
Jaterní dieta - co jíst a co nejíst?
7. duben 2014Byli jste u lékaře a ten vám nakázal dodržovat jaterní dietu? Tato dieta má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Pojďme se podívat na to, jak jaterní dietu dodržovat, co můžete jíst a co ne.
ReklamaJátra a jejich funkce
Játra jsou největším orgánem v břišní dutině. Jsou na pravé straně pod bránicí a mají detoxikační funkci. Fungují jako centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Kromě důležitých látek se v játrech ukládají ale i škodliviny. Játra mají tu jedinečnou vlastnost, že se umí sama regenerovat.
Kdy držet jaterní dietu
Pokud jste prodělali nějakou nemoc, která zatěžuje játra (např. mononukleózu nebo žloutenku), lékař vám doporučí dodržovat jaterní dietu. Tu je nutné dodržovat několik měsíců až půl roku. Díky dietě dojde k odlehčení jater a mají tak dostatek prostoru k regeneraci.
Příznaky onemocnění jater
Zátěží pro játra je nadměrné užívání léků, pití alkoholu, infekční nemoci, mononukleóza, žloutenka.
Mezi příznaky onemocnění jater patří únava, zhoršení zraku, svalové křeče, poruchy růstu, zhoršená kvalita nehtů, vypadávání vlasů, poruchy menstruace, žlutý povlak na jazyku, zažloutlé oční bělmo, pigmentové skvrny na pokožce, deprese a změny nálad.
Zásady jaterní diety
Dieta spočívá ve vynechání živočišných i rostlinných tuků, živočišných bílkovin, nesmí se kořenit a konzumovat nadýmavé potraviny. Alkohol je pro játra velikou zátěží, proto je zakázán úplně. Jaterní dieta se velmi podobá dietě žlučníkové, jen není tak přísná.
Pro jaterní dietu není vhodné smažení, grilování a ani pečení není úplně vhodné. Doporučuje se vařit ve vodě, dusit nebo připravovat pokrmy v páře. Můžete jídla připravovat na teflonové pánvi bez přidání oleje.
Protože i kouření je pro játra škodlivé, měli byste s tímto zlozvykem přestat nebo ho alespoň omezit na minimum.
Při dietě je důležitý dostatek tekutin. Kromě toho se doporučuje pití čaje z ostropestřce mariánského, který pomáhá regenerovat jaterní buňky
Nevhodné potraviny
Při jaterní dietě platí absolutní zákaz alkoholu.
Nevhodná jsou tučná masa, sádlo, slanina, uzeniny jako jsou salámy, paštiky, klobásy. Dále pak tučné ryby jako je losos nebo makrela.
Z mléčných výrobků to jsou máslo, smetana, šlehačka, jogurty s obsahem tuku nad 4%, tvrdé sýry nad 30%.
Pro svůj vysoký obsah tuků nejsou vhodné ani ořechy – např. burské oříšky, mandle, kokos, ale ani semínka jako jsou např. slunečnicová semínka nebo i mák.
Nesmí se bujony, masox, tatarka, majonéza.
Ze zeleniny to jsou všechny nadýmavé druhy – zelí, kapusta, cibule, atd. Játra podráždí i ostré koření nebo česnek. Ovocné kompoty a marmelády nejsou při dietě vhodné.
Pečivo se nesmí konzumovat čerstvé, protože nadýmá. Ze sladkostí si budete muset odpustit čokoládu, zákusky, oplatky, výrobky z listového, lineckého nebo kynutého těsta.
Vhodné potraviny
Při jaterní dietě můžete jíst libové maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí, netučné ryby (např. pstruh).
Povolené jsou nízko a polotučné mléčné výrobky, nízkotučný tvaroh a kefír.
Z ovoce a zeleniny můžete mrkev, celer, brokolici, rajčata a čerstvé ovoce.
Při vaření můžete používat olivový nebo řepkový olej. Smí se netučné vývary a omáčky, které nejsou zahuštěny jíškou. Pro zjemňování omáček použijte namísto smetany raději mléko. Z koření používejte jen to neostré - bazalka, oregano, bobkový list, majoránka, tymián, petrželka.
Pečivo jezte alespoň jeden den staré. Jako příloha je vhodná rýže nebo těstoviny. Povolené je bramborové a tvarohové těsto.
Pokud máte od lékaře nařízenu jaterní dietu, poctivě ji dodržujte
a uvidíte, že se játra brzy vzpamatují a vy se této diety jistě
zbavíte.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.06 hvězdiček / Hodnoceno: 33x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!