Jak grilovat zeleninu?
9. srpen 2014Grilovaná zelenina již dávno není jen přílohou ke grilovanému masu či uzenině, ale funguje i jako hlavní chod. Existuje mnoho způsobů, jak zeleninu na grilu připravit a stojí za to je vyzkoušet. Grilování bez pořádné flákoty si ale přece jen nedokážete představit? Nevadí! Vždyť zeleninu lze připravovat třeba i obalenou ve slaninovém kabátku! A na své si tak přijdou i milovníci masa. Jak tedy grilovat zeleninu?
ReklamaVhodná zelenina!
Často grilujete jen papriky, rajčata a cibuli? Na grilu se však dá připravit mnoho druhů zeleniny a v některých případech můžete z obyčejné zeleniny, tak trochu bez chuti, udělat opravdu kulinářský zážitek!
Vhodné jsou například brambory, cibule, fazolové a hráškové lusky, papriky všech barev, rajčata, kedlubny, kukuřice, lilky, patizony, cukety, celer, mrkev nebo třeba oblíbený chřest.
Zkuste zapátrat i po jiné zajímavé zelenině a vykouzlit z ní delikatesu!
Jak dlouho grilovat?
Doba přípravy se u různých druhů liší. Vždy ale grilujte jen tak dlouho, jak to zelenina vyžaduje. Přepékáním a sušením zelenina ztrácí vitamíny rychlostí blesku!
Některé druhy zeleniny, jako třeba mrkev, je lepší nejprve krátce ovařit. Předvařené zelenině pak bude stačit 15 – 25 minut. Měkké zelenině ale bohatě postačí 7 – 12 minut. Na brambory ale nespěchejte a vydržte 50 minut, než budou dokonale připravené.
Nezapomeňte na koření!
Koření se nebojte a zkuste experimentovat! K zelenině se nejlépe hodí čerstvé bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, majoránka nebo třeba i petržel. Bazalka perfektně doplní rajčata i další druhy zeleniny, ale ráda se připaluje a nerozumí si s teplem, ztrácí brzy barvu i chuť, proto ji raději přidejte až v závěru nebo na talíři.
Zeleninu skvěle dochutí pepř, hořčičné semínko, kmín, česnek, grilovací koření nebo použijte směs přímo namíchanou pro grilovaní zeleniny.
A nezapomeňte solit, ovšem tady raději šetřete. Zelenina po osolení pustí šťávu a tu pak před samotným grilováním vysušte. Obzvlášť některé druhy zeleniny, třeba cukety nebo lilek je nutné před přípravou nechat tzv. vypotit.
Olej nebo marináda?
Zelenina s kapkou oleje chutná lépe a dopomůže organismu ke vstřebávání vitamínů, proto zeleninu po nakrájení lehce potřete či pokapejte olejem. Můžete použít olivový či jakýkoliv jiný oblíbený druh oleje.
Zeleninu ale můžete i marinovat. Úplně nejlepší a nejjednodušší marináda vznikne smícháním trošky oleje s bylinkami a citrónovou šťávou. Použijte ale jakoukoliv marinádu, která se vám zdá vhodná, postupem času zjistíte, která je na nejvyšší příčce oblíbenosti!
A jde se na to!
- Připravte si gril. Nejlepší je uhlí, které je již alespoň 30 minut rozpálené. Gril může být hodně rozžhavený, ale musíte vše hlídat!
- Olej na zelenině zajistí, že se nepřichytí ke grilu, můžete ale použít grilovací tácky nebo alobal, vaše grilování bude o něco zdravější.
- Postupujeme podle vybraného receptu. Vkládáme postupně na gril zeleninu od nejtvrdší po tu měkčí.
- Připravte si zeleninový špíz! Napíchejte jednotlivou zeleninu na jehlu a doplňte dobrým dipem, majonézou nebo jinou studenou omáčkou.
- Rošt grilu potřete vepřovou kůží nebo kůží ze slaniny. Dodá tomu ten správný šmrnc!
- Papriky grilujte vcelku. Až bude ze všech stran scvrklá a její slupka bude načernalá, sundejte ji a na 15 minut zabalte do alobalu. Poté oloupejte, zbavte jader a podávejte.
- Kukuřici během pečení potírejte bylinkovým másle. Dosáhnete luxusního výsledku!
Grilujte tak, jak máte rádi, obklopeni rodinou a přáteli a nebojte se jim nabídnout nějakou tu zeleninovou gril novinku!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
ErikaH
pondělí, 19. únor 201815:43
Zelenina na grilu je top! My máme nejradši brambory pečené v kouři, ty si v létě děláme při každé grilovačce.
Napsal: ErikaH [Odpovědět]