verze pro tisk

Žlučníková dieta - jak na ní?

2. duben 2014

Je vám často špatně po tučném jídle nebo jste prodělali žlučníkový záchvat? Pak vám nejspíš lékař doporučil žlučníkovou dietu. Jaká jsou pravidla této diety? Co je povoleno a co ne?

Reklama

K čemu žlučník slouží?

Žlučník se nachází na pravé straně pod žebry. Je zásobárnou žluči, která pomáhá rozmělňovat tuky a tím usnadňuje jejich trávení a vstřebávání. Jeho aktivita se zvyšuje po silně kořeněném, tučném nebo smaženém jídle.

Kdy je nutné dodržovat dietu?

Žlučníkový záchvat se projevuje jako ostrá pichlavá bolest na pravé straně pod žebry. Může trvat krátkou chvíli, ale může vás potrápit i celou noc. Žlučníková dieta funguje jako prevence žlučníkových záchvatů. Lékař vám ji nařídí při chronickém onemocnění žlučníku nebo po operaci.

Pokud se u vás vyskytne žlučníkový záchvat, budete muset ještě 2 dny poté dodržovat velmi přísnou dietu s dostatečným množstvým tekutin. Dietní opatření je třeba dodržovat i v období kdy jste bez obtíží.

Pravidla žlučníkové diety

Žlučníková dieta je velmi přísná a je založena na snížení obsahu tuku a cholesterolu ve stravě. Jídlo by mělo být lehce stravitelné bez vysoce kalorických jídel. Denní příjem tuků by neměl překročit 60g tuku za den.

Důležité je stravovat se pravidelně v 5-6 denních dávkách. Hladověním dochází k podráždění žlučníku, proto jezte nejdéle po 3 hodinách. Dbejte na dostatečný pitný režim a omezte večerní přejídání se.

Vyhněte se smaženým a tučným jídlům, omezte cukr a nepijte silné černé čaje a kávu. Kávu můžete nahradit meltou. Jídla připravujte především dušením nebo vařením.

A kterým konkrétním potravinám při dietě se vyhnout a které naopak jíst? Zde je přehled.

Nevhodné potraviny

  • maso - tučné vepřové a hovězí maso, nakládané maso, husa, kachna, slepice, smažená masa, minutky, bůček
  • uzeniny - paštiky, tučné salámy a klobásy, konzervy
  • tuky - sádlo, lůj, přepalované tuky
  • ryby - kapr, losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji
  • mléko a mléčné výrobky - plnotučné výrobky, výrobky s vyšším obsahem tuku, tučné a plísňové sýry, smetana
  • polévky a omáčky - tučné vývary, tučné a máslové omáčky
  • vejce - vařená, smažená i míchaná
  • pečivo - čerstvé a kynuté pečivo, sladké a smažené pečivo jako jsou například koblihy
  • zelenina - zelí, kapusta, cibule, česnek, paprika, ředkvičky, křen, luštěniny
  • ovoce - rybíz, angrešt, jahody, maliny, hrozny, hrušky, fíky, kokos, ořechy, mák švestky jablka.
  • nápoje - alkohol, zrnková káva, čokoláda, silné kakao, perlivé nápoje
  • koření a pochutiny - majonéza, tatarská omáčka, pepř, paprika, hořčice
  • sladkosti - dorty, smetanové nanuky a zmrzlina, máslové krémy, čokoláda

Vhodné potraviny

  • maso - libové maso - telecí, králičí, kuřecí, libové hovězí, jehněčí
  • uzeniny - nízkotučné šunky
  • ryby - treska, čerstvý nebo chlazený tuňák, pstruh, okoun
  • tuky - olivový olej, máslo, margaríny na mazání
  • mléčné výrobky - nízkotučné sýry a výrobky
  • polévky - netučné vývary
  • pečivo - celozrnný chléb, pšeničný chléb
  • oblininy - ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny, kukuřičné lupínky
  • cukry - třtinový, hroznový, med
  • ovoce - jablka a hrušky bez slupky, banány, citrusy
  • koření - skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak

Pokud budete dietu poctivě dodržovat, vyhnete se nepříjemným obtížím a budete se cítit lépe. Vždyť vyřadit ze svého jídelníčku tučné a smažené jídlo prospěje i lidem, kteří na žlučník netrpí.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jaterní dieta - co jíst a co nejíst?

Jaterní dieta - co jíst a co nejíst?

Byli jste u lékaře a ten vám nakázal dodržovat jaterní dietu? Tato dieta má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Pojďme se podívat na to, jak jaterní dietu dodržovat, co můžete jíst a co ne.

Potravinové alergie, jak je odhalit?

Potravinové alergie, jak je odhalit?

Stále více lidí trápí různé alergie a to i ty potravinové. Jestli i vy máte podezření, že jste na nějakou potravinu alergičtí, máte několik možností jak si své podezření potvrdit. Co je potravinová alergie, jak se projevuje a jak ji odhalit?


Dna - jak se při této nemoci stravovat?

Dna - jak se při této nemoci stravovat?

Bolestivě oteklý kloub na palci u nohy, to je nejčastější projev dny. Pokud touto nemocí trpíte, nebo někdo ve vašem okolí, je potřeba dodržovat jistá dietní opatření. Tím můžete částečně ovlivnit počet záchvatů dny a ušetřit se od bolesti. A jaká jsou pravidla pro stravování?

Jak na detoxikaci organismu?

Jak na detoxikaci organismu?

S příchodem jara se často mluví o detoxikaci organismu. Po náročné zimě, kdy vaše tělo nahromadilo spoustu škodlivých látek, je čas se očistit. Detox ale není jen jarní záležitostí a pročistit své tělo od škodlivin můžete v podstatě kdykoliv v průběhu roku. Jak na něj?




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!