
Jak a proč nahradit bílý cukr?
18. únor 2014Určitě jste slyšeli, že se cukru také říká bílý jed. Proč cukr tolik škodí? Lze ho nějak nahradit? Na tyto otázky vám odpovíme v našem článku.
ReklamaBílý cukr a jeho vliv na zdraví
Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy rafinací. To je proces, kdy se cukr chemicky čistí od nežádoucích nečistot. Dochází při něm ale i k odstranění minerálů a vitamínů.
Cukr je silně návykový, má vliv na vznik srdečních onemocnění, při nadměrné konzumaci zvyšuje riziko obezity, vysokého krevního tlaku, zvyšuje se hladina cukru v krvi nebo hodnota "zlého cholesterolu".
Velké množství cukru zapříčiňuje oslabení imunity a přispívá ke vzniku zubního kazu. Protože narušuje rovnováhu minerálních látek v těle, podílí se na vzniku osteoporózy. Cukr narušuje střevní mikroflóru a je kyselinotvorný, takže podporuje růst kvasinek, tzn. zvýšený výskyt kvasinkových infekcí.
Výskyt cukru v potravinách
Protože je cukr návykový a výrobci nás chtějí donutit, abychom kupovali jejich výrobky, přidává se i do potravin, kde byste ho nečekali. Proto pokud se chcete cukru vyhnout, čtěte pozorně etikety a složení potravin.
Velké množství obsahuje například kečup, jídla pro děti, ochucené jogurty a mléka, limonády, džusy i alkoholické nápoje. Snídaňové cereálie, o kterých v reklamách slyšíte, že jsou zdraví prospěšné, také obsahují velké množství cukru. Ale napadlo by vás, že se cukr přidává i do pečiva?
Jak nahradit bílý cukr v jídelníčku
Nahraďte ho jinými sladidly
Všude tam kde to jde, nahraďte cukr za jiná sladidla. Můžete použít následující:
- třtinový cukr - obsahuje stejně energie jako bílý cukr, ale obsahuje navíc vlákninu, vitamíny a minerály
- melasa - vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru, ale má vysoký obsah minerálů a živin
- med
- javorový sirup - je přírodní látka, která se získává z mízy javoru
- stévie - je rostlina s nízkou kalorickou hodnotou, která je ale velmi sladká (mnohem více než cukr), proto ji používejte opatrně
- agáve sirup - je také sladší než sirup
- ovoce čerstvé nebo sušené - použijte například k ochucení bílého jogurtu
Omezte jeho používání
Postupně přestaňte sladit kávu a čaj, kupujte si džusy bez přidaného cukru. Nepijte slazené a barvené limonády, omezte sladkosti. Při vaření a pečení dávejte menší množství cukru než se píše v receptech.
Pozor na výrobky, na kterých je napsáno, že jsou bez cukru, protože ty obsahují umělá sladidla, která také nejsou zdraví prospěšná.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!