kuchyni, je téměř z 99% chlorid sodný.

Zdravotní rizika spojená s nadměrným solením

Je prokázáno, že nadměrné solení zvyšuje krevní tlak. Vysoké množství sodíku v organismu přispívá k poškození cév a vede ke zvýšení rizika vzniku mrtvice a poškození srdeční tkáně. Na sodík ve tkáních se váže voda a vznikají otoky. Je zde i souvislost mezi nadměrným solením a obezitou - po slaných jídlech máte žízeň a pokud ji zaháníte slazenými nápoji, zaděláváte si na problém s nadváhou.

Sůl a malé děti

Malé děti by měly mít soli co nejméně. Kojencům a batolatům do 1 roku by se strava neměla přisolovat vůbec. Po prvním roce věku solíme jen velmi málo. Děti do 8 let by měly mít asi čtvrtinové množství soli co používají dospělí lidé. A i poté je dobré se solí šetřit a netvořit tak u dětí špatné návyky. S velkým množstvím soli navíc povzbuzujeme chuť na sladké a to dětem také neprospívá.

Jak omezit příjem soli?

Sůl je do jisté míry návyková a spousta lidí solí jen ze zvyku. Člověk, který hodně solí, má na vysoký obsah soli navyklé chuťové pohárky a málo slaná potrava mu může přijít mdlá a bez chuti. Pokud ale postupně sníží příjem soli, během pár týdnů si zvykne a pokud by si osolil jako dřív, připadalo by mu jídlo přesolené.

Vzhledem k tomu, že 75% celkového denního příjmu soli je ukryté v potravinách, je třeba dávat pozor na to co jíme. Omezit v našem jídelníčku uzeniny, konzervy a jiné polotovary. Vysoký obsah soli je například ve tvrdých sýrech, ale také v maggi a jiných dochucovadlech. O slaných chipsech nebo tyčkách není třeba se zmiňovat.

V kuchyni místo soli používejte zelené bylinky, které dodají jídlu výraznou chuť.

Jak solit potraviny

Sůl v malém množství dokresluje a pomáhá vyzdvihnout ostatní chutě jídla. Pokud je použitá nesprávně, může výrazně změnit chuť nebo vzhled pokrmu.

Pro solení jednotlivých jídel existují určitá pravidla. Vždy je lepší solit méně než více, případně můžeme jídlo později dosolit.

Maso na dušení nebo pečení solíme před přípravou. Pokud je chceme zprudka opékat (bifteky, steaky), solíme až před podáváním. Kdybychom maso osolili před přípravou, pustilo by šťávu a vlastně bychom ho dusili. Drůbež k pečení solíme před přípravou na povrchu i uvnitř. Vnitřnosti také solíme až když jsou hotové, protože by byly tvrdé.

U zeleniny je to různé - brokolici nebo hrášek solíme až na konci přípravy, aby si zachovali pěknou barvu. Hrách nebo fazole solíme až když změknou, protože by jinak zůstaly tužší.

Polévku solíme až v poslední čtvrtině vaření. Pokud ji osolíme nazačátku, bude mít výraznější chuť, ale nebude tak čirá.

Pokud připravujeme knedlíky, osolíme těsto i vodu ve které se budou vařit. Při přípravě domácích nudlí těsto nesolíme, ale solíme vodu ve které se budou vařit. Nudle by se nedaly usušit.

Používáte-li jodidovanou sůl, musíte ji po každém použití pečlivě uzavřít, protože jinak dochází k vyprchávání jódu ze soli.

Zapřemýšlejte nad tím, kolik soli používáte a pokuste se dostat na správné množství, omezíte tím rizika spojená s nadměrným solením.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak správně dělat dřepy?

Jak správně dělat dřepy?

Dřepy všichni známe z hodin tělocviku. Málokdo je měl rád, přitom ale správně provedený dřep je tolik účinný pro tvarování nohou a hýždí a také pro tvorbu svalové hmoty. Správně provést dřep ovšem není jen tak a spousta lidí ani neví jak na to. Není to jen o tom se rovně postavit a jít do dřepu a zp…

Jak správně stolovat?

Jak správně stolovat?

Je velký omyl myslet si, že lidé jedí jen proto, aby se nasytili. Pokud by tomu tak skutečně bylo, těžko by vznikl kuchyňský stůl. Stůl se stal místem, kde lidé nejen jedí, ale kde se setkávají po náročném dni, vytváří zde rodinnou pohodu, pospolitost. Správně vychovaný člověk ví, jak se u takového …


Jak správně cvičit kliky?

Jak správně cvičit kliky?

Rozhodli jste se, že uděláte něco pro své tělo a začnete cvičit a posilovat? Každému se ale nechce hned do posilovny mezi zkušené sportovce. Lze i tak najít způsob, jak správně a efektivně posilovat doma? Co takhle milované i nenáviděné kliky? Jak je správně cvičit?

Jak správně vybrat lyže?

Jak správně vybrat lyže?

Jízda na lyžích patří k oblíbeným zimním sportům. Na trhu se nabízí veliké množství různých druhů lyží a vybrat ty správné bývá někdy obtížné. V jednom z předchozích článků jsme vám poradili jak vybrat běžky, nyní se zaměříme na sjezdové lyže. Jak tedy lyže správně vybrat?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!