verze pro tisk

Jak a proč nahradit bílý cukr?

18. únor 2014

Určitě jste slyšeli, že se cukru také říká bílý jed. Proč cukr tolik škodí? Lze ho nějak nahradit? Na tyto otázky vám odpovíme v našem článku.

Reklama

Bílý cukr a jeho vliv na zdraví

Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy rafinací. To je proces, kdy se cukr chemicky čistí od nežádoucích nečistot. Dochází při něm ale i k odstranění minerálů a vitamínů.

Cukr je silně návykový, má vliv na vznik srdečních onemocnění, při nadměrné konzumaci zvyšuje riziko obezity, vysokého krevního tlaku, zvyšuje se hladina cukru v krvi nebo hodnota "zlého cholesterolu".

Velké množství cukru zapříčiňuje oslabení imunity a přispívá ke vzniku zubního kazu. Protože narušuje rovnováhu minerálních látek v těle, podílí se na vzniku osteoporózy. Cukr narušuje střevní mikroflóru a je kyselinotvorný, takže podporuje růst kvasinek, tzn. zvýšený výskyt kvasinkových infekcí.

Výskyt cukru v potravinách

Protože je cukr návykový a výrobci nás chtějí donutit, abychom kupovali jejich výrobky, přidává se i do potravin, kde byste ho nečekali. Proto pokud se chcete cukru vyhnout, čtěte pozorně etikety a složení potravin.

Velké množství obsahuje například kečup, jídla pro děti, ochucené jogurty a mléka, limonády, džusy i alkoholické nápoje. Snídaňové cereálie, o kterých v reklamách slyšíte, že jsou zdraví prospěšné, také obsahují velké množství cukru. Ale napadlo by vás, že se cukr přidává i do pečiva?

Jak nahradit bílý cukr v jídelníčku

Nahraďte ho jinými sladidly

Všude tam kde to jde, nahraďte cukr za jiná sladidla. Můžete použít následující:

  • třtinový cukr - obsahuje stejně energie jako bílý cukr, ale obsahuje navíc vlákninu, vitamíny a minerály
  • melasa - vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru, ale má vysoký obsah minerálů a živin
  • med
  • javorový sirup - je přírodní látka, která se získává z mízy javoru
  • stévie - je rostlina s nízkou kalorickou hodnotou, která je ale velmi sladká (mnohem více než cukr), proto ji používejte opatrně
  • agáve sirup - je také sladší než sirup
  • ovoce čerstvé nebo sušené - použijte například k ochucení bílého jogurtu

Omezte jeho používání

Postupně přestaňte sladit kávu a čaj, kupujte si džusy bez přidaného cukru. Nepijte slazené a barvené limonády, omezte sladkosti. Při vaření a pečení dávejte menší množství cukru než se píše v receptech.

Pozor na výrobky, na kterých je napsáno, že jsou bez cukru, protože ty obsahují umělá sladidla, která také nejsou zdraví prospěšná.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Proč používat sirup z agáve?

Proč používat sirup z agáve?

Chcete nahradit bílý cukr ve stravě za zdravější variantu a chcete něco jiného než med? Pak máte možnost vyzkoušet sirup z agáve. Jeho používání přináší spoustu výhod.

Sladidla v potravinách - proč se jim vyhnout?

Sladidla v potravinách - proč se jim vyhnout?

Sladká chuť je pro člověka přirozená, vždyť se s ní poprvé setkáme už v mateřském mléce. Člověk potřebuje cukry ke svému životu, protože jsou zdrojem energie. Většina lidí bohužel konzumuje nadměrné množství cukrů a s tím souvisí obezita a vysoká kazivost zubů. Proto se začala používat v potravinách…


Proč si na jídelní stůl dopřát filety z bílého tuňáka?

Proč si na jídelní stůl dopřát filety z bílého tuňáka?

PR. Prakticky od jakéhokoliv odborníka na zdravou výživu můžete slyšet, že mezi potraviny, které by neměly chybět v našem jídelníčku, patří ryby. Přesto jsme jako Češi v tomto ohledu výrazně pozadu za většinou evropských států. A když už si nějakou tu rybu dopřejeme, obvykle se jedná buď o klasickou…

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Jak a proč pěstovat bazalku pravou?

Bazalka pravá je hojně pěstovanou rostlinou. Výhodou je, že ji můžete pěstovat nejen na zahrádce před domem, ale také v květináčích v bytě, který vám příjemně provoní.




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!