verze pro tisk

Čaje na detoxikaci jater

27. březen 2014

Játra jsou jeden z nejdůležitějších orgánů v těle. Mají na starost čištění krve od odpadních látek. Nezdravým způsobem života dochází k jejich znečištění a játra nemohou správně fungovat. Potom je vhodné pustit se do jejich detoxikace. Jaký čaj je pro detoxikaci jater nejlepší?

Reklama

Játra a jejich funkce

Játra jsou největší orgán v těle. Mají asi 500 různých funkcí. Odstraňují odpadní a toxické látky z krve, vyrábějí žluč, která pomáhá při trávení potravy, metabolizují tuky, sacharidy i bílkoviny, jsou zásobárnou vitamínů a železa. Odstraňují chemikálie, jedy a staré červené krvinky z krve.

Když játra nefungují

Pokud jsou játra zanesena odpadními látkami, nemohou naplno fungovat a můžete se cítit malátní a unavení. Další z příznaků nefungujících jater jsou střídání pocitů horka a chladu, bolest břicha, zadržování vody, nadýmání. Pokud játra selžou, dochází k poruchám metabolismu a srážlivosti krve.

Čím játra zatěžujeme?

Nejvíce jsou zatěžována alkoholem, kouřením, užíváním léků, tučnými a smaženými jídly a bílým cukrem.

Bylinky na játra

Nejznámější bylinou, která se používá na pročištění jater je ostropestřec mariánský.

Z ostatních bylin to jsou smetanka lékařská jinak známá jako pampeliška, zeměžluč nebo měsíček lékařský. Smetanka lékařská v komibnaci s kopřivou nejen čistí játra, ale i střeva a krev. Z ostropestřce se používají semena, ze smetanky se kořen, z měsíčku květ a ze zeměžluče nať.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (silybum marianum) je mohutný bodlák s purpurovými květy. Jeho semena obsahují látku silymarin, která regeneruje jaterní buňky. Ostropestřec chrání játra před nežádoucími látkami, které se běžně vyskytují v potravě (nasycené tuky, dusičnany, alkohol, atd.). Zmírňuje následky poškození jater dlouhodobým nadměrným pitím alkoholu.

Při detoxikační kůře na játra je vhodné ostropestřec užívat pravidelně několik týdnů nejlépe 2-3x do roka. Při této kůře se nedoporučuje pít alkohol, jíst tučné potraviny a užívat syntetické léky. Čaj z ostropeřce je hodně hořký a semena k jeho přípravě můžete koupit v lékárně. Semena se pro přípravu čaje musí nejprve rozdrtit, aby se mohla uvolnit účinná látka. Ostropestřec nesmí pít těhotné a kojící ženy a lidé s vysokým krevním tlakem.

Čaje na detoxikaci jater

V lékárně si můžete zakoupit již připravené směsi na detoxikaci jater nebo si čajovou směs můžete připravit sami z jednotlivých bylinek.

Čaj z drcených semen ostropestřce

1 čajovou lžičku drcených semen ostropestřce zalijte 250ml vařící vody a nechejte 10-15 minut louhovat. Poté čaj slijte a užívejte nejlépe horký po malých doušcích. Čaj se pije 3x denně – ráno na lačno, před obědem a večer před spaním.

Čaj na zánět jater

Pro přípravu směsi použijte po lžičce natě pelyňku, řepíku, zeměžluče a 2 lžičky drcených semen ostropestřce. Vše smíchejte a lžičku této směsi zalijte 250ml vroucí vody, nechte 10-15 minut louhovat. Po scezení užívejte 3x denně před jídlem.

Čaj na cirhozu jater

Pro přípravu směsi použijte semena drceného ostropestřce, kořen čekanky, nať řepíku, třezalky a vlaštovičníku a listy jaterníku. Vše smíchejte a 2 lžíce směsi dejte do studené vody a nechejte 12 hodin macerovat. Poté přeceďte a užívejte 3x denně na lačno.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak na detoxikaci organismu?

Jak na detoxikaci organismu?

S příchodem jara se často mluví o detoxikaci organismu. Po náročné zimě, kdy vaše tělo nahromadilo spoustu škodlivých látek, je čas se očistit. Detox ale není jen jarní záležitostí a pročistit své tělo od škodlivin můžete v podstatě kdykoliv v průběhu roku. Jak na něj?

Pohanka - proč ji jíst?

Pohanka - proč ji jíst?

Myslíte si, že pohanka a podobné potraviny jsou jen pro vegetariány a makrobiotiky? Pak jistě nevíte, že pohanka u nás byla v minulosti velmi používaná a oblíbená. Vzhledem ke svým příznivým účinkům na lidské tělo se začíná na náš stůl postupně vracet. A proč byste ji měli jíst?


Proč pít zelený čaj?

Proč pít zelený čaj?

Pití zeleného čaje je velmi oblíbené v Číně, Japonsku a Korei. Do západní Evropy se tento čaj dostal až dlouho po čaji černém, ale pro svoje účinky na lidský organismus je velice populární.

Jaterní dieta - co jíst a co nejíst?

Jaterní dieta - co jíst a co nejíst?

Byli jste u lékaře a ten vám nakázal dodržovat jaterní dietu? Tato dieta má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Pojďme se podívat na to, jak jaterní dietu dodržovat, co můžete jíst a co ne.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Rigoberto

neděle, 30. červenec 2017
18:57

Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of
volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

Your blog provided us useful information to
work on. You have done a wonderful job!